Primátorskú anketu napadli hackeri

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 27. júna 2018, 13:00

V internetovej ankete Piešťanského týždňa ste mohli ešte minulý týždeň vyjadriť svoj názor, kto by mal po novembrových komunálnych voľbách sadnúť do primátorského kresla v Piešťanoch. Žiaľ, neplánovane sme anketu na našej webovej stránke museli ukončiť. Prečo?

anketa primatori sken
Anketu sme ukončili, keď z hackerských účtov pribúdali hlasy Tamajkovi. © apt

V ankete ste mohli hlasovať za štyroch menovitých kandidátov. Ak sa vám ani jedna možnosť nepozdávala, mohli ste hlasovať za niekoho iného, zatiaľ anonymného. Bohužiaľ, niekto sa pokúšal toto hlasovanie pomocou hackerských počítačových účtov zmanipulovať, tak sme ho definitívne ukončili.

Štyria kandidáti – súčasný primátor Miloš Tamajka, poslanec z politického hnutia Spoločne pre Piešťany Tomáš Hudcovič, nezávislý poslanec Peter Jančovič a radničný právnik Pavol Vermeš – rôznym spôsobom svoje kandidatúry už prezentovali, a tak práve ich sme do našej ankety trvajúcej takmer tri týždne zaradili.

Do minulého týždňa hlasovalo celkovo 924 návštevníkov nášho webu. Na poslednom mieste s piatimi hlasmi, čo predstavovalo jedno percento hlasujúcich, sa umiestnil Pavol Vermeš. Pred ním s 53 hlasmi (6 %) skončil Tomáš Hudcovič. Rovnaký počet hlasov – 224 – dostali Peter Jančovič a Miloš Tamajka, čo predstavuje 24 percent získaných hlasov. Najviac hlasov – 418 (45 %) – získal neznámy kandidát, teda človek, ktorý by bol lepší než ponúkaná štvorica. Už ho treba len nájsť.

anketa primatori sken
Výsledné hlasovanie našich čitateľov.

Snahu zmanipulovať hlasovanie zaregistroval správca nášho webu pri „klikaní“ za súčasného primátora. Len v stredu 19. júna identifikoval 42 hackerských útokov, ktoré pripisovali hlasy Tamajkovi. Nebolo to však po prvý raz. Útoky prichádzali podľa všetkého od jedinej osoby a boli pri nich využité anonymizujúce IP adresy počítačov (IP adresa je jedinečný identifikačný kód každého počítača či smart telefónu pripojeného do internetovej siete).

Hlasovanie sme preto v rámci zachovania objektivity v stredu 19. júna zastavili. Ale aj napriek tomu hlasy, ktoré prišli z anonymizujúcich hackerských adries, sme Tamajkovi neodrátali, aby sme, naopak, práve my neboli obvinení z manipulácie.

Hoci je na základe krátko trvajúcej ankety predčasne vyvodzovať závery, ak sa nenájde onen „záhadný kandidát väčšiny“, o primátorský post by zvádzali súboj Jančovič a Tamajka. Aj z uvedených dôvodov sa stal morálnym, nie skutočným víťazom ankety Jančovič, S veľkým odstupom za nimi skončil Hudcovič. V jeho prípade, ak by sa hlasovanie reálne odzrkadlilo vo volebných výsledkoch, bol by to „prepadák“ oproti voľbám v roku 2014. V nich mu primátorské kreslo ušlo len o 186 hlasov. Rozdiel medzi ním a Jančovičom bolo v ankete zatiaľ 171 hlasov.

Ak sa teda v najbližších mesiacoch neobjaví výraznejší kandidát na piešťanského primátora, podľa ankety by vyhral voľby mladý nezávislý poslanec Peter Jančovič. Posledné slovo však bude mať aj tak aktívny volič vo volebnej miestnosti.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek