Ad: Piešťanské primátorské ambície poodhalili už štyria kandidáti

V predchádzajúcom vydaní Piešťanského týždňa sme uverejnili článok pod názvom „Piešťanské primátorské ambície poodhalili už štyria kandidáti“. V ňom sme odhalili mená prvých neoficiálnych kandidátov na post primátora v komunálnych voľbách, ktoré sa konajú tento rok.

volby vd
Komunálne voľby budú v novembri. Komu dáte svoj hlas? (Autor: Viera Dusíková)

Zatiaľ prvými neoficiálnymi kandidátmi sú primátor Miloš Tamajka, mestský poslanec a líder politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič, nezávislý poslanec zastupiteľstva Peter Jančovič a vedúci právneho oddelenia mestského úradu Pavol Vermeš.

Zároveň sme na našej webstránke spustili hlasovanie na tému, koho by ste si vy predstavovali vo funkcii primátora po komunálnych voľbách v novembri 2018. Okrem bohatej diskusie k tomuto článku na Facebooku bolo v čase uzávierky novín do hlasovania zapojených 399 ľudí. Anketu zatiaľ neuzatvárame, no ako reakcia na tento náš malý prieskum prišli do redakcie aj písomné stanoviská našich čitateľov. Jedno z nich sme vybrali a v plnom znení bez redakčných zásahov ho zverejňujeme.

Primátor ako servant leader, čiže vodca, ktorý slúži

Aj keď sa komunálne voľby budú konať až v novembri a väčšina ľudí je myšlienkami skôr pri mori ako vo volebnej miestnosti, mali by sme si už teraz začať celkom jednoznačne formovať predstavu o tom, aké požiadavky by mal spĺňať budúci najvyšší predstaviteľ nášho mesta. Uspokojíme sa s marketingovou prezentáciou kandidáta alebo budeme posudzovať jeho reálne schopnosti a hodnoty, ktorými žije? Skúsenosti z posledných štyroch rokov nás vyzývajú k ostražitosti.

Absolútne nevyhnutným predpokladom pre každého, kto sa uchádza o priazeň voliča, je byť dôveryhodným. A dôvera, ktorú je dôležité si získať, je produktom vysokej odbornosti a silného charakteru. Zastavme sa najprv pri odbornosti. Vysoká škola primátorská asi neexistuje alebo o tom aspoň ja neviem, takže kandidát na primátorský post by mal byť akceptovaným odborníkom aspoň v tej oblasti, v ktorej aktuálne pôsobí. Nie je to síce postačujúci, ale určite je to dosť podstatný predpoklad, aby potenciálny záujemca o tento post úspešne zvládol aj úlohy s touto funkciou spojené.

Keďže oblastí, ktoré pod správu mesta spadajú, je naozaj veľa, je nutné obklopiť sa odborníkmi a kľúčovou úlohou primátora je vytvoriť z týchto ľudí pokiaľ možno bezchybne fungujúci tím, ktorý ťahá za jeden povraz. Čím, samozrejme, nemyslím, že má dôjsť k výmene na všetkých postoch, pretože aj dnes pracuje na mestskom úrade dostatok kvalifikovaných odborníkov. A popritom musí byť ešte schopný rýchlo a efektívne sa učiť novým veciam.

Čo sa týka charakteru, mal by to byť tzv. servant leader, čiže vodca, ktorý slúži. Aj keď to na prvý pohľad môže vyznieť paradoxne, prax v biznise aj v iných sférach ukazuje, že takýto prístup prijímajú ľudia najlepšie. Musí to však byť autentické, a nie hrané. Inak to nefunguje. Takýto líder slúži svojím príkladom, nie je ovládaný len svojím egom, je sebavedomý a pokorný zároveň. Svoju energiu nevybíja v zbytočných konfliktoch, ale v rozhodujúcich momentoch má jeho slovo veľkú váhu. Dokáže ľudí strhnúť na svoju stranu.

Je pozoruhodné, že už Ježiš hovoril svojim učeníkom, z ktorých niektorí tiež zrejme mali neprimerané ambície: „Kto bude chcieť byť medzi vami prvý, bude sluhom všetkých.“

Tak majme, prosím, tieto slová na pamäti, keď sa budeme vo volebnej miestnosti rozhodovať, komu zveríme do rúk naše mesto na ďalšie štyri roky.

Ján Krupa

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava