Predvolebný plagátový smog poklesne

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 28. júna 2018, 11:00

Zaplavenie predvolebnými plagátmi sa pred novembrovými komunálnymi voľbám sa v Piešťanoch zníži o polovicu. Z pôvodných dvanástich výlepových miest totiž ostane len šesť. Na nich sa budú môcť v kúpeľnom meste prezentovať kandidáti na mestských poslancov či primátora.

piestany namestie slobody
Kandidáti sa budú môcť zviditeľňovať aj na Námestí slobody. (Autor: dan)

Posledné slovo padne na mestskom zastupiteľstve vo štvrtok 28. júna. Ako uvádza dôvodová správa predkladaného návrhu na zmenu všeobecne záväzného nariadenia, mestský úrad uvažuje so znížením počtu stanovíšť najmä pre klesajúci záujem kandidátov využívať tento spôsob propagácie. Využívanosť je totiž len tretinová a podstatne väčší záujem kandidátov je viesť kampaň prostredníctvom lokálnych médií, sociálnych sietí a individuálnou reklamou.

Zároveň sa mestu znížia neúmerné výdavky na dodávateľsky zabezpečovaný vývoz a zvoz ťažkých betónových skruží, pričom tieto výdavky nemožno zaúčtovať štátu v nákladoch spojených s prípravou volieb. Pri betónových skružiach je tiež vyššie riziko úrazu pre ich morálne zastaranie, preto by reálne malo postačiť šesť sklolaminátových valcov. Podľa predkladaného materiálu vraj treba vziať na zreteľ, že podobný trend je aj v iných mestách a obciach.

Ak poslanci prijmú návrh všeobecne záväzného nariadenia mesta Piešťany, ktorým sa vymedzujú miesta na verejných priestranstvách na umiestňovanie volebných plagátov a iných nosičov informácií počas volebnej kampane pred voľbami do orgánov samosprávy obcí v roku 2018, kandidáti na primátora či poslancov sa budú môcť zviditeľňovať len na Námestí slobody (ostrovček pri citylightoch), na Ulici Družby v Kocuriciach pri bývalom rodinnom detskom domove, na Ulici A. Trajana pri vstupe na parkovisko Kaufland pri citylighte, na Vážskej ulici pri nákupnom stredisku Kruhovka, na Ulici A. Hlinku pri nákupnom stredisku Kocka a na Štefánikovej ulici na ostrovčeku v križovatke ulíc Štefánikova – A. Šindelára.

Na uvedených stanovištiach budú pripravené propagačné zariadenia – jedna veľká plastová skruž s vyhradenými plochami na umiestňovanie plagátov a iných nosičov informácií pre každú politickú stranu a nezávislého kandidáta pre voľby poslancov a jeden stojan žltej farby s pôdorysom trojuholníka pre kandidátov pre voľbu primátora, a to s porovnateľnou možnosťou prístupu a pohľadu. Výmera plôch na skruži a na stojane bude závisieť od počtu kandidujúcich subjektov.

Komerčné reklamné plochy sa však do tohto obmedzenia nerátajú. V prípade, ak niektorý z kandidátov toto nariadenie poruší, môže mu byť udelená pokuta v zmysle priestupkového zákona do 33 eur. Kontrolu dodržiavania nariadenia bude mať na starosti mestská polícia.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava