Vystavili obrazy, ktoré zlepšia náladu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 27. júna 2018, 17:00

S príchodom letných horúčav mnohým na tvári paradoxne mrzne úsmev. Ak sa však aj napriek teplému počasiu vyberiete na prechádzku, schladiť sa môžete napríklad v piešťanskej Galérii Fontána, kde v utorok 19. júna slávnostnou vernisážou otvorili novú výstavu. Autorom pestrofarebných diel je Vladimír Pavlík.

vystava fontana pavlik
Galériu Fontána rozžiarili obrazy Vladimíra Pavlíka. (Autor: Viera Dusíková)

V úvode vernisáže sa hudobným vstupom predstavil absolvent piešťanskej základnej umeleckej školy Matej Benko. Potom nasledoval slávnostný príhovor. „Bola som nadšená, už keď sme inštalovali výstavu, a povedala som, že keď budem mať smutnú náladu, pôjdem si ju prezrieť a určite sa mi nálada potom zlepší,“ povedala na margo diel nesúcich názov Humor v obrazoch riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová.

Kurátor výstavy Radoslav Sedlák predstavil život a dielo autora. Svoje rozprávanie však začal citovaním zosnulého piešťanského umelca Vojtecha Haringa, ktorý o Vladimírovi Pavlíkovi povedal, že je to slnečný človek a stretnutie s ním je ako prebudenie sa do krásneho slnečného rána. Rovnako je to vraj aj s jeho výtvarnou tvorbou. Všetky kresby a maľby sa akoby usmievajú a sú plné svetla a pozitívnej energie.

„Jeho obrazy sú ako z iného sveta. Sveta nespútaného časom, stresom a zlou náladou. Sú to obrazy plné farieb, snov a fantastických svetov. V hlavných úlohách sa často predstavujú zvieratá, ktoré nastavujú nám ľuďom zrkadlo,“ povedal R. Sedlák. Pri pohľade na tieto diela by sme sa mali zamyslieť nad sebou a svojimi životmi, keď nám uniká to podstatné, čo život ponúka. Autor prostredníctvom obrazov chce, aby sa diváci opäť na chvíľu stali malými deťmi vo svete fantázie a tešili sa z neho.

Pavlík vystavuje svoje kresby a maľby po dlhom čase. „Som rád, že je to práve v Piešťanoch. Mám k tomuto mestu blízky vzťah aj vďaka Vojtovi Haringovi, ktorý už nie je medzi nami. Pomohol mi tiež na Kolonádovom moste zorganizovať slovenský rekord v rýchlokreslení,“ uviedol V. Pavlík.

Autorove diela si pravidelne vychutnávajú aj v zahraničí, kde publikuje kreslený humor, ktorý tam podľa neho má stále miesto, no naopak doma už viac-menej zaniká.

Výstava je v Galérii Fontána prístupná do 8. júla.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava