Symfónia pre oči, uši aj nos

Máte už dosť každodenného zhonu a radi by ste aspoň na niekoľko hodín vypli? Možností na nerušený relax síce ponúka aj okolie Piešťan, no jednu oázu som nedávno objavil v Palárikove. Miestny kaštieľ spolu s parkom je národnou kultúrnou pamiatkou, o ktorú sa starajú Lesy SR.

palarikovo kastiel tip
Pohľad na klasicistický kaštieľ v Palárikove od vstupu do prednej časti parku. (Autor: gak)

Len tak by som do Palárikova nešiel a donedávna som ani o jeho skvoste nevedel. Poľovníci si však toto miesto obľúbili už pred storočiami, a to hlavne pre možno najstaršiu fungujúcu bažantnicu na Slovensku založenú miestnym grófom Františkom Károlim v roku 1752. Jej súčasťou je dnes aj muflonia obora, takže keď zaznie halali, musí byť na okolí veselo.

Poľovníkom počas poľovačiek, hosťom počas celého roka slúži nielen 52-hektárový park, ale aj kaštieľ, ktorý ponúka ubytovanie. Takmer tristoročná história kaštieľa je posledné takmer tri storočia spojená s grófmi Károliovcami, ktorých predchodca kúpil panstvo od moravských Kounicovcov. Tí podporovali Rákociho povstanie, takže po jeho porážke museli aj chceli túto oblasť opustiť. Chceli preto, že v rámci bojov následný kupec Alexander I. Károli panstvo spustošil, a preto ho možno aj kúpil lacnejšie.

palarikovo kastiel tip
Vodárenská veža v parku slúži tiež ako múzeum.

Našťastie, získané majetky zveľaďovali. Súčasnú klasicistickú podobu vtisol kaštieľu prestavbou barokového rodinného sídla gróf Alojz Károli, ktorý nechal vybudovať aj súčasný anglický park. Vznikol na návrhy architekta Mikuláša Ybla na francúzskych záhradách a v lužnom lese, ktorý býval zaplavovaný. Súčasťou prírodno-krajinárskeho parku bol vykurovaný palmový skleník. V jeho prednej časti ešte dnes nájdete unikátnu technickú pamiatku – vodáreň.

palarikovo kastiel tip
V parku nájdete priestor na oddych i informácie na náučných chodníkoch.

Za zmienku stojí aj samotný názov obce, ktorá sa pôvodne volala Slovenský Meder. Palárikovom je od roku 1948, rovnako ako iné obce a mestá na juhu Slovenska na základe vyhlášky Povereníctva vnútra. Dovtedy obec s Jánom Palárikom spájala jeho návšteva v roku 1853. Vtedy bol farárom Gabriel Paulík, národný buditeľ a priekopník včelárstva v Uhorsku.

palarikovo kastiel tip
Interiér kaštieľa môžete obdivovať lacnejšie len v utorok.

To by hádam na predstavenie cieľa výletu stačilo, preto sa vraciam k podstate názvu tohto článku. Celoročne verejne prístupný park je ozajstnou pastvou pre všetky zmysly. Stačí si sadnúť na lavičku či len tak na lúku, zavrieť oči a načúvať i vetriť. Odmenou sú vône kvitnúcich rastlín či stromov, spev rôznych vtákov, bzukot hmyzu i všetečných komárov, ak zájdete hlbšie do lesa. Preto si radšej vezmite repelent.

Ak vydržíte nehybne sedieť, môžete aj na viacerých posedoch, onedlho sa vám trpezlivosť vráti v podobe pohľadu na pasúce sa stádo sŕn. Vedia o vás, skrývajú sa v húštinách a najskôr vás pozorujú ony. Park, pred aj za kaštieľom, je však stvorený na aktívny pohyb. V roku 2014 sa skončila jeho rekonštrukcia z eurofondov, takže okrem prvkov na cvičenie tu nájdete dva náučné chodníky, ktoré vás budú sprevádzať históriou, zaujímavosťami a hlavne prírodou tohto nevšedného miesta.

palarikovo kastiel tip
V susedstve kaštieľa je stará koniareň s možnosťou jazdenia.

Návštevu parku môžete spojiť aj s prechádzkou po obci či návštevou miestneho wellness centra. Dá sa tu však aj jazdiť na koni či nechať sa voziť na koči ako bývalí grófi Károliovci.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín