Na folklórnych slávnostiach tancovali od radosti aj hasiči

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 24. júna 2018, 20:00

Amfiteáter v Krakovanoch sa opäť na tri dni zmenil na sviatok tanca, spevu, ľudovej kultúry a zvykov našich predkov. Dvanásty ročník Župného festivalu kultúry a zároveň 52. ročník Folklórnych slávností si nenechali ujsť stovky milovníkov folklóru. Do Krakovian prišli aj autobusmi. Vystúpenia tanečníkov si nenechali ujsť ani starostovia okolitých obcí. Na podujatie prifrčal a s folkloristami debatoval i predseda TTSK Jozef Viskupič vyparádený v obleku so štýlovým motýlikom zdobeným slovenským ľudovým motívom.


Folklórne slávnosti Krakovany 2018 aj s tanečníčkami FS Karpaty Bratislava. (Autor: Viera Dusíková) © Viera Dusíková
V Krakovanoch nesmeli chýbať folkloristi z Podhoranky s pásmom V krčme.

Každé vystúpenie patrične okomentovali moderátori – už roky sa pri mikrofóne striedajú manželia Jánoškovci. „Môžete nás odfotiť s našim starostom Františkom Klinovským a potom aj so županom Viskupičom,“ pribehli k nám členky Folklórnej skupiny Krakovčanka, držiac si široké sukne ako pestrofarebné vejáre.

Župný festival aj so županom J. Viskupičom
Župný festival aj so županom J. Viskupičom a speváčkami z Krakovčanky.
Ani starosta Krakovian František Klinovský nevyšiel na ocot.

Z pódia sa niesli autentické mužské spevy spevákov zo skupiny Záruba zo Smoleníc.

To už dozneli tóny fujaristu z Hlohovca a členovia folklórnej skupiny Podhoranka sa práve zobliekali z krojov a tešili sa z vydareného vystúpenia plného spevu, tanca a prekáračiek, aké sa bežne mohli vyskytnúť len v slovenskej krčmičke.

Podhoranka ulievala rovno na pódiu

Pestrý sobotný program vyskladali i folkloristi z Dunajskej Stredy.

A keď prišla na pódium dve ľudové hudby z Bolerázu, podaktorí si spolu so speváčkami aj zanôtili. Piešťanská Slnečnica rozžiarila pódium piesňami a tancami z východu, nechýbala ani pôvabná cigánka so širokými sukňami, ktoré sa vlnili vo víre rómskych rytmov.

Krakovanci sú vždy a každým cólom lokálpatriotmi, najväčší potlesk a najviac divákov bolo na drevených lavičkách amfiteátra, ba aj sediacich na tráve počas vystúpenia ich detí, matiek aj otcov či synov a dcér z folklórneho súboru Lusk.

Domáci Lusk tancoval jedna radosť.

V kultúrnom dome sa už v tom čase pred zrkadlami líčili tanečníčky z folklórneho súboru Karpaty z Bratislavy. Ich program zavŕšil oficiálnu tanečnú časť sobotných slávností a navodil dobrý štart ľudovej hudbe Borovienka, ktorá si síce odohrala už svoje piesne na pódiu, keď hrala do tanca Lusku, ale pri jej muzike sa účastníci slávností ešte mohli zabávať až do neskorých večerných hodín.

Na fujare zahral folklorista z Hlohovca.

Mnohí hostia strávili na festivale celé tri dni. Absolvovali aj piatkový program v podaní skupín Fuera Fondo a Slniečko. Veď ako by to bolo, aby Punťo so svojimi Rybacími hlavami neurobil super náladičku v obci, kde ako malý chlapec vyrastal, hrával s kamošmi guličky, jedával rajčiny, oberal čerešne, striasal slivky, dral školské nohavice a upaľoval ozlomkrk pri kúpení z Holešky rýchle von, keď tam práve z Trikoty vypúšťali do potoka raz červenú, raz modrú farbu.

Folklórne slávnosti v Krakovanoch nesmela vynechať ani piešťanská Slnečnica.

V nedeľu patrilo pódium detským vystúpeniam a neskôr aj dospelákom. Prezentovali sa na nich Krakovanček, Verešvaranček, Zvonček, Krakovienka, Kapustárik,Kornička,  ľudová hudba Karpatská muzika, Trnafčan a záver patril Vagonáru z Popradu. Deň sa vyvíjal všelijako, aj pršať začalo. Perličkou však bolo, že, že Verešvaranček, ktorý mal vo svojom repertoári aj piesne o daždi, dažďové kvapky privolal nielen počas skúšky, ale aj pri vystúpení. Dážď si to ale napokon rozmyslel a program mohol pokračovať v exteriéri amfiteátra.

Vareškový tanec v podaní FS Lusk Krakovany.

Okrem tanca bolo vo veľmi pekne vyzdobenom prostredí festivalu aj množstvo sprievodných akcií. V rámci Kuchyne starých materí tu podávali miestne špeciality, nechýbala súťaž v šúľaní šúľancov, galéria už historických fotiek z predchádzajúcich ročníkov slávností inštalovaná na plote, v Múzeu za Krakovskú bránu boli tvorivé dielne detí a uskutočnilo sa tam aj vyhlásenie výsledkov súťaže s názvom Ľudové kroje, tradície, remeslá a zvyky.

Starosta Nižnej, Ostrova i Bašoviec – ten posledný aj so svojou žienkou Evičkou.

Gazdinky z Krakovian varili, piekli, gazdovia ponúkali hostí pivom i niečím tvrdším, starosta František Klinovský bol opäť skvelým hostiteľom a organizátorka Daniela Piscová žiarila šťastím a vysvetľovala, akým zázrakom sa zachovala pre Slovensko päťpaličková krakovianska čipka. Deti pobehovali, ľudia si program nahrávali na mobily, cukrová vata šla na dračku a kapustnica, ktorú v rohu amfiteátra varili skúsení majstri kotlíkového pokrmu, chutila každému hladošovi.

Folklórne slávnosti Krakovany sú natočené mnohými priaznivcami ľudového umenia.

Dvojnásobnú radosť v sobotu zažívali pri muzike i dobrovoľní hasiči z Krakovian, ktorí si z hasičských pretekov  doniesli zlaté poháre. Do amfika zašli mladí aj skôr narodení a všetci sa tu rozprávali, stretali so známymi a diskutovali ako o dušu.

Dobrovoľní hasiči z Krakovian zvíťazili v ten deň v hasičských pretekoch na Babulicovom vrchu.

 

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava