Cestu na Havran zaplátali, oprava je ale v nedohľadne

  • Spravodajstvo / Región
  • 29. júna 2018, 11:00

Stav vozovky od Krajinského mosta cez obec Banka až po horský priechod Havran sa zhoršuje každým dňom. Obyvatelia priľahlých domov so strachom čakajú, keď sa im podmytá a rozdrobená vozovka zrúti do záhrad. Po nej sa zatiaľ premávajú veľkou rýchlosťou nielen osobné, ale aj nákladné autá či traktory s vlečkami. Na celkovú rekonštrukciu si ale všetci ešte počkáme. Dokedy však cesta vydrží, je otázne.

cesta oprava zaplaty banka
Záplatový systém je jediným východiskom na Topoľčianskej ceste. (Autor: Boris Havrlent)

Podľa dostupných informácií sa vozovka bude opravovať až vtedy, pokiaľ sa vysporiadajú súkromné pozemky obyvateľov obce, na ktorých stojí samotná cesta. Tento proces však ako zvyčajne môže trvať aj roky. Rekonštrukciu tak brzdia samotní občania. Nastáva ale otázka, prečo je cesta postavená na nevysporiadaných pozemkoch?

Aspoň akú-takú náplasť vozovke poskytol Boris Havrlent zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja spolu so svojím tímom. Tí sa počas dvoch týždňov snažili zaplátať všetky výmole a diery na ceste od Havrana až po Krajinský most. Opravu cesty realizovali špeciálnym systémom pomocou tryskovej technológie. Zariadenie fúka na postihnutú časť vozovky emulziu, ktorá sa následne zasype štrkom a celý postup sa opakuje, pokým nie je jama zarovnaná.

Oprava je oveľa efektívnejšia ako tradičné frézovanie a zalievanie asfaltom, ktoré by na takejto frekventovanej ceste nebolo možné ani uskutočniť. „Pracovali sme väčšinou neskoro večer potme, pretože cesta je veľmi frekventovaná. Vďaka tomuto fúkaciemu systému aj tie najväčšie jamy vytvrdli už po dvoch hodinách a mohli sme obnoviť premávku,“ spomína B. Havrlent.

Opravovanie jám bolo pre pracovníkov však niekedy aj životu nebezpečné. „Je jedno, či tam dáte 30-ku alebo nie, nikto ju nedodržuje. Keby sme tam dali semafory, tak sa tam v najbližšej zákrute niekto zabije,“ približuje problémy s prechádzajúcimi vodičmi. Preto boli nútení pracovať v sťažených podmienkach a s viacerými pracovníkmi, ktorí zabezpečovali akú-takú premávku. Za nedokončenú a zdĺhavú opravu cesty si teda vo veľkej miere môžu aj sami vodiči, ktorí si na nebezpečnej a už vyslúžilej ceste spĺňajú asi svoje pretekárske sny.

Oprava zvyšku vozovky čaká cestárov v najbližších týždňoch. Vzhľadom na uzavretie jedného smeru je dôležité, aby vodiči dodržiavali povolenú rýchlosť.

Daniela Serišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 30. apríla. Tento deň je Svetovým veterinárnym dňom. Meniny má Anastázia.
  • 30.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 1. mája. Tento deň Sviatkom práce, Sviatkom sv. Jozefa robotníka, patróna všetkých pracujúcich a Svetovým dňom astmy.…
  • 01.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 2. mája 2024
Meniny má Amarila, Pamela, zajtra Žigmund