Trnavský kraj chce tiež cyklomagistrálu popri Váhu

  • Kraj / Spravodajstvo
  • 12. júna 2018, 18:00

Trnavský samosprávny kraj sa bude podieľať na budovaní viac ako dvestokilometrovej Vážskej cyklomagistrály, ktorá povedie popri Váhu od Komárna až po Strečno. Kraj je v súčasnosti pred podpisom zmluvy na projektovú dokumentáciu na takmer pätnásťkilometrový úsek Horný Čepeň – Šulekovo. Stavebné práce by sa mohli začať na budúci rok, verejnosti by v takom prípade mohol tento úsek cyklotrasy slúžiť najneskôr v roku 2020.

cyklistika ilustracne foto
ilustračné foto © wikipedia.sk

„Národná cyklotrasa povedie od Komárna až po Strečno a spojí štyri kraje. Máme záujem o užšiu spoluprácu s Nitrianskym, Žilinským aj Trenčianskym krajom, aby bola zrealizovaná čo najskôr. Od jej dobudovania si sľubujeme multiplikačný efekt a okrem zatraktívnenia cestovania do práce na bicykli by mohla prispieť k rozvoju cestovného ruchu a odbremeneniu ciest. Zároveň chceme pokračovať aj v príprave ďalšej časti v našom kraji, od Šulekova po Piešťany,“ povedal riaditeľ odboru stratégií a projektov Úradu Trnavského samosprávneho kraja Miroslav Knap.

Zatiaľ najďalej je s Vážskou cyklomagistrálou Trenčiansky samosprávny kraj, ktorý v máji otvoril prvý úsek od hranice s Trnavským samosprávnym krajom v Hornej Strede po Nové Mesto nad Váhom v dĺžke 13,4 kilometra. V tomto roku plánuje otvoriť ešte jeden úsek zo stokilometrovej časti, ktorá krajom povedie.

Trnavský samosprávny kraj chce úsek Horný Čepeň – Šulekovo financovať z Integrovaného operačného programu (IROP). Predpokladané náklady na výstavbu sú 1,8 milióna eur, skutočné vyplynú až z projektovej dokumentácie. V prípade získania nenávratného finančného príspevku pre tento projekt bude kraj spolufinancovať výstavbu len vo výške päť percent z celkových oprávnených výdavkov.

Trnavský samosprávny kraj okrem toho podľa hovorcu Patrika Velšica podporuje cyklodopravu v regióne dotáciami na budovanie cyklotrás a cyklochodníkov v mestách a obciach. Deväť obcí v okresoch Dunajská Streda a Galanta spojí viac ako 40-kilometrová trasa. Na jej projektovú dokumentáciou prispeje kraj čiastkou 22-tisíc eur.

Cyklotrasa bude prechádzať obcami Horné Saliby, Dolné Saliby, Jahodná, Kráľov Brod, Matúškovo, Mostová, Tomášikovo, Trstice a Vozokany. Spolu prispeje župa na projektové dokumentácie cyklotrás 219-tisíc eur, vďaka čomu by mohlo pribudnúť viac ako 80 kilometrov cyklotrás, ktoré budú stavať mestá a obce.

(sita)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela