Hudobný tip: THE MARS VOLTA – TREMULANT

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 24. júna 2018, 18:00

V rubrike predstavujeme albumy, ktoré stoja za vypočutie. Či už ide o známe, neznáme, či neprávom prehliadané tituly, vždy sa snažíme nachádzať svojské, unikátne odklony od bežnej produkcie.

hudobny tip
obal albumu © Gold Standard Labs

Ešte predtým, než mexickí The Mars Volta rozrazili dvere rockovej scény debutovým albumom De-Loused in the Comatorium (2003), nahrali 19-minútové demo Tremulant. Na The Mars Volta až nezvykle krátky hrací čas prezentuje skupinu v jej najživelnejšej a dosť možno najsviežejšej polohe.

Tremulant je ako prvé, nečakané a nie úplne oficiálne letmé stretnutie s novou osobou. Zastihnete ju v trochu nepripravenej, zaskočenej chvíli, keď nestíha úplne korigovať svoje pohnútky, a môžete si užívať rad podvedomých verbálnych alebo neverbálnych indícií. Tieto indície sa na deme prejavujú v prudkých prechodoch a hardcorových vplyvoch. Album je viac pojašený než virtuózny. Polohy a premeny typické pre hudbu The Mars Volta preháňajúce žáner progresívneho rocku skrz jeho najakčnejšie a najexpresívnejšie sekvencie. Nástroje eruptívne prehlušujú, aby následne splývali a vzápätí hrali úplne slobodné, nezávislé hry. Od bláznovstva prechádzame priamo do melanchólie nevedúcej nikam inam, než do ďalšieho vyhroteného stavu preskakujúceho cez hranicu organizácie a chaosu ako cez švihadlo.

Skupina z americko-mexického pohraničia, z El Pasa, pripomína mexické oslavy Dňa mŕtvych, obrovské procesie, kde sa človek nemá čas zorientovať v záplave vzorov a motívov. Kvetinami obrastené lebky nám otvárajú svet novej kultúry a to isté robia The Mars Volta na rockovej scéne od roku 2002.

Michael Papcun

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek