Prvý bezbariérový festival sprevádzal bohatý program

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 20. júna 2018, 11:00

Prvý bezbariérový festival Paráda sa v sobotu 16. júna uskutočnil na Kúpeľnom ostrove. Podujatie, ktoré vzniklo v roku 2010, sa do Piešťan presunulo z areálu Zelenej vody pri Novom Meste nad Váhom.

paralympionici parada adeli
Pri ukážke sledge hokeja asistovali aj hokejisti z HK Havrani Piešťany. © apt

Návštevníci festivalu sa mohli zabaviť pri hudobných vystúpeniach Simy Martausovej, skupiny Fragile, raperky Simy či si mohli užiť literárno-zábavnú prednášku Antona Laučeka. Podujatie sa začalo o 9:30 krstom knihy ZPH 2018 Pjongčang a slávnostným odhalením novej tabuľky na Chodníku slávy, ktorý v Piešťanoch vybudoval Slovenský paralympijský výbor (SPV).

Pre deti bol nachystaný pestrý program, ktorý sa začal o 10:00 vystúpením obľúbenej skupiny Baby Band. V SPP zóne bolo okrem nafukovacích hradov a ihrísk nachystaných mnoho aktivít vrátane tvorivých dielní či zábavných hier. Súčasťou podujatia boli tiež ukážky mnohých športov. Všetci návštevníci si mohli vyskúšať ragby, futbal, hokej, basketbal, hádzanú, streľbu zo vzduchovky a z luku, bocciu, laserovú streľbu či taekwondo. Aktivity si tiež nachystali vodnopólisti, plavci, lyžiari i štátne lesy.

„Parádu sme do Piešťan presunuli, pretože areál na Zelenej vode nevyhovoval základnému konceptu prvého bezbariérového festivalu. Kúpeľný ostrov tieto predpoklady spĺňal, navyše kúpele sú naším dlhodobým partnerom a máme tu vybudovaný Chodník slávy slovenských paralympionikov. Rovnako nás sem pritiahlo spojenie s projektom Ruka v ruke, ktorého prvý ročník sa pred rokom konal v Piešťanoch,“ povedal o dôvodoch príchodu Parády do kúpeľného mesta predseda SPV Ján Riapoš.

paralympionici parada adeli
Jednou z obľúbených atrakcií bola lukostreľba.

V zóne Ruka v ruke boli nachystané viaceré aktivity pre rodiny so zdravotným postihnutím. „K dispozícii bol fyzioterapeut, logopéd, špeciálny pedagóg, stánky s canisterapiou, muzikoterapiou a mnohými špeciálnymi pomôckami. V spolupráci s našimi partnermi sme tiež pripravili aktivity pre nepočujúcich i slabozrakých. Každé dieťa, ktoré navštívilo našu zónu, mohlo odísť s naučeným posunkom či vyskúšať si formou hry, ako sa jazdí na invalidnom vozíku, a takto môže nadobudnúť pochopenie napríklad pre spolužiakov, ktorí s týmto každodenne bojujú,“ prezradila štatutárka občianskeho združenia Úsmev pre druhých Veronika Bérešová, ktoré podujatie spolu s ADELI Medical Centre a futbalovým klubom minulý rok spustilo.

Pre dospelých boli nachystané odborné, motivačné i zábavné prednášky. „Cieľom zóny Ruka v ruke bolo prepojiť svety zdravých a hendikepovaných ľudí. Odborné prednášky mohli pomôcť najmä rodinám zdravotne znevýhodnených detí zorientovať sa v ponuke, ktorá im uľahčí ich neľahkú situáciu. Deti si zasa mohli vyskúšať rôzne športy a integračné hry spoločne s úspešnými paralympionikmi,“ doplnila projektová koordinátorka ADELI Medical Centre Zuzana Šmachová, ktorá zároveň s úsmevom dodala, že sa možno nájdu noví úspešní paralympionici.

paralympionici parada adeli
Pri streľbe usmerňovala návštevníkov festivalu Paráda aj paralympionička Veronika Vadovičová (vpravo).

Na svoj koncert sa tešila i známa speváčka Sima Martausová: „Spievať na Paráde má pre mňa pridanú hodnotu, a preto sa teším. Paralympionikov vnímam tak ako aj iných ľudí, nerobím rozdiely medzi zdravotne znevýhodnenými a zdravými.“

Predseda SPV J. Riapoš už vie, ako bude pokračovať podujatie v budúcom roku: „Pred Zimnými paralympijskými hrami Pjongčang 2018 sme spustili novú platformu komunikácie s názvom Sme si rovní a práve táto platforma je reálnym pretavením exteriérovej akcie, ako si to predstavujeme v budúcnosti. Čo môžem určite sľúbiť, že čitatelia sa už môžu tešiť na druhý ročník v roku 2019 v Piešťanoch.“

(ts/th)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela