Piešťanci vyhrali jachtingový Memoriál Vlada Psalmana

  • Šport / Ostatné športy
  • 16. júna 2018, 14:00

Marina Hramina na chorvátskom ostrove Murter privítala nadšencov a priaznivcov slovenského a českého námorného jachtingu, aby si spoločne uctili pamiatku priateľa Vladimíra Psalmana, vysokoškolského pedagóga s nezabudnuteľným úsmevom, ktorý svoj život zasvätil jachtingu. Jeho meno sa najmä v posledných rokoch spájalo so Štefánikom, najväčšou plachetnicou plávajúcou pod slovenskou vlajkou.

jachting more
Nadšenci jachtingu si zasúťažili v Jadranskom mori. (Autor: Petr Čech)

Trinásť posádok v termíne od 20. do 24. mája bojovalo v troch off-shore a jedenástich in-shore rozjazdách na one design lodiach Bavaria cruiser 41 s gennakerom. Organizátor postavil regatu na myšlienke spojiť amatérov, ktorí mali na lodi profesionálnych skipperov, so zohratými najlepšími posádkami slovenského a českého námorného jachtingu.

Regata sa začala v nedeľu 20. mája po boku plachetnice Štefánik. Predpoveď počasia na celý týždeň nebola priaznivá – slnečno a bezvetrie. Nakoniec sa však prognóza nenaplnila a momentálne najlepší chorvátsky rozhodca Bojan Berlengi využil vietor na maximum a všetky rozjazdy sa odjazdili. Vedúce pozície si od začiatku držali striedavo posádky Ľubomíra Macejku, Stanislava Vargu a Jirku Chlumského. Bolo úžasné sledovať, ako amatéri pod vedením skúsených skipperov získavali postupne na sile, istote a zručnosti.

jachting more
Víťazom memoriálu sa stala posádka Piešťanca Ľubomíra Macejku.

Regatu ukončil záverečným hvizdom medzinárodný rozhodca vo štvrtok 24. mája. Víťazom prvého ročníka Memoriálu Vlada Psalmana sa stala posádka Piešťanca Ľ. Macejku, druhé miesto vybojovala posádka S. Vargu a tretie získala posádka J. Chlumského. Prvá amatérska posádka pod tvrdou taktovkou skippera Petra Čecha skončila na štvrtej priečke a dokázala, že aj toto je cesta k vybudovaniu väčšej jachtárskej základne na Slovensku a v Čechách.

Záverečný štvrtkový ceremoniál sa začal minutou ticha ako prejav úcty a pamiatky na Vladimíra Psalmana a celý večer sa niesol v znamení spomienok na neho za prítomnosti brata Miloslava a manželky Dagmar. Posádky opúšťali marínu v presvedčení, že tak ako tento rok aj každý ďalší sa budú stretávať a Memoriál Vlada Psalmana sa stane odkazom pre všetkých nadšencov a fanúšikov jachtingu, tak ako bol aj on sám.

Petr Čech

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel