V Trnavskom kraji budú simulovať vojnový stav a mobilizáciu

  • Nezaradené / Kraj / Spravodajstvo
  • 13. júna 2018, 15:17

Jednotlivé zložky rezortov obrany a vnútra si v týchto dňoch v rámci mobilizačného cvičenia Trnava 2018 preveria pripravenosť vybraných orgánov štátnej správy a samosprávy Trnavského kraja na plnenie úloh po vyhlásení vojnového stavu a nariadení čiastočnej mobilizácie.

armada
V Trnavskom kraji budú simulovať vojnový stav a mobilizáciu, cvičenie má skontrolovať pripravenosť jednotlivých zložiek. © MO SR

Mobilizačné cvičenie Trnava 2018 má v praxi overiť koncepciu mobilizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky, ktorú schválila vláda v januári tohto roku. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Na cvičení, ktorého cieľom je preveriť pripravenosť na plnenie úloh súvisiacich s doplňovaním ozbrojených síl, ako aj súčinnosť s vybranými subjektmi Trnavského kraja a Vojenským útvarom Kuchyňa, sa zúčastňujú okresné úrady Trnava, Dunajská Streda a Galanta. „Počas simulácie si účastníci precvičia napríklad vypracovanie, vydanie a distribúciu povolávacích rozkazov, rozhodnutí o uložení povinnosti poskytnúť vecné prostriedky, či rozhodnutí o uložení pracovnej povinnosti. Okrem plánovaných úloh je simulovaný aj vznik rôznych krízových situácií a ich riešenie bezpečnostnou radou kraja a bezpečnostnými radami okresov,“ uviedla Capáková. Vojenský útvar Kuchyňa si v rámci cvičenia vyskúša pripravenosť na prijatie vojakov v zálohe a prevzatie vecí.

Mobilizačné cvičenie v Trnavskom kraji potrvá do piatku 15. júna.

TS MO SR

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela