Fontána ožila folklórom v rôznych podobách

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. júna 2018, 16:00

V predvečer Otvorenia letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch sa Kultúrno-spoločenské centrum Fontána premenilo na dejisko unikátnej výstavy Krojované bábiky Slovenska. Návštevníci piatkovej vernisáže tak mohli obdivovať 312 krojovaniek z rôznych regiónov Slovenska.

babiky_23
Aj fotografka Monika Kľúčiarová (vpravo) obdivovala krojované bábiky. (Autor: Viera Dusíková)

Iniciátorka výstavy Veronika Cetliová z Piešťan ocenila nielen krásu bábik odetých v ručne zhotovených ľudových odevov či zručnosť bábikáriek, ale tiež fakt, že počet exponátov prekročil magické číslo tristo. Vyzdvihla aj vzťahy medzi bábikárkami, ktoré sa na základe spoločnej záľuby spoznávajú a vytvárajú si väzby a priateľstvá. V neposlednom rade upozornila na to, že naučené zručnosti odovzdávajú mladšej generácii. Medzi sebou majú dokonca aj jedného muža.

Súbežne s touto výstavou riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová, ktorá prezentovala i vlastné bábiky v odevoch, ktoré ušila či reštaurovala ona sama, predstavila aj ďalšie tri výstavy.

Myjavský paličkár Vlado Pagáčik sa po úspešných prezentáciách svojej paličkovanej čipky vo Vrbovom a v Krakovanoch počas Festivalu paličkovanej čipky predstavil aj piešťanskej verejnosti. Jeho originálne umelecké diela – obrazy z čipiek – obdivovali desiatky návštevníkov Galérie Fontána aj počas slávnostnej recepcie a neformálnych rozhovoroch s bábikárkami či inými obdivovateľmi folklóru, ktorí zaplnili všetky priestory mestského centra.

O tretej výstave – keramike inšpirovanej folklórom – rozprávala jej autorka Mária Hanusková z Pezinka. „Majolike sa venujem už viac ako 30 rokov spolu so svojím manželom. V Piešťanoch som vystavovala už viackrát. Venujem sa folklórnemu reliéfu a soškám. Tieto práce zapadnú medzi tieto prekrásne bábiky, ktoré obdivujem,“ uviedla keramikárka.

Nad bábikami sa na stene vynímali štýlové fotky novorodencov v ľudových odevoch. Tento projekt je z dielne Moniky Kľúčiarovej, ktorá potom, ako fotila novorodeniatka v nemocnici, zatúžila dať svojím fotkám iný rozmer – charakteristický pre Slovensko. Zvolila si kroje.

Ďalšou nádhernou výstavou sú obrazy ľudových odevov vyšívané krížikovou výšivkou z dielne Janky Truhlíkovej Prekopovej. Aj ona sa na vernisáži predstavila návštevníkom. M. Jurčová upozornila i na aktivity mladej ľudovej umelkyne z Bašoviec Magdalény Miklovičovej Černokovej, ktorá si na výstavu priniesla ukážkový trukovací stroj. Špeciálnu náročnú vyšívaciu – trukovaciu techniku ju naučila babička Matilka Vavrová z Pobedima. S

trojové vyšívanie zvládala mladá žena odetá do kroja s ľahkosťou. Okolo nej sa tmolili nielen jej dve deti Sonička a Nelka, odeté podobne ako ich mamička v nádherných krojoch, ale vôkol sa zhromaždilo i množstvo vyšívačiek, ktoré sa venujú výrobe krojov. „Treba na to viac rokov tréningu,“ skonštatovala matka ľudovej umelkyne Anna Černoková z Ostrova. Aj ona bola vyparádená v kroji.

Výstavu umocňovala cimbalová muzika folklórneho súboru Máj so svojimi piesňami. No Fontána sa rozozvučala aj inými ľudovými spevmi v podaní vyšívačiek, ktoré sem zavítali z rôznych regiónov Slovenska.

Výstavy sú prístupné verejnosti do 17. júna.

Viera Dusíková

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava