Nasledovníkov vychovávajú vo farmárskom krúžku

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 12. júna 2018, 13:00

Práca v poľnohospodárstve mladých ľudí už desaťročia neláka a tí, ktorý v tomto odvetví ekonomiky pracujú, sú väčšinou len ďalšou generáciou ľudí celoživotne spojených s poľnohospodárskou výrobou. Súčasný, aj technologický trend však ukrajuje nádejných zamestnancov z tejto množiny a hrozí, že o desať rokov nebude mať kto na družstvách pracovať.

vrbove farmarsky kruzok
Tretina absolventov farmárskeho krúžku. (Autor: gak)

V Poľnohospodárskom družstve vo Vrbovom (PD) sa rozhodli tomuto problému čeliť netradičným spôsobom. Pre školákov vytvorili farmársky krúžok, ktorý počas celého školského roka navštevovalo viac ako 30 detí. Po vyučovaní každý týždeň ich v troch skupinkách zvážali do družstva, aby im poodhalili tajomstvá pestovania plodín, chovu zvierat či fungovania poľnohospodárskej techniky.

„Mladí ľudia chýbajú takmer na každom družstve, pretože základná poľnohospodárska výroba ich neláka,“ hovorí Peter Nižnanský predseda PD Vrbové. „Nedostatkoví sú kvalitní traktoristi, po novom už mechatronici, ktorí by pracovali s poľnohospodárskou technikou. Družstvá si ich medzi sebou doslovne kradnú. My by sme potrebovali aspoň piatich,“ dodáva s tým, že platovo by boli na tom oveľa lepšie, ako keby stáli za výrobným pásom. „Lenže, tu sa robí aj cez voľné dni, a to nie každému vyhovuje. S obsluhou v živočíšnej výrobe je to so zamestnanosťou ešte oveľa horšie,“ konštatuje predseda.

vrbove farmarsky kruzok
Predseda družstva Peter Nižnanský ukazuje Karolíne Eve Majkútovej, ako správne vyväzovať rastlinu rajčiaka.

Aj preto sa na družstve rozhodli motivovať mladých ľudí, aby sa rozhodli pre štúdium na poľnohospodárskych školách. „Partnera pre duálne vzdelávanie sme našli v Strednej odbornej škole v Pruskom, lenže potrebujeme pre takéto štúdium získať aj žiakov. Hľadali sme ich medzi ôsmakmi na vrbovských základných školách. Z tohto prieskumu však vysvitlo, že s deťmi treba pracovať v oveľa skoršom veku,“ vysvetľuje dôvod vzniku farmárskeho krúžku podpredseda družstva a autor myšlienky Alexander Koreň.

vrbove farmarsky kruzok
Deti pomáhali aj pri zakladaní ovocného sadu.

„Išli sme do neznáma. Prihlásilo sa však vyše 30 detí, a tak sme vytvorili až tri skupiny krúžku. Deti chodia rady a pravidelne každý týždeň. Boli pri zrode nového ovocného sadu, oboznámili sa s podstatou práce v rastlinnej i živočíšnej výrobe a spoznávali techniku. Výsledok ich záujmu je ten, že dokonca v zimných mesiacoch, keď družstvo ‘spí’, deti chodili ďalej na krúžok a zaoberali v kuchyni spracovávaním dopestovaných produktov,“ dodáva Alexander Koreň.

vrbove farmarsky kruzok
Emma Moravčíková bude mať bazalku na špagety.

Družstevníci sa však nesnažia zaujať len deti, ale hlavne rodičov. „Cieľom farmárskeho krúžku je rodičom ukázať, že pracovať v poľnohospodárstve môže byť atraktívne. Zápal detí najčastejšie zhasia predsudky rodičov, ktorí o štúdiu svojho dieťaťa rozhodujú a podpisujú prihlášku na strednú školu,“ konštatuje podpredseda družstva. „Aj preto v krúžku budeme pokračovať aj na budúci rok. Projekt však bude úspešný až vtedy, keď sa nám podarí z týchto detí dostať do Pruského aspoň dvoch žiakov. Samozrejme, budeme ich podporovať aj počas štúdia na strednej škole.“

Krúžok v priestoroch PD Vrbové vedie Zuzana Siblíková. Sama je mamou troch detí a na družstve pracuje ako referentka pre pôdnu agendu. K poľnohospodárstvu má od detstva blízko, na družstve ako dcéra predsedu takpovediac vyrastala. Pracovať v poľnohospodárstve bola pre ňu úplne prirodzená voľba. „Prostredníctvom krúžku chceme vyvrátiť mýtus, že v poľnohospodárstve pracujú nevzdelaní ľudia a že to nie je práve voňavá práca. Okrem toho, že deti majú jedinečnú príležitosť zoznámiť sa s pravým poľnohospodárstvom, má krúžok aj iný rozmer. Žiaci dostávajú priestor pre sebarealizáciu, podporujeme ich tvorivosť. Zároveň sa snažíme žiakov socializovať a zjednocovať, keďže krúžok navštevujú rôzne ročníky,“ uviedla Zuzana Siblíková.

vrbove farmarsky kruzok
Autori a realizátori myšlienky Alexander Koreň (vľavo) a Peter Nižnanský.

V tomto školskom roku sa deti s farmárčením lúčili v utorok 5.júna. Na pamiatku si okrem zážitkov odniesli domov aj priesady bazalky, ktorú si samy vypestovali. A ochutnali aj z čerstvých kríčkových paradajok z vlastnej úrody. Už zistili, že farmárčenie naozaj aj vonia a chutí.

Gabo Kopúnek

 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava