Literárny tip – Citlivá místa

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 29. júna 2018, 17:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

kniha citliva mista
obal knihy © Artforum

Anna Gavalda, súčasná svetoznáma francúzska autorka poviedok a románov, dokazuje svoju autorskú zrelosť najnovšou zbierkou poviedok Citlivá místa (kniha zatiaľ vyšla len v českom preklade).

V siedmich poviedkach ponúka príbehy piatich mužov a dvoch žien. Žiadny z protagonistov neprežíva ľahký život, každý bojuje so svojimi besmi. Citlivá místa neponúkajú neuveriteľné historky ani šokujúcu pointu, ale veľmi prirodzene odhaľujú drobné momenty, chvíľku pravdy, ktorá však zasiahne človeka na najcitlivejšom mieste.

Čitateľ je svedkom demaskovania postáv, ponára sa do ich najvnútornejších pocitov. Postavy v poviedkach sú nám blízke, máme pocit, že ich denne stretávame. Anna Gavalda ponúka svojrázne postavy, zaujímavý živý jazyk, jedinečný štýl, takže s knihou sa po prečítaní nechceme rozlúčiť.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj