Literárny tip: Päť kníh pre Elisu

  • Kultúra a spoločnosť / Knihy
  • 8. júna 2018, 19:00

Hovorí sa, že na Slovensku už takmer každý píše, ale, bohužiaľ, takmer nikto nečíta. Aby ste sa dokázali orientovať v labyrinte vydávanej literatúry, ponúkame vám literárny tip, knižnú ochutnávku na tento týždeň.

kniha_22
obal knihy © apt

Sériu piatich kníh – Príbehy kocúra Mineta, O nezbednom káčerovi, O odvážnom medveďovi, Žabiakovo dobrodružstvo a Zázračný lekár Minet – vydalo Artforum. Autorom je Imro Weiner-Kráľ, významný slovenský maliar, ktorý bol väznený za ilegálny pokus o prekročenie hraníc, lebo chcel odísť do Francúzska, kde žila jeho manželka s dcérkou Elise.

Keďže sa nemohol s dcérkou stretávať, písal a maľoval pre ňu príbehy, ktoré jej v rokoch 1953-1956 posielal. Elise je už dávno dospelá, žije v Paríži a s jej súhlasom vychádzajú tieto texty v knižnej podobe. Nádherne maľované obrázky – príbehy s bilingválnym francúzsko-slovenským textom sú rozprávkami pre deti, dospelí čítajú aj medzi riadkami, ale knihy sú najmä umeleckým dielom. Potešia oko, pobavia, rozosmejú, poučia a milovníci francúzštiny si tiež prídu na svoje.

Ivana Papcunová

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín