Dramatické okamihy na olympiáde v Rakoviciach

  • Šport / Ostatné športy
  • 5. júna 2018, 12:56
  • Autor:Viera Dusíková

Už po 43. raz sa Rakovice stali dejiskom Športovej olympiády. Olympijský deň plný súťažení, ale aj zapaľovania ohňa, hymny, vztyčovania vlajky či slávnostného nástupu žiakov, ktorí reprezentovali rôzne krajiny sveta, sa konal v areáli základnej školy s materskou školou. So železnou pravidelnosťou je to vždy pri príležitosti Medzinárodného dňa detí.

„Táto športová slávnosť prebiehala v radostnom, športovom a detskom duchu,“ uviedol riaditeľ školy Ján Jankech, pričom sa zdôveril, že ak by sa on mal prihlásiť na olympiádu, jeho najsilnejšou disciplínou by bol šprint. Presne o ôsmej hodine ráno triedy zoradené do jednotlivých štátov nastúpili s vlajkami pred vchod školy a za rytmu olympijskej hymny pochodovali na ihrisko, kde už čakali hostia.
„Na otvorenie olympiády nás prišli povzbudiť starosta Boroviec Ivan Šiška a starosta Rakovíc Dušan Daloš. Ako každý rok nechýbali ani naši najmenší spolužiaci zo škôlky s učiteľkami. Na úvod žiaci deviateho ročníka slávnostne vytiahli olympijskú vlajku a zapálili oheň,“ dodal riaditeľ.

Slávnostné defilé športovcov s vlajkami na olympiáde v Rakoviciach.

Deti pochodovali, mávali vlajkami a obaja starostovia si spomenuli na svoje športové začiatky či úspechy. „Ja som v Nitre chodil do atletickej triedy a v skoku do výšky i do diaľky som dosahoval výrazné úspechy na súťažiach,“ pochválil sa starosta Rakovíc.
Kontroval mu starosta Boroviec: „A keby som pretekal teraz ja, určite sa prihlásim na šprint. Ten mi ide najlepšie, využívam ho aj pri futbale. V roku 2016 tím starostov Slovenskej republiky, v ktorom som hral aj ja, zvíťazil a na šampionáte v Českej republike sa stal majstrom Európy vo futbale. Tiež uplynulú sobotu sme hrali v trnavskej City Arene futbal proti Nemcom. Porazili sme ich 3:1. Bol som kapitánom tímu.“
Po slávnostnom otvorení olympiády sa žiaci spolu s pedagógmi presunuli na veľké ihrisko, kde štartovala prvá športová disciplína – vytrvalostný beh. Tá mala veľmi dramatický priebeh. Pri behu okolo štadióna sa v popredí držali traja starší chlapci – futbalisti.
Suverénne viedol a náskok si vytvoril Dominik Ruľák. Spolužiaci ho povzbudzovali ako vládali, avšak náskok sa pri konci tretieho kola zmenšoval. Pred poslednou métou ho nečakane predbehol jeho oddielový kolega a spolužiak Samuel Daňhel. Porazený sa od vysilenia zvalil na trávu a lapal po dychu. „Trochu som naštvaný, ale nabudúce to bude lepšie,“ usmial sa D. Ruľák osviežujúc sa minerálkou.
Prekvapená z výkonu svojho vzrastom drobnejšieho, štíhleho piataka Jakuba Chovanca, ktorý prišiel do cieľa tesne za hádam aj o dve hlavy vyšším šiestakom Patrikom Horinom, bola Chovancova triedna učiteľka Mária Kulichová: „Milo ma prekvapil, naozaj som to nečakala.“ Po prvé miesto medzi dievčatami si suverénne dobehla Sofia Bolješiková z Boroviec: „Špeciálne netrénujem, behávam len okolo domu.“
Po tomto namáhavom výkone žiaci všetkých troch kategórií šprintovali už v areáli školy. Po vyčerpávajúcich behoch sa deti rozdelili k jednotlivým disciplínam – hod kriketovou loptičkou a granátom, skok do diaľky a preťahovanie lanom.
Ako to už na všetkých olympiádach chodí, víťazov odmenili medailami i diplomami, darmi Obecného úradu Rakovice a vecnými cenami, ktoré venoval predseda Regionálneho štábu olympijských aktivít za Trnavský kraj Ján Godál.
Najlepšími športovcami sa stali štvornásobní zlatí medailisti Sofia Bolješiková a Michal Adamčík. Na olympiáde boli vyhlásení aj Miss a Mister Olympia Rakovice 2018. Miss sa stala Lívia Ruľáková a Mister bol Dominik Ruľák.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava