Podoby džezu perom Jana Babiča

  • Blogy / Blogy
  • 16. júna 2018, 18:00

Milí priatelia džezu a dobrej hudby, džez skracuje čas i vzdialenosti. Bola doba, keď ľudia z našich končín odchádzali s vedomím, že sa už nikdy nebudú môcť vrátiť. Našťastie, doba sa zmenila a sú opäť medzi nami.

Babic
Ján Babič (Autor: apt)

Je to zvláštny a krásny pocit. „Včera“ sme boli spolu na „Eve“ a dnes sme znovu spolu v našom meste. Lenže medzitým uplynulo štyridsať rokov. Pri všetkých dôvodoch, prečo domov opustili, ostali obrazy, na ktoré sa nedá zabudnúť. Snažíme sa ubrániť sentimentu, ale ak jestvuje spoločná spomienka, ktorá zaväzuje, potom je troška sentimentu povolená… Hlavne ak ide o miesto a dej úplne ojedinelý. Takým miestom bolo naše mesto s kúpaliskom a kaviarňami. V ťažkej dobe neslobody sme mali svoj džez. Každý z nás priniesol novinku, oznam, pesničku, nový objav – to všetko sme pašovali cez vysielanie amerického rádia alebo v podobe gramoplatne pod kabátom. Potom sme sa rozišli. Písal sa rok 1976. Aj v odlúčení nám však po celý čas ostala spoločná téma. Dnes sme zasa spolu. Na chvíľu, lebo oni našli nový domov a prišli na návštevu. Návšteva sa skončila, ale máme džez, ktorý skracuje čas a prekonáva vzdialenosti.

Viacero skvelých hudobníkov odišlo v čase neslobody do sveta. V relácii Podoby džezu o týždeň si pripomenieme muzikantov, ktorí našli domov a pôsobisko vo svete. Viktor Zappner a Johny Akay žili a hrali džez v našom meste. Pohovoríme si, ako sa im hralo v zahraničí. Témou relácie budú osudy džezových muzikantov. Jedinečný klavirista Erroll Garner by 15. júna oslávil 95 rokov, Joe Lovano a Dave Douglas nahrali nový album.

Podoby džezu na Rádiu Piešťany vysielame o 20. hodine na frekvencii 90,2 MHz alebo na internete www.radiopiestany.sk, reprízu vždy v stredu o 23:00. Na stretnutie sa teší vám a džezu verný Jano Babič.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava