Domáci kolkári o titul nezabojovali

  • Šport / Kolky
  • 12. júna 2018, 15:00

Štvordráhová kolkáreň MKK Piešťany bola v úvode júna po druhý raz v histórii dejiskom majstrovstiev Slovenska družstiev mestských líg v kolkoch. Tie prvé sa tu hrali v roku 2007 a vyhral ich Dompek Piešťany.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Najlepší jednotlivci majstrovstiev Slovenska. (Autor: Štefan Gregorička)

V tohtoročnom 16. ročníku sa predstavilo 15 družstiev z celého Slovenska. Nechýbali medzi nimi ani dve najúspešnejšie z nedávno skončenej piešťanskej Domoss kolkárskej ligy, do osemčlenného finále sa však nedostali. Hráčkam Mix-u Tatiana (1750 zvalených kolkov) chýbalo na postup do finále šesť kolkov a Povodiu Váhu (1745) ešte o päť kolkov viac. Z titulu sa napokon radovali kolkári VIGA Hlohovec.

V dvojdňovom zápolení sa na rozdiel od mestských líg hrá až na sto hodov združených a do finále postúpi vždy osem najlepších štvorčlenných družstiev z kvalifikácie. Majstrovstvá boli veľmi vyrovnané, o čom svedčí aj minimálny rozdiel medzi družstvami v sobotňajšej kvalifikácii. Tú ovládol obhajca prvenstva – Poľovník Trstená, ktorého kvarteto zvalilo 1823 kolkov. Neskorší víťaz – VIGA Hlohovec – za nimi zaostával o 46 kolkov.

Pod výborné výkony družstiev sa podpísalo aj to, že za viaceré zväčša hrali bývalí výborní extraligoví hráči. Jedným bol aj Ľudovít Kusý z Hlohovca. Hoci bol ako 77-ročný najstarší hráč majstrovstiev, vo finále zvalil ako jediný rovných 500 kolkov. „V minulosti som hrával za Hlohovec spoločnú československú ligu, a hoci sa kolkárom v Hlohovci v súčasnosti nedarí tak ako voľakedy nám, ja sa vďaka mestskej lige stále udržujem v kondícii. Dvakrát do týždňa si zatrénujem, okrem toho hrávam zápasy mestskej ligy i Pohára TTSK. V sobotu sa mi v Piešťanoch príliš nedarilo, no v nedeľu mi to padalo parádne. Človek potrebuje mať aj trochu šťastia, bez neho sa ťažko dosiahne najlepší rezultát súťaže,“ zhodnotil svoj výkon najstarší hráč turnaja, ktorý v družstvách prispel Hlohovcu k titulu majstra.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Nový majster Slovenska – mužstvo VIGA Hlohovec.

Z medaily sa tentoraz netešil Jozef Kráľovič zo ZF SACHS Trnava. Reprezentačný tréner a člen SKoZ sa venuje kolkom aj po skončení činnosti v extraligovej Modranke a už 16 rokov hráva mestskú ligu v Trnave. Po kvalifikácii bolo jeho družstvo tretie, no napokon na medailu nedosiahlo.

„Úroveň majstrovstiev bola veľmi dobrá. Súťaž nie je obmedzená vekom, preto v nej hrajú aj mladí hráči. Je tu však aj veľa bývalých aktívnych hráčov z najvyšších súťaží, ktorí využívajú bohaté skúsenosti. Keď k tomu prirátame moderné kolkárne s plastovými dráhami, kde sa odbúrava výhoda domáceho prostredia a všetci majú rovnaké podmienky, nečudo, že sa dosahujú pekné čísla,“ uviedol J. Kráľovič.

S jeho názorom súhlasil aj spoluzakladateľ majstrovstiev Slovenska Slávko Šarmír: „Kvalita mestských líg i majstrovstiev stále stúpa. Čo voľakedy stačilo na titul, dnes nestačí ani na postup do finálovej osmičky. V mestskej lige pôsobí čoraz viac mladších hráčov – dnešných štyridsiatnikov, ktorí už nehrávajú za svoje kluby, ale sa kolkom venujú v mestskej lige.“

Piešťanské družstvá skončili tesne pred bránami finále. Ženám z Mix-u Tatiana patrila desiata a Povodiu Váhu jedenásta pozícia. „Bolo to veľmi tesné, veď rozdiel medzi druhým a posledným postupujúcom do finále bol len 27 kolkov. Hralo tu viacero bývalých hráčov z extraligy, čo sa odzrkadlilo aj na výsledkoch,“ zhodnotila turnaj trénerka Mix-u Tatiana Dzurová.

kolky majstrovstva SR mestske ligy
Z Piešťan boli najlepšie ženy z Mix-u Tatiana.

„Napriek tomu, že naše baby zahrali výborne, stačilo nám to len na celkové desiate miesto. Som trochu sklamaná, veď na postup nám chýbalo nahrať len o šesť kolkov viac. Našou nevýhodou bolo, že sme hrali už v prvej runde, takže ďalší súperi vedeli, koľko kolkov potrebujú zvaliť na postup do finálovej osmičky. My sme tu boli jediné čisto ženské družstvo, takže v našej kategórii sme boli aj tak prvé,“ povedala nám s úsmevom Táňa. Jej tím tvorili Zuzana Obertášová, Katarína Vráblová, Zuzana Dányiová a Mária Javorová.

Naopak, hráči úradujúceho majstra Piešťan z Povodia Váhu hrali v kvalifikácii v poslednej štvorici, takže dopredu vedeli, koľko kolkov potrebujú zvaliť na postup. Napriek tomu skončili tesne za ženami z Mix-u na nepostupovej 11. priečke. „Pri veľkej vyrovnanosti rozhodoval o postupe do finále každý hod. Ja som si v poslednej dorážke zle otváral, takže som na zvalenie celej deviatky potreboval viac hodov. Tie nám potom v závere chýbali na postup. Som však rád, že sme nesklamali aspoň ako organizátori,“ skonštatoval kapitán Povodia a jeden z organizátorov majstrovstiev Milan Koščál. Okrem neho za Povodie hrali Róbert Sulák, Alojz Raška a Milan Kubrický.

Celkové výsledky – družstvá: 1. VIGA Hlohovec (3666 zvalených kolkov), 2. Poľovník Trstená (3608), 3. TUTO BENE Trstená (3355), jednotlivci: 1. Dušan Buček (TUTO BENE Trstená) 949 kolkov, 2. Robert Matula (Traktor Podskalka Sučany) 943, 3. Karol Jandura (Poľovník Trstená) 939

Štefan Gregorička

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav