Jánske ohne zahoreli na Lodenici

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 25. júna 2018, 17:00

Letný slnovrat bol na našom území spojený i s dávnymi tradíciami zapaľovania svätojánskych ohňov.

janske ohne 2018
Večer sa spievalo a tancovalo pri jánskej vatre. (Autor: Supa)

Dávnovekou tradíciou sa nechali inšpirovať aj členovia piešťanských súborov Máj a Žito a pripravili na nábreží Váhu pri Lodenici na Jánsku noc, keď majú bylinky najsilnejšiu moc a keď sa v tráve v hlbokých horách jagajú stovky svetlušiek, parádnu slávnosť aj s preskakovaním vatry.

janske ohne 2018
Program spestrilo tiež vystúpenie malých folkloristov.

A keďže toho roku sa letný slnovrat a s ním aj začiatok astronomického leta udial vo štvrtok 21. júna o 12.07 hodine, folkloristi slávnosť naplánovali radšek na víkend. Vyšlo im to presne deň pred sviatkom Jána Krstiteľa, teda v sobotu 23. júna. Tanec, spev a dobrá nálada sa niesli po vlnách Váhu až k Ratnovciam či Drahovciam.

janske ohne 2018
Areál Lodenice patril všetkým generáciám.

Spievali folkloristi, aj detské nádeje piešťanských súborov, muzika vyhrávala a všetci vítali leto.  „Bolo to veľmi pekné podujatie, mojej dcérke aj zaplietli vrkoč, aj sme si opiekli špekáčik, bičom zaplieskali, zatancovali a zasúťažili,“ uviedla Piešťanka žijúca na Floride Katarína Zavodszka.

(vd)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav