Marekovi Kalužovi postavili pamätník, vrah si posedí 21 rokov

Vo Vrbovom sa konal pietny akt. Pri príležitosti nedožitých narodenín zavraždeného občana mesta , Mareka Kalužu mu jeho rodina, blízki a priatelia vzdali úctu. Poklonili sa jeho pamiatke a položili kyticu kvetov pri novom pamätníku piešťanského výtvarníka Pali Bratranca, ktorý je inštalovaný v susedstve gymnázia. Miesto piety sa nadchádza neďaleko osudného múriku, kde sa stal mladučký, len 23-ročný Marek Kaluža dňa 11. septembra 2015 obeťou násilia 34-ročného Róberta Reška a jeho 13-ročného syna.

Pieta Marek kaluza

Vo Vrbovom inštalovali pamätník pri príležitosti nedožitých narodenín zavraždeného Mareka Kalužu. © fb Braňa Jobusa

Vo Vrbovom sa konal pietny akt. Pri príležitosti nedožitých narodenín zavraždeného občana mesta , Mareka Kalužu mu jeho rodina, blízki a priatelia vzdali úctu. Poklonili sa jeho pamiatke a položili kyticu kvetov pri novom pamätníku  piešťanského výtvarníka Pali Bratranca, ktorý je inštalovaný  v susedstve gymnázia.  Miesto piety sa nadchádza neďaleko osudného  múriku, kde sa stal mladučký, len 23-ročný Marek  Kaluža dňa 11. septembra 2015 obeťou násilia 34-ročného Róberta Reška a jeho 13-ročného syna.

Vraha Róberta Reška odsúdili za tento čin na väzbu v trvaní devätnásť rokov v najprísnejšie stráženej nápravnej skupine. Trest mu ale okresný súd tento rok navýšil o dva roky za lúpež, ktorá sa stala ešte pred vraždou Mareka.

„Skláňam sa pred mesto Vrbové, že poskytlo priestor v blízkosti miesta kde bol Marek zavraždený a pred Pali Bratrancom, že pamätník vymyslel a vyrobil. Je v ňom všetko,“ uviedol Branislav Jobus, brat Marekovho príbuzného, Andreja Jobusa.  Na sociálnej sieti zaznievajú mnohé komentáre, ktoré odsudzujú vraždu nevinného a tiež chvália dizajn pamätníka. „Pekný dizajn a krásna pamiatka. Česť jeho pamiatke večnú hanbu a nočné mory každý večer tým dvom!!!“

Mareka Kalužu podľa policajného vyšetrovania v septembri  2015  napadol vtedy 34-ročný Róbert Reško a jeho maloletý syn. Najskôr zaútočili na iného muža, keď sa ho Kaluža zastal, stal sa terčom útoku on. Po bitke päsťami aj kopancami utrpel Kaluža devastačné poranenia hlavy, ktorým pri prevoze do piešťanskej nemocnice podľahol. Aj keď sa na brutálnom napadnutí podieľal aj maloletý syn obžalovaného, v jeho prípade bolo trestné stíhanie pre nízky vek (13 rokov) neprípustné. Viacerí svedkovia z blízkej bytovky potvrdili, že počas konfliktu mužov počuli opakované výkriky Zabi ho! Zabi ho!

Nezmyselnú smrť 23-ročného Mareka Kalužu si pri príležitosti prvého výročia od jeho zavraždenia v polovici septembra roku 2016 pripomenuli vo Vrbovom Koncertom proti násiliu, ktorý zorganizoval Michal Kaščák z Pohody a hudobníci Branislav a Andrej Jobusovci. Na koncerte zahrali Vrbovské vŕby, Karpatské chrbáty, Longital a ďalší. Súčasťou podujatia bola debata o násilí v spoločnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava