P. Čech: Vlado Psalman bol vynikajúci jachtár a super chlap

  • Šport / Ostatné športy
  • 23. júna 2018, 10:00

Pred približne mesiacom sa na chorvátskom ostrove Murter uskutočnil Memoriál Vlada Psalmana. Na jachtárskej regate si slovenskí a českí nadšenci uctili pamiatku slovenskej jachtárskej legendy. Na podujatí sa predstavili aj posádky z Piešťan.

jachting psalman
Organizátor memoriálu Petr Čech. © FB AAAYacht

Keďže jachting ku kúpeľnému mestu dlhé roky patrí, pozhovárali sme sa s organizátorom podujatia Petrom Čechom o memoriáli i o aktuálnej situácii v tomto športe v Piešťanoch i na Slovensku.

V Chorvátsku ste boli hlavným organizátorom regaty. Ako dlho prebiehali prípravy, čo všetko bolo treba zabezpečiť a prečo ste si vybrali práve túto destináciu? Ste spokojný s celkovým priebehom pretekov?

Prípravy prebiehali od leta 2017, ale v podstate už desať rokov pred tým. Schádzali sme sa s kamarátmi každý rok na flotilovej plavbe v Chorvátsku a pretekali medzi sebou len tak pre zábavu. To bol aj dôvod, prečo som vybral túto destináciu. Museli sme zabezpečiť prenájom lodí, prihlásenie pretekov, priestory na štart a ukončenie regaty, rozhodcov, ale hlavne dobrých skipperov a posádky. S celkovým priebehom pretekov som bol maximálne spokojný. Počasie mohlo byť viac veterné, ale mali sme šikovných rozhodcov Matúša Orlovského a Bojana Berlengiho, ktorí využili podmienky na maximum a všetkých štrnásť rozjázd sa odjazdilo.

jachting psalman
Pri chorvátskom ostrove Murter si to medzi sebou rozdalo trinásť posádok.

Ako organizátori ste postavili regatu na zaujímavej myšlienke. Spojili ste amatérov, ktorí mali na lodi profesionálnych skipperov, so zohratými najlepšími posádkami slovenského a českého námorného jachtingu. Ako sa vám to osvedčilo?

Myslím si, že myšlienka spojiť amatérov s profesionálmi splnila moje očakávanie na maximum. Amatéri nechceli byť zahanbení a zohraté posádky sa občas hanbili. Táto súťaživosť vybičovala všetkých k maximálnym výkonom.

Vladimír Psalman bol výraznou osobnosťou jachtingu, ako na neho spomínate?

Bol to vynikajúci jachtár, ale hlavne super chlap a kamarát. Vlado Psalman bol jedným z prvých, ktorý svoju vášeň a nadšenie pre vietor v plachtách priniesol do učebných osnov na Fakulte telesnej výchovy a športu v Bratislave, kde pôsobil ako vysokoškolský pedagóg. Jachting postupne získaval na popularite nielen medzi študentmi FTVŠ, ale i medzi „náhodne okoloidúcimi“ a základňa fanúšikov sa z roka na rok rozrastala. Vždy, kde pribudla nová posádka, v pozadí každý registroval meno Vlada Psalmana a časom k jeho menu pribudol i nezmazateľne spätý Štefánik, najväčšia plachetnica plávajúca pod slovenskou vlajkou. Vlado získal symbol pre svoju vášeň a spolu s manželkou Dagmar, bratom Milom, rodinou a priateľmi zasvätil posledné roky svojho života tejto plachetnici. A pravé tento obraz mal každý z nás pred očami počas regaty.

jachting psalman
Štefánik – najväčšia plachetnica plávajúca pod slovenskou vlajkou.

Piešťany patrili a aj patria k najaktívnejším jachtingovým klubom na Slovensku. Ako vidíte z vášho pohľadu aktuálnu situáciu tohto športu v Piešťanoch a celkovo na Slovensku?

Bohužiaľ, nie veľmi pozitívne. Priehrada sa zaniesla blatom, rodičia nemajú dosť voľného času na to, aby sa venovali svojim deťom a chodili s nimi cez týždeň na tréningy a cez víkendy po pretekoch. Dobrovoľníkov ubúda a peniaze chýbajú. Myslím si ale, že námorný jachting je super v tom, že rodičia a deti môžu byť v rámci dovolenky celý týždeň na vode a spoločne spojiť šport s oddychom. Toto je cesta, ako opäť pritiahnuť mladých k tomuto nádhernému a atraktívnemu športu.

Jachting a hlavne námorný je pomerne nákladný, preto možno nie je až taký dostupný pre bežných ľudí. Dá sa povedať, že je to šport hlavne pre zanietencov? Na čo sa hlavne dajú prilákať ďalší nadšenci?

Jachting je aj nie je nákladný šport. Keď si zaplatíte dovolenku pri mori a zaplatíte si výlet loďou po ostrovoch, dostanete sa na podobné peniaze, ako keď si prenajmete loď na celý pobyt. Loď je vybavená podobne ako karavan, a tak si môžete užívať prírodu, kúpanie v priezračnej vode od rána do večera. Získate voľnosť, akú ste zatiaľ u bežných pobytových zájazdov na pobreží nepoznali. S loďou sa môžete vydať prakticky kamkoľvek. Nech už je to ostrov, ktorý iba vám odkryje svoje malebné zákutia, staré pevnosti či neprístupné jaskyne. Alebo poskytne návštevu iného historického mesta s bohatou ponukou obchodíkov, príjemných reštaurácií a kaviarní, ale aj nočných klubov s nekončiacou zábavou.

Na regate pretekali amatéri spojení s profesionálmi.

Je len niekoľko málo pocitov, ktoré sa vyrovnajú rannému kúpaniu v priezračnej vode tichej a opustenej zátoky. Vôňa rannej kávy sa mieša s vôňou mora a píniových hájov na pobreží. Vietor v plachtách, prova rozrážajúca vlny, krik čajok, utajené zátoky a divoká príroda. To všetko spĺňa predstavu mnohých ľudí o romantickej a dobrodružnej dovolenke. Vaše dieťa sa zamiluje do jachtingu a piešťanský jachtklub bude opäť plný detí. Klub má dosť plachetničiek pre začiatočníkov, tak bude stačiť, keď kúpite len oblečenie a vaše dieťa môže začať plachtiť na Sĺňave.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek