Elektrárňu zaplnili desiatky študentov

  • Mladí dnes
  • 19. júna 2018, 11:00

Napriek tomu, že záver školského roka 2017/2018 už klope na dvere, študenti si stále rozširujú obzory. V piatok 15. júna sa stretli v Elektrárni Piešťany, kde sa uskutočnilo finále dvoch celoslovenských súťaží zameraných na energiu.

elektrarna sutaz palkova
Patrícia Palková zo SPŠE predstavila svojho inteligentného robota. (Autor: am)

Finále súťaže pre stredné školy s názvom Hľadá sa energia a súťaž pre stredné školy, v ktorej mali študenti vytvoriť energo-edukatívnu pomôcku, organizátori spojili do jedného veľkého podujatia. Pozvali naň približne 150 žiakov a študentov z regiónu Myjavy, Starej Turej či Senice.

„Chceli sme, aby videli, o čom je energetika. Aby si mohli pozrieť exponáty, ochytať si ich, zažiť atmosféru a namotivovať sa na technické smery,“ uviedol Juraj Hudovský, špecialista ľudských zdrojov zo Západoslovenskej energetiky. „V Piešťanoch sa snažíme zgrupovať všetky tieto edukatívne podujatia. Elektrárňa je vhodná nielen na prezentáciu, ale vieme v nej aj ukázať, ako sa kedysi elektrina vyrábala,“ dodal J. Hudcovský.

Program bol pestrý. „Mali sme napríklad prezentáciu s názvom Kúzelná fyzika. Postaral sa o ňu Michal Figura, s ktorým dlhodobo spolupracujeme. Veľmi hravou a zaujímavou formou ukazuje javy, ktoré sa dejú vo fyzike v oblasti elektriny či mechaniky,“ prezradil J. Hudcovský.

Deti tiež videli rôzne exponáty, ako hudbou modulovanú Teslovu cievku, solárne panely, autá či dokonca fúrik. V rámci každého takého stanovišťa mohli splniť určitú úlohu, získať pečiatku a niečo nové sa dozvedieť. Napokon však mohli aj čosi vyhrať. Hlavnou cenou totiž bol atraktívny hoverboard.

Dôležitou súčasťou vedeckého dopoludnia bolo vyhlásenie víťazov piateho ročníka súťaže Hľadá sa energia spomedzi šiestich najlepších tímov. „V online časti súťaže si prešli veľmi ťažkými úlohami. Stavali rádio, vymýšľali zlepšováky, ako ušetriť energiu v domácnosti, vytvárali komiks a taktiež točili vedecké video, kde predstavovali fyzikálny jav alebo prístroj. Na dnešné finále si mali ako domácu úlohu pripraviť plagát, ktorý zachytáva 112-ročnú históriu Elektrárne Piešťany,“ povedal administrátor súťaže Adrián Krajňák. Priamo vo finále ešte museli splniť tri náročné úlohy. Uspel napokon tím Duracely zo Základnej školy Mikušovce.

Medzi stredoškolákmi s exponátmi sa predstavila aj Patrícia Palková zo SPŠE Piešťany, študentka pedagóga Jozefa Dragulu. „Priniesla robota, ktorý robí zaujímavé činnosti. Má napríklad fotovoltaický panel, ktorý dokáže dobíjať batérie, alebo rameno, ktoré vie rozoznať farby, alebo tiež chytiť loptičky a prekladať na iné miesto,“ uviedol pedagóg.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel