Jedna návšteva – štyri výstavy

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 13. júna 2018, 16:00

Horúce júnové počasie je ako stvorené na popoludňajšie prechádzky Piešťanmi, ich centrom či mestským parkom. A ak vás nohy privedú na Nábrežie I. Krasku, kde stojí Dom umenia, neváhajte a vkročte. Prezrieť si tam môžete štyri výstavy súčasne, a to aj vďaka aktuálne prebiehajúcemu 63. music festivalu Piešťany.

vystava dom umenia
Na fotografiách uvidíte opernú speváčku Jelenu Obrazcovovú. (Autor: am)

V galérii na prízemí je umiestnená výstava s názvom Fenomén Bednárik na počesť režiséra Jozefa Bednárika a jeho nedožitých 70. narodenín. Tento rok si tiež pripomíname piate výročie úmrtia tohto umelca, ktorý patrí medzi najvýraznejších predstaviteľov moderného slovenského divadelníctva. V priestore sú umiestnené fotografie z režisérových predstavení, kostýmy, ale aj 3D modely scén. Do 1. júla môžete vidieť, ako vyzeralo pódium pri predstavení Dom Bernardy Alby, Smútok pristane Elektre a ďalšie.

V Zrkadlovej sieni Domu umenia sú umiestnené fotografie inscenácií z pera majstra slovenskej drámy Ivana Stodolu. Umelec, ktorý žil a tvoril na Bernolákovej ulici v Piešťanoch, je autorom diel ako Jožko Púčik a jeho kariéra, Bačova žena alebo Čaj u pána senátora. Dokumentárna výstava s názvom Stodolova dramatika na slovenských javiskách bude prístupná do 27. júna.

Vo foyeri na prvom poschodí sa nachádzajú diela žiakov Súkromnej základnej umeleckej školy v Piešťanoch. Maľby, grafiky či kresby zachytávajú rôzne témy a námety. Táto výstava je tiež trvá do 27. júna.

Priamo vo veľkej sále a vo foyeri na druhom poschodí sa nachádza Posolstvo krásy, teda fotografie Kataríny Krajčovičovej, ktorá sa zúčastnila aj slávnostného otvorenia 63. music festivalu Piešťany. Séria vyše 30 snímok zachytáva stretnutie slovenského akademického maliara Jozefa Bubáka s ruskou opernou speváčkou Jelenou Obrazcovovou, z ktorého sa neskôr rozvinulo priateľstvo.

„Jelena Obrazcovová začala chodiť do Bratislavy, fotila som ju v divadle, ale aj spolu s rôznymi umelcami ako Vašo Patejdl, Dušan Rapoš alebo Paľo Habera. Fotografie sú prierezom 20 rokov do roku 2000. Venovala som ich Domu umenia,“ povedala pre Piešťanský týždeň K. Krajčovičová. Snímky si môžete prezrieť do 31. augusta.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 8. mája. Tento deň je Dňom víťazstva nad fašizmom a Svetovým dňom červeného kríža. Meniny má Ingrida.
  • 08.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 4. mája. Tento deň je Výročím úmrtia M. R. Štefánika, Medzinárodným dňom hasičov a Sviatkom sv. Floriána…
  • 04.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je nedeľa 5. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom pôrodných asistentiek a Svetovým dňom hygieny rúk. Meniny má Lesia,…
  • 05.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 6. mája. Tento deň Medzinárodným dňom bez diét. Meniny má Hermína.
  • 06.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 8. mája 2024
Meniny má Ingrida, zajtra Roland