Smerník v parku vydržal pár dní

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 12. júna 2018, 11:00

Pred časom sa v piešťanskom mestskom parku objavilo drevené čudo. Na prvý pohľad sťa by sa sem zatúlalo dielo ľudového umelca z rázovitého liptovského Vlkolínca, no poniektorým okoloidúcim podľa ich vyjadrení pripomínalo indiánsky totem, ktorý zvykol pôvodným obyvateľom Ameriky zdobiť stanové tábory. Toto dielo sa však nepozdávalo ani pamiatkarom.

smernik piestansky park
Smerník, ktorý Služby mesta Piešťany umiestnili v parku pri Dome umenia, tam vydržal osadený len pár dní. (Autor: pror)

Smerník do parku umiestnili zamestnanci Služieb mesta Piešťany z vlastnej iniciatívy a boli na ňom drevené tabuľky s názvami partnerských miest a ich vzdialenosť od Piešťan. Ako nás informovala riaditeľka služieb Hana Dupkaničová, podobný smerník bol na tomto mieste umiestnený aj v minulosti.

I keď táto časť parku mestu Piešťany nepatrí, ale prináleží Domu umenia, riaditeľka kultúrneho stánku Edita Bjeloševičová im vraj podľa slov H. Dupkaničovej súhlas na osadenie dala. Lenže ide o súčasť parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, umiestnenie pevných stavieb vyžaduje aj povolenie pamiatkarov.

„Autor smerníka určite nemá náš súhlas,“ informovala nás Alexandra Jakabšicová z krajského pamiatkového úradu. Ako dodala, zrejme by žiadatelia na takýto štýl smerníka povolenie od nich ani nezískali, nakoľko sa svojím vyhotovením do tohto prostredia nehodí.

Búrlivá diskusia k smerníku na sociálnych sieťach, ktorú iniciovala najmä občianska aktivistka Lívia Gažová, našla odozvu i v mestskej komisii pre kultúru a názvoslovie pod vedením Adriany Drahovskej. Na svojom zasadnutí v pondelok minulý týždeň po diskusii komisia odporučila vedeniu radnice nechať pamiatkarom posúdiť umiestnenie tohto druhu smerníka v parku.

Mesto však už nemusí nechať nič posudzovať, nakoľko smerník v stredu z parku zmizol. Podľa slov H. Dupkaničovej sa tak stalo i v dôsledku negatívnych vyjadrení na sociálnej sieti k jeho umiestneniu. A posťažovala sa na rovnakú vec, ako zaznelo i na komisii A. Drahovskej, že Piešťanom chýba hlavný mestský architekt, ktorý by vhodnosť a umiestnenie podobných drobných stavieb posudzoval a vydával k nim odporúčania.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek