Elegancia a noblesa na Kúpeľnom ostrove

  • Kultúra a spoločnosť / Reportáž
  • 11. júna 2018, 12:00

Atmosféra Kúpeľného ostrova i historického centra Piešťan sa v posledných dňoch vrátila do éry zakladateľov moderných kúpeľov – rodiny Winterovcov. Ulice i každé voľné priestranstvo sa hemžilo tisíckami návštevníkov, aby na vlastné oči mohli uvidieť technickú zručnosť a cit pre eleganciu niekdajších konštruktérov automobilov.

piestanske zlate stuhy 2018
Do Piešťan sa vrátili časy, keď elegancia karosérií automobilov nebola len doménou luxusných limuzín a športiakov, ale každý jeden kus bežného vozidla bol vizitkou remeselných zručností ľudí, ktorí pred sto rokmi vyrábali autá takpovediac v dielni na kolene. Na Piešťanských Zlatých stuhách nechýbali ani posádky v dobových kostýmoch. (Autor: Gabo Kopúnek)

Podujatie Piešťanské Zlaté stuhy si druhý júnový víkend zapísali už 26. úspešné pokračovanie vo svojej novodobej histórii a kto v tie dni navštívil Perlu Považia, neodchádzal sklamaný.

Oproti predchádzajúcim ročníkom nastali v programe podujatia dve pozitívne zmeny. Najstaršie, sto a viac ročné historické vozidlá mali svoju vlastnú výletnú trasu smerom na Beckov, mladšie veterány sa v piatok z Kúpeľného ostrova vydali na cestu do Topoľčianok. Druhým obohatením programu bolo zaradenie aukcie historických a super športových vozidiel v priestoroch kúpeľného hudobného pavilónu.

piestanske zlate stuhy 2018
Kúpeľný ostrov sa vrátil v čase do éry Winterovcov. V popredí kabriolet Belsize Cabrio z roku 1914.

Do profesionálnej dražby sa mohli zapojiť aj návštevníci podujatia, ak mali na konte zvyšné tisíce eur. Veď najlacnejším ponúkaným autom bol Mercedes CLK 320 Cabrio Final Edition z roku 2002 s vyvolávajúcou cenou 7800 €. Najdrahším ponúkaným vozidlom za 490-tisíc eur nebol žiadny luxusný veterán, ale Škoda 130 LR/B. Jej jedinečnosť spočíva v tom, že je to jediný športový exemplár tohto typu, ktorý sa vyrobil cielene iba pre prezentáciu podniku na automobilových pretekoch.

Škodovka však nebola jedinou štvorkolesovou raritou, diváci mohli vidieť napríklad jeden z troch exemplárov prototypov francúzskeho výrobcu Bucciali, ktorého autá mali zaplaviť americký trh. Pre veľkú finančnú krízu však celý obchod stroskotal, výrobca zbankrotoval.

piestanske zlate stuhy 2018
Pred jazdou treba skontrolovať každé auto. O to viac sa to týka automobilových deduškov ako Hupmobile 20B z roku 1910.

Podobné nešťastie malo postihnúť aj tohtoročné podujatie. Nebyť pomocnej ruky mesta by sa Piešťanské Zlaté stuhy neuskutočnili. „Veľmi sa tešíme, že v Piešťanoch táto tradícia pokračuje, hoci to na začiatku roka vyzeralo, že sa Zlaté stuhy neuskutočnia. Povedali sme si, že by to nebolo dobré, preto sme ako mesto Piešťany súčasťou tohto podujatia a teším sa, že tí zanietení nadšenci, ktorí sú a majú takéto krásne autá , zorganizovali podujatie aj tento rok,“ povedal vo svojom príhovore na sobotňajšom galaprograme primátor Piešťan Miloš Tamajka.

Ani vyhliadky pre budúci rok nie sú ružové, pretože dlhoročný riaditeľ podujatia Ján Horňák odchádza do „organizátorského dôchodku“ a prípravu podujatia prenecháva mladším. Tí budú musieť preukázať svoj kumšt aj pri presviedčaní dôležitých partnerov, akým sú aj piešťanské kúpele. Veríme, že to nebude až tak zložité. Veď generálny riaditeľ Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany Christian Schoepf, hoc rodený Rakúšan sa v príhovore plynulou slovenčinou nadchýnal nad krásou automobilov, ktorým stúpajúci vek pridáva na atraktivite.

Tak nech sa teda Kúpeľný ostrov stane súčasťou výstavy krásnych historických automobilov a prezentácií domácich i zahraničných zberateľov aj budúci rok. Pre radosť Piešťancov aj tisícok návštevníkov.

Gabo Kopúnek

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek