Piešťanské primátorské ambície poodhalili už štyria kandidáti

  • Piešťany / Spravodajstvo
  • 4. júna 2018, 17:00

V novembri tohto roka opäť prídeme k volebným schránkam, aby sme v komunálnych voľbách zvolili svojich zástupcov – poslancov miestnej samosprávy, starostov či primátorov. I keď do registrácie kandidátov ostávajú už len necelé štyri mesiace, v Piešťanoch doposiaľ nik oficiálne neoznámil svoju kandidatúru na primátora či poslanca.

volby vd
Komunálne voľby budú v novembri. Komu dáte svoj hlas? (Autor: Viera Dusíková)

V tomto prehľade sme sa zamerali na kandidátov na primátora kúpeľného mesta, o ktorých sa už v kuloároch niekoľko dní hovorí. Nejde o neznáme mená, o ich činoch pravidelne píšeme aj na stránkach Piešťanského týždňa. Hypoteticky, ak by sa konali komunálne voľby už teraz v júni, komu z nich by ste dali svoj hlas? Môžete nám to napísať, prípadne za niektorého z nich zahlasovať na našej webovej stránke.

A kto sa vlastne chystá kandidovať? Zatiaľ prvými neoficiálnymi kandidátmi sú súčasný primátor Miloš Tamajka, mestský poslanec a líder politického zoskupenia Spoločne pre Piešťany (SpP) Tomáš Hudcovič, nezávislý poslanec Peter Jančovič a súčasný vedúci právneho oddelenia mestského úradu Pavol Vermeš. Poďme si teda priblížiť, čo vieme o pôsobení tejto štvorice v piešťanskej komunálnej politike za posledné obdobie.

tamajka
Miloš Tamajka

Miloš Tamajka

Predtým, ako sa Miloš Tamajka stal primátorom, sedel v mestskom zastupiteľstve ako poslanec za stranu Smer-SD. Ako politický nominant strany pôsobil určité obdobie vo funkcii riaditeľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch. Po vypuknutí kauzy piešťanského CT zo strany vystúpil a primátorom sa stal ako nezávislý kandidát.

Hneď v úvode jeho primátorovania vypukla aféra s prehľadávaním osobných vecí a počítačov zamestnancov radnice počas ich neprítomnosti v práci. Keď sa udalosti prevalili, Tamajka túto „kontrolu“ označil za bezpečnostný audit a okolnosti sa snažil utajiť. Poslanci žiadali zverejnenie výsledkov auditu, no do dnešného dňa sa napriek prísľubu nedočkali.

Na jar roku 2015 zviedol Tamajka s trnavským primátorom Petrom Bročkom neúspešný boj o ovládnutie Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS). Výsledkom bola strata pozície Piešťan v riadiacich orgánoch spoločnosti a Tamajka sa musel uspokojiť len s pozíciou radového člena valného zhromaždenia. Na jeseň roku 2015 urobil Tamajka personálne čistky na radnici. O možných státisícových následkoch pre mesto za výpovede dvanástim zamestnancom aktuálne rozhoduje súd.

Po roku zdanlivého pokoja v závere roka 2016 prepukla kauza v Bytovom podniku Piešťany, keď Tamajka na základe citátu zákona odvolal dovtedajšie valné zhromaždenie tvorené poslancami a za jediného člena mestskej eseročky sa dosadil sám. Odvolal riaditeľku a zároveň konateľku bytového podniku a namiesto nej dosadil Pavla Vermeša. Urobil tiež zmeny v dozornej rade, aby mu jej zloženie nespôsobovalo problémy. Aktuálne sa s bytovým podnikom Eva Kolláriková súdi pre neplatnosť jej výpovede.

V závere funkčného obdobia sa Tamajka snaží naplniť svoj sľub o plavárni. Tá je však zatiaľ bez krytia financií z mestského rozpočtu a v takej fáze riešenia stavebných povolení, že sa len ťažko dá predpokladať, že do novembra sa položí čo i len základný kameň tejto viacerými primátormi roky sľubovanej stavby.

Tomáš Hudcovič

hudcovic
Tomáš Hudcovič

Na post primátora kandidoval Tomáš Hudcovič už v minulých voľbách. Prezentoval sa ako občiansky aktivista a za priestor zviditeľnenia sa si vybral najmä Vážsky ostrov, takzvané Lido. Pobláznil množstvo aktívnych obyvateľov mesta a za finančnej dotácie z „neziskovky“ financovanej z Nórskych fondov vystaval cvičebné prvky a vyčistil južnú časť ostrova. A keďže v rámci tejto predvolebnej akcie pozabudol na vybavenie patričných povolení, tak to, čo v spolupráci s dobrovoľníkmi zrealizoval, musel neskôr odstrániť. Dnes sú svedkom tohto pokusu o neúspešné zveľadenie Lida len policajné kamery, ktoré tu nechal za mestské peniaze na základe poslaneckého uznesenia namontovať. Namiesto cvičebných prvkov strážia kríky, stromy a rybárov.

Po nástupe do poslaneckých lavíc pôsobil spočiatku aj so svojím klubom ako konštruktívna opozícia. Dokonca inicioval v novembri 2015 vyslovenie nedôvery mestského zastupiteľstva Tamajkovi ako reakciu na personálne čistky a pochybný bezpečnostný audit na radnici. To sa však čoskoro zvrtlo hore nohami a Hudcovič doslova spáchal politický kotrmelec.

Za podpory zástupcu najväčšieho akcionára TAVOS-u, trnavského primátora Bročku, v čase mocenských bojov na prelome rokov 2015 a 2016 sa spočiatku Hudcovič snažil o nestratenie pozícií Piešťan v TAVOS-e. Keď bolo jasné, že Tamajka v radiacich orgánoch vodární končí, ponúkol Bročkovi namiesto neho ako zástupcu Piešťan poslanca za SpP Jozefa Malíka. A ako trnavský primátor verejne vyhlásil, bol aj pripravený na valnom zhromaždení túto zmenu podporiť. K tomu však nikdy nedošlo. Tamajka ponúkol Hudcovičovi post druhého viceprimátora a ako Hudcovič verejne vyhlásil, piešťanský primátor zrazu už mal jeho dôveru a na zmenách v TAVOS-e netrval.

Dokonca i pri zmenách v bytovom podniku, ktorých zákonnosť neskôr nálezom spochybnil okresný prokurátor, držal Tamajkovi chrbát a spoločne so svojím klubom verejne osočoval regionálne médiá z manipulácie verejnou mienkou a vyrábania mediálnej bubliny. V bytovom podniku pod vedením Vermeša bolo podľa Hudcoviča všetko v poriadku. Že išlo len o lojalitu a poslušnosť za dohodenú funkciu, postupne ukázal čas.

Hudcoviča však dobehli i kauzy v Rezorte Piešťany, organizácie na podporu cestovného ruchu, ktorú ovládol vďaka väčšine hlasov SpP a riadi prostredníctvom politického kolegu Petra Tremboša ako predsedu predstavenstva. Do rezortu plynú stovky tisíc eur, ktorých použitie nedokážu zvyšným poslancom náležite vysvetliť. Pred časom sme poukázali na podivné rozdávanie kšeftov v rezorte Hudcovičovým kamarátom a spriaznenej firme P. Tremboša.

Pavol Vermeš

vermes
Pavol Vermeš

Postava v piešťanskej regionálnej politike neznáma. Predtým, ako sa Pavol Vermeš zjavil na radnici v úradníckej pozícii, pôsobil ako blízky spolupracovník Viery Tomanovej (Smer-SD) v časoch, keď bola ministerka sociálnych vecí a rodiny. V roku 2014 sa v komunálnych voľbách neúspešne uchádzal o post starostu v rodnej obci Dubovany.

Na piešťanskej radnici sa ocitol v úvode roka 2016. Prešiel výberovým konaním cez komisiu, ktorej členmi boli tiež Tamajka a Hudcovič. Údajne komisia hlasovala dovtedy, kým na post šéfa radničných právnikov nevybrala Vermeša.

A ak niekto dovtedy netušil, že v Piešťanoch existuje mestská firma z názvom Bytový podnik Piešťany, Vermeš ju v každom prípade zviditeľnil veľmi výrazne.

Hneď vo februári 2016 sme ho pristihli, ako vynáša balíky kompletne skopírovanej obchodnej dokumentácie firmy, ktorú mu Tamajka zveril. Poslancom tvrdil že sa mu lepšie kontroluje doma rozložená po koberci, ako keby ju vyberal na pracovisku zo šanónov.

V máji neznámi ľudia pobehovali po Piešťanoch s dokumentáciou na výstavbu parkoviska na Školskej ulici. Vermeš to obhajoval, že sú to procesisti a majú za úlohu plánovanú výstavbu zlacnieť. Vysúťažená cena parkoviska v hodnote 93-tisíc eur, ktorú zmaril, sa mu zdala byť privysoká. Po roku sa opäť súťažilo a cena 93-tisíc sa premenila na 123-tisíc eur. Tu musíme však povedať, že sa súťažilo už bez účasti Vermeša v bytovom podniku, keďže ho ako konateľa Tamajka v závere minulého roka odvolal.

Peter Jančovič

jancovic 23
Peter Jančovič

Tento mladý Piešťanec vstúpil do regionálnej politiky v roku 2014. V druhom volebnom obvode s počtom 1171 získaných hlasov sa Peter Jančovič umiestnil na štvrtej pozícii a pohodlne získal kreslo v zastupiteľstve. Hneď v úvode volebného obdobia predstavil svoju koncepciu, ako by sa malo s odpadom v kúpeľnom meste narábať. Po novelizácii zákona týkajúceho sa tejto problematiky inicioval poslanecké uznesenie, na základe ktorého radnica musela vyvolať rokovanie s firmou, čo odpad v Piešťanoch vyváža. Sám sa týchto rokovaní zúčastňoval a po vyjednaní nových podmienok mesto začalo okamžite ročne šetriť na vývoze odpadu 200-tisíc eur.

Túto úsporu chcel Jančovič použiť na zníženie poplatkov za vývoz smetí tak, aby priamo každý obyvateľ pocítil, že separovať odpad sa mu oplatí. Nestretol sa však s pochopením najmä poslaneckého klubu SpP, ktorý túto sumu rozpustil v mestskom rozpočte.

Vo svojich iniciatívach však Jančovič naďalej pokračoval a jeho idea a návrh poslaneckého uznesenia sa premenil dnes už do reálnej výstavby kompostárne a zberného dvora v objekte niekdajšieho Zväzarmu na Žilinskej ceste. Vedenie radnice si osvojilo i jeho nápady o uchádzanie sa o dotácie na prestavbu striech na zelené na mestských objektoch.

Z jeho iniciatívy došlo aj ku kompletnej výmene okien na Základnej škole M. R. Štefánika na Vajanského ulici. Jančovič však nešetril ani kritikou práce vedenia mesta, Vermeša ako konateľa bytového podniku či počínanie si Hudcovičových politických nominantov v Rezorte Piešťany.

Zatiaľ neznámy kandidát

noname
Zatiaľ neznámy kandidát

Ak ste si z tejto ponuky budúcich možných kandidátov na primátora nevybrali, môžete na našej webovej stránke piestanskydennik.sk zahlasovať i pre túto možnosť. Pripravili sme tam totiž anketu, v ktorej môžete kandidátom dať svoj hlas.

Ak nám tiež napíšete hodnoty, ktoré by mal podľa vás spĺňať kandidát na primátora, možno dodáte odvahu uchádzať sa o túto funkciu aj niekomu inému.

Jozef Vojčiniak

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín