Letné kino ostane doslova v lone prírody

Vládu nad piešťanským letným kinom si po troch rokoch preberá naspäť príroda. Pôvodný účel, ktorý na desiatky rokov upadol do zabudnutia, mu ani napriek snahe mestský poslanec z politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany Michal Fiala zatiaľ nevrátil. Naopak, letné kino si preberá nazad do svojho lona náletová zeleň.

letne kino piestany
V súčasnosti kino opäť preberá do panstva príroda. (Autor: pror)

Snaha o obnovu letného kina sa objavila okamžite po posledných komunálnych voľbách. A hneď z jari nasledujúceho roka za veľkej publicity a podpory informačných webových stránok politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) sa v marci 2015 zjavili asi štyri desiatky dobrovoľníkov so snahou prinavrátiť kinu jeho pôvodný účel.

Najprv však museli odstrániť schátrané torzo hľadiska a kino vyslobodiť od náletovej zelene, ktorá si tu nerušene rástla takmer dve desaťročia. Dobrovoľnícke aktivity na obnovenie činnosti letného kina pokračovali aj v nasledujúcich obdobiach a ako nám vtedy Michal Fiala povedal, do leta by chceli kino sprístupniť verejnosti. Malo sa tak stať už počas otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v roku 2015 a hlavným programom v tomto kultúrnom stánku mali byť národopisné slávnosti.

No nestalo sa tak ani v roku 2015, ani v roku 2016, ani nasledujúci rok a podľa stavu, v akom sa kino nachádza v súčasnosti, je viac ako pravdepodobné, že to nebude ani tento rok. Prekvapujúca preto bola aktivita M. Fialu na poslednom zasadnutí mestskej komisie pre kultúru, počas ktorej sa informoval u riaditeľky mestského kultúrneho strediska Marty Jurčovej, kedy zostaví program pre letné kino na najbližšie mesiace.

letne kino piestany
V roku 2015 sa dobrovoľníci pustili nadšene do obnovy letného kina.

Zdá sa, že poslanec zrejme zabudol, v akom stave letné kino po svojej poslednej dobrovoľníckej aktivite zanechal. A ako je zjavné už podľa fotiek, k premietaniu v kine chýbajú základné veci – sedenie pre divákov, premietacie plátno či premietacia kabína s potrebnou technikou, sociálne zariadenia nevynímajúc.

Zisťovali sme tak u M. Jurčovej, či je schopná pre letné kino v takomto stave zostaviť program na leto, prípadne, čo treba ešte dokončiť, aby bolo kino funkčné.

„Letné kino nepatrí našej organizácii, ale priamo mestu Piešťany. Na to, aby sme ho my prevzali do užívania, musí spĺňať všetky požiadavky stanovené slovenskými technickými normami. Letné kino nie je verejné priestranstvo, ale účelová stavba, ktorá musí mať pre znovuobnovenie spracovanú projektovú dokumentáciu a kolaudačné rozhodnutie zohľadňujúce súčasné nároky na takéto stavby,“ vysvetlila nám riaditeľka.

Týka sa to aj zdanlivých drobností, ako sú napríklad lavice na sedenie. „Nemôžete lavice zmontovať len tak z nejakého dreva. Nosnosť sedenia je normami presne stanovená a zhotoviteľ za ich bezpečnosť zodpovedá. Kto si zoberie na zodpovednosť, ak dobrovoľnícky zmontované lavice z dreva, o ktorých nosnosti nemá nikto ani len šajn, sa pod divákom prelomia a zlomená doska sediaceho poraní?“ pýta sa riaditeľka.

V mestskom rozpočte na rok 2018, ktorý bol zostavený najmä pod taktovkou poslancov za SpP, je síce vyčlenených 50-tisíc eur na revitalizáciu letného kina, no podľa Jurčovej je to príliš málo peňazí: „Táto suma možno postačuje na premietaciu a ozvučovaciu techniku. Tú však treba umiestniť do klimatizovanej premietacej kabíny, ale ani tá v letnom kine nie je.“

Zdá sa teda, že bez záujmu a podpory vedenia radnice a vyčlenenia reálneho množstva financií je organizovanie dobrovoľníckych akcií poslancom Fialom pri obnove letného kina vo vlastníctve mesta len hazardovaním s ochotou dobrovoľníkov priložiť ruku k dielu pre zveľadenie prostredia kúpeľného mesta.

A letné kino sa po troch rokoch „nadšenia“ pomaly vracia späť k svojmu spánku v zajatí zelene takmer rovnako ako rozprávková Šípková Ruženka.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 7. mája 2024
Meniny má Monika, zajtra Ingrida