Gymnazisti znalcami prvej republiky

  • Mladí dnes / Školy
  • 6. júla 2018, 18:00

Záver školského roka bol pre piešťanských primánov z Gymnázia Pierra de Coubertina netradičný a vzrušujúci. Štvrtok 28. júna strávili v televíznom štúdiu Českej televízie v Brne.

Víťazný tím: (zľava) Filip Sova, Samuel Rybanský, Peter Štubňa, Sofia Dzíbelová a Andrea Žlnayová. (Autor: Tomáš Marek)

Česká televize a RTVS pripravujú do vysielania koprodukčný projekt k 100. výročiu vzniku Československej republiky s názvom Ahoj, republika! Ide o osemdielnu súťaž medzi dvomi päťčlennými tímami českých a slovenských detí, ktoré preukazujú svoje vedomosti, obratnosť, vytrvalosť a šikovnosť.

Súperom piešťanských primánov boli vrstovníci z Poděbrad. Podmienkou účasti v súťaži bolo natočenie 1,5-minútového videa, v ktorom súťažiaci predstavili naše mesto za prvej republiky. Primán Samuel Pabiš s pomocníkmi Matúšom Kubalom a Filipom Kaletom sa chopili kamery a s pomocou Michaela Papcuna natočili materiál, ktorý do výslednej podoby zostrihali a finalizovali Viktor Vrábel a M. Papcun, absolventi gymnázia.

S. Rybanský, líder prímy piešťanského gymnázia.

Témou súťažného dielu bol technický pokrok za prvej republiky. Gymnazisti Sofia Dzíbelová, Samuel Rybanský, Filip Sova, Peter Štubňa a Andrea Žlnayová aj vďaka fantastickej podpore spolužiakov v štúdiu dokázali znalosť češtiny, šnurovali topánky na čas, popasovali sa s vynálezmi Aurela Stodolu, plazili sa v baníckej prilbe štôlňou na čas, rekonštruovali dráhu Slovenskej strely a na základe odprezentovaných dobových dokumentov bezchybne a jednohlasne zodpovedali správne všetky otázky vedomostného kvízu.

Piešťanci zvíťazili 105:30 bez straty jediného bodu a boli najlepšími zo všetkých 16 zúčastnených družstiev. Súťaž bude odvysielaná na jeseň tohto roka v ČT a RTVS. Vďaka podpore riaditeľky školy a príprave primánov pod taktovkou triednej učiteľky Evy Domonkosovej a učiteľky Ivany Papcunovej gymnazisti suverénne a dôstojne reprezentovali gymnázium, mesto Piešťany aj Slovensko.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava