Rakovice: Majstrovstvá Slovenska v stromolezení

V poradí už siedme stromolezecké majstrovstvá Slovenskej republiky sa konajú tento víkend v Rakoviciach. Arboristi z okolitých krajín aj zámoria sa ubytovali v stanoch pod storočnými veilkánmi historického parku Strednej odbornej školy. Stromy najskôr pripravili, ošetrili a potom sa pustili do lezenia.

stromolezec

Stromolezci z Európy aj zámoria súťažia v rakovickom historickom parku. (Autor: Viera Dusíková)

Pri pohľade na ich výkony mal človek pocit, že títo chlapi sa narodili v korunách stromov.  Vo výškach sa pohybovali s istotou, ako doma po dvore. „Je nás tu asi šesťdesiat stromolezcov , pretekať bude asi 25 ľudí. Sú to praktizujúci arboristi z Poľska, z Maďarska,  z USA i z Francúzska. Veľa ľudí prišlo z Čiech a samozrejme zo Slovenska,“ uviedol hovorca Michal Zelenák z Pezinka, ktorý sa k stromolezectvu dostal cez výškové práce.

Správny stromolezec má široký záber schopností. „Nestačí si kúpiť lezeckú výbavu,  treba toho veľa vedieť, stále sa vzdelávať, zdokonaľovať,“ uviedol organizátor podujatia.  Podľa neho stromolezectvo nie je ani tak o odvahe, ale o rešpekte.

V piatok 6. júla sa súťažiaci pripravovali,  registrovali, v sobotu prebieha samotný pretek a v nedeľu si prví traja dajú veľké finále.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava