Rakovice: Záverečné skúšky viazačov, záhradníkov aj poľnohospodárov mali šmrnc vidieka

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 21. júna 2018, 11:44

Na záverečných praktických skúškach viazačov a aranžérov kvetín, záhradníkov a pracovníkov v poľnohospodárskej výrobe išlo do tuhého. Učni Strednej odbornej školy v Rakoviciach pracovali v aranžérskych dielňach, v skleníkoch, v areáli historického parku i na Poľnohospodárskom družstve Kočín. Na ich výkony dozerala skúšobná komisia. S napätím i očakávaním svojich zverencov sledovali majstri aj učitelia. To už mali dve triedy pod vedením Renáty Jarinskej a Pavla Múdreho za sebou písomnú časť skúšok. Po praktických nasledovali na druhý deň ústne skúšky.


Triedna učiteľka Renáta Jarinská, majsterka Galina Vatrtová Ráczová a úspešná žiačka Janka Kabárová pri voňavom záhone levandúľ z produkcie Strednej odbornej školy Rakovice. (Autor: Viera Dusíková) © Viera Dusíková

„ My vieme, že úroveň písomných prác reflektuje na známky, ktoré naši žiaci získali počas celého vyučovacieho procesu. Dôraz na našej škole kladieme na praktické zručnosti. A to, či sa dokázali niečo naučiť, nám naši žiaci odprezentujú zajtra, na ústnych skúškach,“ uviedla riaditeľka školy Mária Múdra. 
Najskôr sme nazreli do skleníka, kde partia chlapcov v riadne prepotených tričkách vyčkávala na svojich spolužiakov Martina Snohu z Vrbového a Radovana Piscu z Podolia. Týchto chlapcov až k záverečným skúškam doviedla ich majsterka Zuzana Vozárová. Nazreli sme do skleníka zavlažovaného kvapôčkami jemne prskajúcej vody.

Radovan Pisca okopával dlhý rad dozrievajúcich vysokánskych rajčín. Siahali až na vrch skleníka. „Aj doma máme veľkú záhradu, takže okopávanie je pre mňa hračkou. Viem aj ako sa ošetrujú rajčiny,“ uviedol čiernovlasý vysoký mládenec, ktorý sa v budúcnosti chce naplno venovať záhradníčeniu.

O uličku čistil okolie rajčín od drobných burín Martin Snoha z Vrbového. Práca mu šla pekne od ruky podobne ako jeho kolegovi, ba sa pri nej i milo usmieval. Aj on túži byť dobrým záhradníkom.

V dielňach majsterky Galiny Vatrtovej Ráczovej sa jej zverenkyne – viazačky a aranžérky vytvárali venčeky. „Ich úlohou je zhotoviť svadobný veniec na dvere, ale aj dušičkový či veniec do kostola pri príležitosti prvého svätého prijímania,“ vysvetlila majsterka. Medzi VIP viazačky patrí jej zverenkyňa Janka Kabátová z Maduníc, ktorá školu reprezentovala na bratislavskej Flóre, kde získala tretie miesto. „Realizovala som tam tri témy – kytica do výkladu, závesný obraz – dekoráciu zo živých kvetov a vysadzovanú nádobu,“ pochválila sa J. Kabátová. Aktuálne na praktických skúškach vytvárala naväzovaný dušičkový veniec doplnený technikou lepenia. Bol v oranžovo-jesenných farbách, nechýbali na ňom šípky, oranžový physalis čiže židovská čerešňa, zelené kryptoméria, tis, či smrek a juniperus, čiže jalovec – proste nádhera.

Pôsobivé väzby, ale iného druhu vytvárali i ďalší žiaci. Mohli sme teda obdivovať venčeky Kristíny Hasalovej z Nového Mesta nad Váhom či Nikoly Mikulkovej, ktorá do Rakovíc dochádza z Myjavy.

Neďaleko dielne boli krásne kvetinové záhony, pri jednom z nich – levanduľovom sme odfotili aj trojlístok – triednu učiteľku Renátu Jarinskú, majsterku Galinu Vatrtovú Ráczovú a ich pýchu – žiačku Janku Kabátovú.


To už k dielňam prichádzala odborná komisia pod vedením predsedníčky Andrey Zvěřinovej z Trnavy. Viazačky, medzi ktorými bol aj jeden chlapec mali už venčeky takmer hotové, takže bolo čo hodnotiť. Venčeky boli hneď na prvý pohľad veľmi pekné.


Po tom, čo ďalšia partia žiakov, ktorí v Rakoviciach absolvovali duálne vzdelávanie v rámci odboru pracovník poľnohospodárskej výroby vykonala časť skúšky v parku najmä pri čistení chodníka sa trieda pod vedením Pavla Múdreho presunula na farmu do Šterús.

Tam je totiž nielen ukážkový kravín a „škôlka pre teliatka“ ale aj priestor, kde sa rodia malé prasiatka – matečník.

Vojsť dovnútra nesmel nik nepovolaný. To aby do pôrodnice nedoniesol bacily. Tu sa žiačky – Šarlot Szalayová a Katarína Matyusová prezentovali ako ošetrovateľky.

Do nádobiek s potravou sypali unavenej prasnici pochutiny a kontrolovali či ušaté bábätká pekne cucajú mliečko. Odbornú časť tohto projektu zastrešoval predseda družstva Jozef Puvák a zároveň učiteľ historicky prvých duálnych žiakov, ktorí do farmy PVOD Kočín prišli a niektorí aj zotrvajú.

„Na začiatku títo žiaci nemali veľký záujem o prácu v poľnohospodárskej výrobe, no postupne sa do toho dostávali a som veľmi rád, že dvaja z týchto žiakov ostanú aj na našom družstve pracovať, pretože kvalitných ľudí v poľnohospodárstve je stále nedostatok. Súrodenci Martin a Igor Piknovci ostávajú pracovať na našom družstve. Chcú byť traktoristami, tak som im sľúbil, že len čo dokončia školu a urobia si vodičák, okamžite ich posadím do traktora,“ sľuboval J. Puvák.

Trojlístok chlapcov, ktorá v ten deň robili na družstve praktické skúšky dopĺňal Roman Toma. Mládenci sa starali o najmenšie teliatka ležiace v bielučkých búdkach či väčšie – pobehujúce vo výbehoch pod prístreškami. Prikrmovali ich, vymieňali podstielku, aby teliatka ležali na voňavej slame.


Len čo skúšky všetci žiaci vykonali, nasledoval slávnostný okamih.

Predseda družstva pozval žiakov i skúšobnú komisiu na záverečný obed do jedálne. Tu chlapcom rozdal perá pre šťastie, aby na druhý deň práve nimi písali prípravu na ústne skúšky a dievčatám tričká, aby sa mohli vyparádiť.

Žiaci potom jednotlivo poďakovali svojim učiteľom i vedeniu školy a družstva za to, že sa úspešne prepracovali až ku koncu štúdia.

Hodnotiace a povzbudivé slová vyšli aj z úst riaditeľky SOŠ Rakovice  M. Múdrej, predesedu PVOD Kočín J. Puváka a triedneho učiteľa žiakov P. Múdreho. Atmosféra, ktorá tu panovala sa dá prirovnať dobre fungujúcej láskavo-prísnej rodine.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila