Festival otvorili fanfáry a jedenásťročný virtuóz

  • Kultúra a spoločnosť / Hudba
  • 10. júna 2018, 16:00

Druhý najstarší kontinuálne pokračujúci hudobný festival na Slovensku sa dočkal ďalšieho ročníka. V piatok 1. júna v Dome umenia otvorili už 63. music festival Piešťany (mfP).

mfp_232
Pre silnú búrku zazneli slávnostné fanfáry vo foyeri Domu umenia. (Autor: am)

A keďže slávnostné otvorenie sa uskutočnilo na Medzinárodný deň detí, milovníkom kultúry predviedol svoje umenie len 11-ročný talentovaný klavirista Ryan Martin Bradshaw.

V úvode večera sa predstavili Corni di Bratislava a Slávnostnými fanfárami ohlásili začiatok ďalšieho ročníka festivalu. Tento rok sa pre silnú búrku štyria hudobníci predviedli vo foyeri Domu umenia.

Po tradičných fanfárach sa hostia presunuli do veľkej sály, kde sa najprv mikrofónu ujal Marián Turner, generálny riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica, pod ktorý už niekoľko rokov spadá aj Dom umenia.

Na pódium v rámci koncertu vystúpili hudobníci zo Štátneho komorného orchestra Žilina pod vedením dirigenta Leoša Svárovského spolu so Speváckym zborom Lúčnica pod vedením Eleny Matušovej. „Mám veľkú radosť, že na otváracom koncerte zaznelo i dielo Eugena Suchoňa, ktorý stál pri zrode hudobného festivalu v Piešťanoch. Nesporne je jeho veľkou zásluhou, že tento festival je etablovaný. Jeho veľkou zásluhou bolo i to, že pred rokmi činnosť začal aj Dom umenia,“ uviedla jeho riaditeľka Edita Bjeloševičová.

mfp_231
Mladý umelec hral na novom koncertnom krídle.

Sólistom koncertu sa stal len 11-ročný virtuóz Ryan Martin Bradshaw, ktorého mama je Slovenka a otec Austrálčan. Mladý klavirista si zahral na úplne novom koncertnom krídle. „Tento hudobný nástroj sme zakúpili tesne pred festivalom a po prvý raz ho rozoznel malý interpret v deň detí dielami od Hummela či Haydna,“ prezradila E. Bjeloševičová. „Je to naozaj veľmi talentovaný malý umelec. Myslím si, že sa zrodila veľká hviezda,“ dodala riaditeľka.

Usporiadateľmi tohto ročníka mfP sú Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia Piešťany, Mesto Piešťany a Oblastná organizácia cestovného ruchu Rezort Piešťany, ktorí pripravili spolu s Festivalovým výborom a Umeleckou radou mfP bohatý program. Prísľubom sú mimoriadne umelecké i spoločenské zážitky na dvanástich koncertoch, výstavách i prenose v kine. Súčasťou festivalu bude aj koncert za hranicami mesta Piešťany – v empírovom divadle v Hlohovci.

Festival potrvá do 9. júla, keď záverečný slávnostný koncert zaznie v podaní Slovenskej filharmónie, ktorá od založenia festivalu nesmie chýbať pri žiadnom ročníku. Nenechajte si toto výnimočné podujatie ujsť.

(am)

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav