Domáci kolkári o titul nezabojovali

  • Šport / Kolky
  • 12. júna 2018, 15:00

Štvordráhová kolkáreň MKK Piešťany bola v úvode júna po druhý raz v histórii dejiskom majstrovstiev Slovenska družstiev mestských líg v kolkoch. Tie prvé sa tu hrali v roku 2007 a vyhral ich Dompek Piešťany.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Najlepší jednotlivci majstrovstiev Slovenska. (Autor: Štefan Gregorička)

V tohtoročnom 16. ročníku sa predstavilo 15 družstiev z celého Slovenska. Nechýbali medzi nimi ani dve najúspešnejšie z nedávno skončenej piešťanskej Domoss kolkárskej ligy, do osemčlenného finále sa však nedostali. Hráčkam Mix-u Tatiana (1750 zvalených kolkov) chýbalo na postup do finále šesť kolkov a Povodiu Váhu (1745) ešte o päť kolkov viac. Z titulu sa napokon radovali kolkári VIGA Hlohovec.

V dvojdňovom zápolení sa na rozdiel od mestských líg hrá až na sto hodov združených a do finále postúpi vždy osem najlepších štvorčlenných družstiev z kvalifikácie. Majstrovstvá boli veľmi vyrovnané, o čom svedčí aj minimálny rozdiel medzi družstvami v sobotňajšej kvalifikácii. Tú ovládol obhajca prvenstva – Poľovník Trstená, ktorého kvarteto zvalilo 1823 kolkov. Neskorší víťaz – VIGA Hlohovec – za nimi zaostával o 46 kolkov.

Pod výborné výkony družstiev sa podpísalo aj to, že za viaceré zväčša hrali bývalí výborní extraligoví hráči. Jedným bol aj Ľudovít Kusý z Hlohovca. Hoci bol ako 77-ročný najstarší hráč majstrovstiev, vo finále zvalil ako jediný rovných 500 kolkov. „V minulosti som hrával za Hlohovec spoločnú československú ligu, a hoci sa kolkárom v Hlohovci v súčasnosti nedarí tak ako voľakedy nám, ja sa vďaka mestskej lige stále udržujem v kondícii. Dvakrát do týždňa si zatrénujem, okrem toho hrávam zápasy mestskej ligy i Pohára TTSK. V sobotu sa mi v Piešťanoch príliš nedarilo, no v nedeľu mi to padalo parádne. Človek potrebuje mať aj trochu šťastia, bez neho sa ťažko dosiahne najlepší rezultát súťaže,“ zhodnotil svoj výkon najstarší hráč turnaja, ktorý v družstvách prispel Hlohovcu k titulu majstra.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Nový majster Slovenska – mužstvo VIGA Hlohovec.

Z medaily sa tentoraz netešil Jozef Kráľovič zo ZF SACHS Trnava. Reprezentačný tréner a člen SKoZ sa venuje kolkom aj po skončení činnosti v extraligovej Modranke a už 16 rokov hráva mestskú ligu v Trnave. Po kvalifikácii bolo jeho družstvo tretie, no napokon na medailu nedosiahlo.

„Úroveň majstrovstiev bola veľmi dobrá. Súťaž nie je obmedzená vekom, preto v nej hrajú aj mladí hráči. Je tu však aj veľa bývalých aktívnych hráčov z najvyšších súťaží, ktorí využívajú bohaté skúsenosti. Keď k tomu prirátame moderné kolkárne s plastovými dráhami, kde sa odbúrava výhoda domáceho prostredia a všetci majú rovnaké podmienky, nečudo, že sa dosahujú pekné čísla,“ uviedol J. Kráľovič.

S jeho názorom súhlasil aj spoluzakladateľ majstrovstiev Slovenska Slávko Šarmír: „Kvalita mestských líg i majstrovstiev stále stúpa. Čo voľakedy stačilo na titul, dnes nestačí ani na postup do finálovej osmičky. V mestskej lige pôsobí čoraz viac mladších hráčov – dnešných štyridsiatnikov, ktorí už nehrávajú za svoje kluby, ale sa kolkom venujú v mestskej lige.“

Piešťanské družstvá skončili tesne pred bránami finále. Ženám z Mix-u Tatiana patrila desiata a Povodiu Váhu jedenásta pozícia. „Bolo to veľmi tesné, veď rozdiel medzi druhým a posledným postupujúcom do finále bol len 27 kolkov. Hralo tu viacero bývalých hráčov z extraligy, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch,“ zhodnotila turnaj trénerka Mix-u Tatiana Dzurová.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Z Piešťan boli najlepšie ženy z Mix-u Tatiana.

„Napriek tomu, že naše baby zahrali výborne, stačilo nám to len na celkové desiate miesto. Som trochu sklamaná, veď na postup nám chýbalo nahrať len o šesť kolkov viac. Našou nevýhodou bolo, že sme hrali už v prvej runde, takže ďalší súperi vedeli, koľko kolkov potrebujú zvaliť na postup do finálovej osmičky. My sme tu boli jediné čisto ženské družstvo, takže v našej kategórii sme boli aj tak prvé,“ povedala nám s úsmevom Táňa. Jej tím tvorili Zuzana Obertášová, Katarína Vráblová, Zuzana Dányiová a Mária Javorová.

Naopak, hráči úradujúceho majstra Piešťan z Povodia Váhu hrali v kvalifikácii v poslednej štvorici, takže dopredu vedeli, koľko kolkov potrebujú zvaliť na postup. Napriek tomu skončili tesne za ženami z Mix-u na nepostupovej 11. priečke. „Pri veľkej vyrovnanosti rozhodoval o postupe do finále každý hod. Ja som si v poslednej dorážke zle otváral, takže som na zvalenie celej deviatky potreboval viac hodov. Tie nám potom v závere chýbali na postup. Som však rád, že sme nesklamali aspoň ako organizátori,“ skonštatoval kapitán Povodia a jeden z organizátorov majstrovstiev Milan Koščál. Okrem neho za Povodie hrali Róbert Sulák, Alojz Raška a Milan Kubrický.

Celkové výsledky – družstvá: 1. VIGA Hlohovec (3666 zvalených kolkov), 2. Poľovník Trstená (3608), 3. TUTO BENE Trstená (3355), jednotlivci: 1. Dušan Buček (TUTO BENE Trstená) 949 kolkov, 2. Robert Matula (Traktor Podskalka Sučany) 943, 3. Karol Jandura (Poľovník Trstená) 939

Štefan Gregorička

86 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 19. marca. Tento deň je Sviatkom sv. Jozefa. Meniny má Jozef.
  • 19.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 18. marca. Tento deň je Medzinárodným dňom planetárií. Meniny má Eduard.
  • 18.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je sobota 16. marca. V tento deň sa v Hronských Kosihoch v roku 1943 narodil a 21.11.2008 v Piešťanoch…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dobrovoľní hasiči z Pobedima si vynovili kuchyňu. Nové spotrebiče aj linku už naplno užívajú, rekonštrukcia i zariadenie priestoru, kde si…
  • 16.03.2024, 00:01
  • Spravodajstvo / Región
utorok, 19. marca 2024
Meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav