Festival prináša baletnú klasiku i extravagantný muzikál

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba / Podujatia
  • 13. júna 2018, 12:00

Ďalšou kultúrnou lahôdkou na doskách Domu umenia bude v rámci 63. ročníka music festivalu Piešťany netradičné spracovanie klasického baletu Petra Iljiča Čajkovského Labutie jazero. Pod názvom Black and White ho odprezentuje balet Národného divadla v Brne.

pozvanka balet dom umenia
Z predstavenia Black and White, ktoré zožalo veľký úspech v mnohých krajinách. (Autor: Ctibor Bachratý)

Choreografiu a réžiu moderne spracovanej verzie pevne drží v rukách známy Mário Radačovský. V hlavných úlohách sa predstavia českí i zahraniční tanečníci Ivona Jeličová, Emilia Vuorio, Arthur Abram a Martin Svobodník.

Balet Národného divadla z Brna zožal so svojou verziou Labutieho jazera veľký úspech v mnohých krajinách. Režisér sa skúsil priblížiť toto dielo mladšej generácii pohľadom z iného uhla, popretím všetkých tradícií a vizuálnym pretvorením Labutieho jazera. V klasickom spracovaní baletu sú dominantné postavy balerín, ide teda hlavne o výpoveď ženského elementu. V tejto verzii ponúkajú umelci pohľad na Labutie jazero cez hlavnú postavu princa Siegfrieda, ktorý prechádza zložitou životnou situáciou spojenou s liečbou ťažkého ochorenia – rakoviny.

Niekedy stačí sekunda – a život sa prevráti naruby. Siegfried hľadá sám seba v kráse nežného a takmer dokonalého tvora, akým je labuť. Rovnako ako princ v klasickej verzii príbehu i on stojí pred voľbou. Biela a čierna… Ako sa tento príbeh skončí, môžete vidieť v Dome umenia vo štvrtok 14. júna o 19:30.

dom umenia pozvanka frida
Legendárna maliarka Frida Kahlo ožíva na divadelných doskách ako muzikálová postava.

Pre milovníkov muzikálov festivalový program prináša nahliadnutie do tajomstvami opradeného života slávnej mexickej maliarky Fridy Kahlo. Na doskách Domu umenia sa jeho dej začne odvíjať v pondelok 25. júna o 19:00.

FRIDA – maľovať a milovať je muzikál s pôvodnou tvorbou hudobného skladateľa Rudolfa Geriho, spisovateľa, autora libreta a textov piesní Daniela Heviera a v réžii Karola Vosátka.

Životný príbeh legendárnej maliarky je plný vášne, lásky, humoru, podmanivej hudby, hýrivých kostýmov a tanca. Autori tohto diela sa sústredili na hĺbku myšlienok a vnútorné posolstvo, ktoré bolo základným obsahom oscarového filmu Frida Kahlo s očarujúcou Salmou Hayek. V nádherných kostýmoch vám sólisti a tanečníci na fantastickú hudbu so živým orchestrom predvedú oslavu neskrotného života jednej z najvýznamnejších maliarok 20. storočia.

(ma)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila