„Strojarina“ má budúcnosť

  • Nezaradené
  • 19. júna 2018, 15:00

Voľba budúceho povolania je pre rodičov i žiakov jedným z najťažších rozhodnutí. Tým, ktorí sa rozhodli pre strojárstvo a elektrotechniku na Strednej odbornej školy technickej v Piešťanoch, prišiel v piatok 15. júna bývalý študent školy Ivan Samko povedať, že sa rozhodli skutočne dobre.

sos technicka samko
Do systému duálneho vzdelávania je zapojená aj SOŠ technická. (Autor: am)

„Ako absolvent som sa rád vrátil na túto pôdu z dôvodu, aby som sa stal akýmsi priekopníkom v téme a poskytol žiakom viac informácií o pracovnom trhu v našom okolí,“ uviedol Ivan Samko, ktorý podniká v odbore, a chcel poukázať na to, že v danej oblasti trh práce trpí nedostatkom pracovnej sily.

Okrem praktických informácií či prezentácie 3D tlačiarne pre študentov zriadil akúsi miniprevádzku. „Ukazujeme im určité spôsoby výroby a zaraďujeme ich do úkonov ako delenie materiálu, vŕtanie, rezanie závitov. Oboznamujeme ich s prácou s antikorou alebo čiernymi materiálmi,“ prezradil I. Samko.

V budúcom školskom roku by chcel do projektu zapojiť aj ostatné triedy a rozšíriť ho o mimoškolskú činnosť. Študenti sa majú priučiť praktickým zručnostiam a uvedomiť si, že „strojarina“ má budúcnosť. Naopak, zabehnutí pracovníci sa budú môcť inšpirovať „mladou krvou“.

sos technicka samko
Ivan Samko je bývalý študent Strednej odbornej školy technickej.

Stredná odborná škola technická sa venuje najmä výučbe v odboroch strojárstvo a elektrotechnika. Spolupracuje s firmami v okolí Piešťan formou duálneho vzdelávania, teda študenti získavajú prax a niektorí po absolvovaní štúdia i pracovné zmluvy.

„V posledných dvoch-troch rokoch je o našich absolventov veľký záujem dokonca až v Bratislave. Záujem zo strany zamestnávateľov je v súčasnosti väčší ako naša škola môže uspokojiť, čo je najmä z dôvodu, že strojárske odbory boli dlho zaznávané a v období krízy sme ich ani nevyučovali,“ dodal riaditeľ školy Jozef Porubčan.

Podľa neho je o absolventov strojárskych a elektrotechnických odboroch veľký záujem, no napriek tomu k nim rodičia budúcich stredoškolákov stále nemajú výrazne pozitívny vzťah.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava