Kongres jogy v Elektrárni sprevádzal bohatý program

  • Šport / Ostatné športy
  • 10. júna 2018, 12:00

V priestoroch Elektrárne Piešťany sa v sobotu 19. mája uskutočnil ďalší ročník Kongresu jogy, ktorý organizovala piešťanská lektorka a inštruktorka Michaela Hluchová. Účasť na podujatí bola opäť výborná, keďže dva týždne pred začiatkom bol vypredaný.

joga_231
Jedným z hlavných cieľov a myšlienok kongresu je šíriť jogu medzi verejnosť a ukázať jej rôzne štýly. © archív mh

Kongres jogy v Piešťanoch organizuje Michaela Hluchová už od roku 2007 a postupne sa z neho stala veľmi obľúbená akcia, ktorá každoročne naberá na atraktivite a počtoch zúčastnených cvičencov. „V roku 2007 som s kongresom začínala v priestoroch Strednej odbornej školy technickej, ďalšie ročníky sa uskutočnili v penzióne Bodona. Všetky tieto akcie boli v komornejšom štýle s kapacitou okolo 50 účastníkov. Minulý rok som skúsila väčší priestor v Diplomat aréne a bola z toho veľmi príjemná udalosť, ktorej sa zúčastnilo 120 ľudí,“ uviedla organizátorka.

Budova Elektrárne ju očarila svojou energiou. „Keď som tam po prvýkrát prišla, hneď som mala v hlave nápad s kongresom. Prípravy boli síce o niečo náročnejšie, ale nebola som na to sama. Mám šťastie na skvelý tím ľudí, spoločne sme to zvládli. Program prebiehal vo viacerých segmentoch budovy. Dúfali sme, že v prípade pekného počasia sa bude cvičiť joga aj na streche, čo sa nakoniec podarilo,“ skonštatovala M. Hluchová.

joga_232
Kongres jogy sprevádzala hojná účasť cvičencov.

Kongres pozostával z bohatého programu, ktorý trval s malou prestávkou od pol desiatej do približne piatej hodiny popoludní. „Ako som spomínala, program prebiehal súbežne v troch sálach. V hlavnej sále sa konali praktické lekcie jogy, kde sa striedali lektori. V priestoroch krásnej galérie boli rôzne zaujímavé prednášky a v tretej miestnosti, v suteréne, praktická výučba. Využili sme aj priazeň počasia a dve lekcie boli na streche budovy. Na programe sa podieľalo štrnásť lektorov. Išlo o odborníkov z oblasti jogy, fyzioterapie, psychológie a indológie zo Slovenska, Čiech a mali sme aj hosťa z Argentíny. Program bol zostavený tak, aby si prišli na svoje milovníci dynamických foriem jogy aj relaxačnej jogy. Mimochodom, o zaujímavé prednášky z oblasti psychológie a indológie sa postarali šikovné dievčatá z Piešťan Kristínka Máčalová a Helenka Hadvigová. Zaujímavý pohľad na trénovanie mysle a tela poskytol jeden z prvých Slovákov certifikovaných na výučbu metódy Wima Hofa, Viktor Schiller. Verím, že program naplnil očakávania,“ opísala M. Hluchová.

Jedným z hlavných cieľov a myšlienok kongresu je šíriť jogu medzi verejnosť a ukázať jej rôzne štýly, nakoľko je veľmi rozmanitá. „Každý, kto cvičí jogu, sa väčšinou orientuje len na jeden štýl, ktorý mu z viacerých dôvodov vyhovuje. Podujatie takéhoto druhu má za cieľ predstaviť širšiu škálu, ponúknuť možnosť výberu aj takých druhov jogy, na ktoré by ste sa za normálnych okolností neprihlásili. Netreba však zabúdať na to, že nezávisle od štýlu jogy majú všetky rovnaký cieľ, hoci na jeho dosiahnutie môžu používať rozličné techniky. Tým je naučiť sa preniesť rovnováhu zo svojej podložky do každodenného života. Nejde nám o dosiahnutie dokonalosti v jednotlivých pozíciách ani o to vydržať v určitej pozícii najdlhšie, ako je to možné. Joga pomáha nájsť cestu k sebe samým, na chvíľu sa zastaviť, zotrvať v prítomnom okamihu a len plynúť s dychom. Hlavným cieľom nášho kongresu je spojiť viacero rovnako zmýšľajúcich ľudí pod jednu strechu. Samotné slovo joga znamená spojenie a my organizátori, účinkujúci aj účastníci sme sa spojili na krásnom mieste, s výbornou náladou, úžasným cvičením a obohacujúcimi prednáškami,“ zakončila známa piešťanská lektorka jogy.

Tomáš Horký

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav