Kičinová zlatá v Aténach, úspešní aj ďalší masters plavci

  • Plávanie / Šport
  • 24. júna 2018, 10:00

Sezóna veteránskych plavcov je po domácich majstrovstvách v plnom prúde. Jednotlivé európske federácie organizujú medzinárodné preteky a vítajú na svojich podujatiach aj zahraničných plavcov.

plavci masters
Piešťanské kvarteto (zľava) P. Škodný, A. Kičinová, Z. Matúšová, K. Kantek v Egeri. © archív aki

Výzve zaplávať si a zabojovať o cenné kovy v Olympijskom bazéne v Aténach neodolala ani Piešťanka Anna Kičinová. Spolu so skupinou pretekárov z Bratislavy a Nitry odletela do kolísky olympijského hnutia a v dňoch 25.-27. mája sa zúčastnila Hellenic Master International Championship.

Veľké podujatie organizovala grécka plavecká federácia a zúčastnilo sa viac ako 360 plavcov z 80 klubov reprezentujúcich farby Grécka, Cypru, Rumunska, Bulharska, Ruska, Francúzska, Rakúska, Českej republiky, Švédska, Maďarska a Slovenskej republiky. Sedem veteránov zo Slovenska reprezentujúcich kluby ŠPK Kúpele Piešťany (Kičinová), Three Pools Bratislava, J&T Bratislava, PVK Bratislava a Aquatics Nitra získalo dovedna osem zlatých, sedem strieborných a tri bronzové medaily.

Najúspešnejšou plavkyňou slovenskej výpravy sa stala práve Kičinová, ktorá si z aténskeho Olympic Aquatic Center odniesla tri zlaté medaily za 100 m motýlik, 100 a 200 m prsia a dve strieborné za 50 m prsia a 50 m motýlik.

Kvarteto Karol Kantek, Anna Kičinová, Zuzana Matúšová, Pavol Škodný sa v dňoch 9. a 10. júna zúčastnilo 15. ročníka Memoriálu Aladára Bitskeya v maďarskom meste Eger. Tamojší 50-metrový bazén piešťanským „masterákom“ mimoriadne svedčal. V štafetách na 4×50 m polohové preteky a 4×50 m voľný spôsob sa prezentovali v najlepšom svetle. Vo vekovej kategórii 200-239 rokov sa stali presvedčivými víťazmi a na 4×50 m voľný spôsob prekonali slovenský rekord o sedem sekúnd.

Kantek si premiérovo vyskúšal trať 200 m voľný spôsob, kde získal zlatú medailu, a na 50 m voľný spôsob sa musel skloniť len pred minuloročným medailistom z majstrovstiev sveta v Budapešti a napriek tomu, že prekonal slovenský rekord masters, obsadil druhé miesto.

Kičinová sa predstavila v štyroch individuálnych disciplínach a všetky svoje štarty premenila na zlaté medaily. Spokojná bola so všetkými výkonmi, najmä však s novým slovenským rekordom na 100 m motýlik, osobným rekordom na 50 m motýlik a časmi veľmi blízkymi najlepším osobným výkonom na 50 a 100 m prsia.

Matúšová si naplánovala na víkend tri disciplíny a tie aj vo svojej vekovej kategórii vyhrala. K trom zlatým pridala vylepšenie svojich najlepších výkonov na 50 m motýlik a 50 m voľný spôsob.

Škodný netradične vyskúšal plavecký päťboj – 50-metrové šprinty vo všetkých štyroch plaveckých spôsoboch a 200 m polohové preteky, čo mu prinieslo štyri zlaté na 50 m znak, prsia, voľný spôsob a 200 polohovku. Svoj výkon korunoval bronzovou medailou v hodnotení päťboja Open. Príjemným bonusom boli tiež vylepšené osobné výkony.

Piešťanské farby v Maďarsku zažiarili a veteránski plavci zanechali dobrý dojem. Ukazuje sa, že sú na správnej ceste smerom k majstrovstvám Európy v slovinskom Kranji začiatkom septembra 2018.

(th/aki)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava