Poľsko nie sú len cukríky z trhov

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 21. júna 2018, 15:00

Poľsko? Prečo práve tam? Čo už len tam okrem krowiek môžu mať? To boli moje prvé myšlienky, keď nám v škole oznámili, že v rámci európskej spolupráce ideme na krátky študijný pobyt do partnerskej Strednej odbornej školy v poľskej Gołotczyźnie. Nasledoval týždeň netrpezlivého čakania na to, koho z nás vyberú.

rakovice studenti polsko
Študenti rakovickej strednej školy spoznávali našich severných susedov. © archív školy

Záujem žiakov bol veľký. „Hurá, idem baliť – veď čo, aspoň týždeň bez školského stereotypu,“ pomyslela som si, keď ma vybrali.

* * *

Pondelok 21. mája – Nastal deň odchodu, cestujem do Poľska. Na železničnej stanici v Piešťanoch sa zhromaždilo 18 študentov Strednej odbornej školy Rakovice spolu s dvomi učiteľmi. Po dlhej ceste sme dorazili do stanice Varšava. „Wow!“ konečne sme tu. Hovorí sa, že Varšava je srdce Poľska. Na stanici nás už netrpezlivo vyčkávala usmievavá pani riaditeľka školy Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Gołotczyźnie. Cestou mikrobusom som sledovala okolie. Nečakala som, že sa mi krajina tak zapáči. Bola som z tej krásy úplne unesená.

Samotný veľký areál školy bol pre nás prekvapením. Stála pred nami majestátna budova školy, ktorú obkolesoval nádherný park. Hladní ako vlci sme sa ponáhľali na večeru. „Hurá, posteľ!“ To bola moja prvá myšlienka po takom náročnom dni.

Utorok 22. mája – Druhý deň ráno sme absolvovali exkurziu po škole. Tá má bohatú tradíciu a v súčasnosti je centrom moderného vzdelávania v poľnohospodárstve, vo vidieckej turistike aj v iných odboroch. Škola má vlastné stajne s hospodárskymi zvieratami, strelnicu, veterinárnu stanicu, garáže pre poľnohospodárske stroje, arborétum, skleníky, školské cvičné políčka. Oboznámili nás s tradičnými a modernými spôsobmi pestovania zeleniny, ovocia, okrasných rastlín a bylín.

Všetky triedy a odborné učebne vyzerali ako nové. Bolo to zaujímavé a inšpiratívne. Po prehliadke nás čakal futbalový zápas so žiakmi školy, ktorí sa stali našimi novými priateľmi. Kto vyhral? To nie je podstatné.

Streda 23. mája – Smerujeme do Varšavy, obdivujeme staré mesto. V poľskej metropole ruka v ruke kráča história s modernou dobou. Nádherná architektúra, množstvo ľudí a skvelá atmosféra. Spoznávanie mesta sme zakončili na hrade, kde nás sprievodcovia vtiahli do histórie. Očarení krásou Varšavy sa vraciame späť na internát. Deň sa však nekončí a máme ešte dosť energie na diskotéku.

Štvrtok 24. mája – Čas rýchlo letí a zajtra odchádzame domov. Som smutná, no odhodlaná si deň užiť naplno. Navštívili sme jednu z najväčších okrasných škôlok v Pęchcine. Srdcia floristov a záhradníkov zaplesali. Toľko rôznych druhov zelene som pohromade ešte asi nevidela. Od maličkých kvietkov až po mohutné stromy. Po výdatnom pohostení sme pokračovali prehliadkou historických pamiatok až k rieke. Tu nás čakal ešte jeden nezabudnuteľný zážitok – plavba vyhliadkovou loďou.

Je to tu. Posledný večer! Prišlo mi ľúto, že týždeň nemá viac dní a my sa musíme vrátiť domov. No už viem, že v Poľsku nenájdem len krowky a iné lacné sladkosti. Viem, že je to jedna veľká krajina, kde som si našla nových priateľov, rozšírila som si svoje vedomosti a kam sa chcem určite raz vrátiť.

Kristína Haulišová

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava