Vystavujú poklady Starého kláštora

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 7. júla 2018, 12:00

Na Detvianskej ulici č. 9 v Piešťanoch sa nachádzajú ruiny gotickej sakrálnej stavby, ktorá je najstaršou doteraz známou murovanou stavbou na území kúpeľného mesta. Ako vyzerala národná kultúrna pamiatka Starý kláštor, si môžete pozrieť v Balneologickom múzeu Imricha Wintera v Piešťanoch, kde pre návštevníkov pripravili expozíciu venovanú výskumom tejto stavby.

Nová expozícia múzea približuje zabudnuté a tajomné miesto Piešťan. (Autor: gak)

Ten prvý robila ešte v roku 1932 Piešťanská muzeálna spoločnosť, o 50 rokov neskôr sa do lokality vrátil archeológ Alexander Ruttkay, ktorý tam však vykonal len menší prieskum. Až v rokoch 1991-94 a v roku 2004 sa na „kláštorisku“ vykonal rozsiahlejší prieskum, tentoraz odborníkmi z piešťanského múzea. „Počas výskumu boli odkryté základy južného presbytéria, väčšia časť základov kostolnej lode s vonkajšími operákmi, základy mladšej architektúry a stredoveký cintorín,“ uviedol riaditeľ múzea Vladimír Krupa.

Archeologicko-historické poznatky päťročného výskumu gotického kostola a prikostolného cintorína z 11. až 17. storočia nasvedčujú, že sa tam pochovávalo oveľa skôr, než stál gotický kostol. Na jeho mieste bol predtým románsky kostolík z 11. storočia. Celkovo archeológovia na cintoríne preskúmali 234 hrobov a nálezy môžete vidieť v novej expozícii múzea.

„Expozíciu dopĺňa model kostola, ktorého autorom je Marek Kvetan. Ide o rekonštrukciu vzhľadu tohto kostola v období gotiky v druhej polovici 14. storočia. Návštevníci tak získajú presnejšiu predstavu, ako táto unikátna piešťanská pamiatka vyzerala,“ dodal V. Krupa.

(gak)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav