Je zlá, aj keď neprší

  • Spravodajstvo / Región
  • 14. júna 2018, 10:00

Stačí, aby napršalo, a obyvatelia ulice K spúšťu v Krakovanoch sa cítia ako v krajine tisícich jazier. Od idyly to však má ďaleko. Takýto stav cesty tam trvá už viac ako tri desaťročia.

cesta krakovany k spustu
Keď naprší, štrková cesta v Krakovanoch sa premení na krajinu tisícich jazier. (Autor: gak)

Spomínaná ulica je jednou z viacerých v obci, kde ešte nemajú asfaltový povrch. „Jediné, čo sa tu vybudovalo, je obecný vodovod. Ľudia už odpredali aj pozemky pod cestu, len aby sa vybudovala, ale zatiaľ sa sem len naváža štrk, aby sa zasypali jamy. Takto to ale ďalej nejde,“ sťažuje sa Peter Urban, ktorý má dom na konci ulice a spomínanou cestou musí prechádzať niekoľkokrát denne.

Najhoršie je, keď naprší. V stredu minulý týždeň sa lokalitou prehnala búrka a štrková cesta bola samá kaluž. „Pred pár hodinami tu navozili štrk a dážď ho takmer vymyl,“ konštatovala obyvateľka ulice, ktorá sa naprieč jej šírkou predierala kalužami.

„Keď veľmi naprší, voda sa valí ľuďom do domov a vytápa pivnice. Je jej tu po členky,“ dodáva P. Urban s tým, že nevie, prečo sa nemôže spraviť normálna cesta. Keď sa na to pýtal starostu, dostal odpoveď, že niečo sa bude robiť v júli. Ale on tomu neverí.

Starosta Krakovian František Klinovský mu však oponuje, že nepozná dôvody odďaľovanej rekonštrukcie cesty. „Pán Urban aj ostatní obyvatelia ulice dobre vedia, že oprava povrchu cesty je nateraz nemožná. Spísali i petíciu, aby sa s tým niečo robilo, ale pochopili, v čom je problém.“

Hlava obce priznala, že sa tam desaťročia len vyrovnáva zvršok. „Položenie asfaltového koberca brzdí výstavba kanalizácie. Ak cestu teraz vyasfaltujeme a o krátky čas ju rozkopeme, ostatní občania budú poukazovať na nehospodárnosť tohto kroku. Bolo by to aj v rozpore so zákonom o obecnom zriadení,“ vysvetlil.

Kanalizáciu na tejto ulici budú robiť v rámci projektu spolu s Vrbovým, čakajú len na pridelenie dotácie. Šanca je, že by peniaze mohli získať už tento rok, hoci sa ako žiadatelia nachádzajú až pod pomyselnou čiarou v poradovníku. „Niektoré obce to vzdali, takže postupujeme smerom nahor,“ neskrýva nádej F. Klinovský.

„Až keď bude kanalizácia v zemi, príde na rad oprava cesty. Zatiaľ jej povrch plánujeme spevniť navezením asfaltovej drviny, ktorá vznikne pri frézovaní vozoviek pri Piešťanoch. S Doprastavom sme predbežne dohodnutí, že by to mohlo byť už začiatkom júla. Závisí to však aj od počasia, lebo na valcovanie treba, aby bolo horúco,“ poznamenal starosta.

0 Shares

Najnovšie správy

Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila