V Borovciach pribudol k jahodám aj samozber hrášku

  • Spravodajstvo
  • 2. júna 2018, 08:06
  • Autor:Viera Dusíková

Opäť je tu sezóna jahôd. Úroda sa ukazuje pekná, aj keď sucho sa premietlo nielen do veľkosti plodov, ale i do vzhľadu jahodoviska. Bolo suchšie ako minulý rok.

Mali sme ale šťastie, pretože dážď jahody pokropil nielen v utorok, ale aj vo štvrtok. Sladučké pekné jahôdky len tak skákali do košíkov gazdiniek, čo sa do Boroviec dostavili v sprievode svojich detí, vnúčat, manželov i kamarátok.
Jedny sa chystali robiť džemy, druhé detské výživy a drene, tretie zavárali a ďalšie jahody zamrazovali. So šľahačkou či v mliečnom kokteile s vanilkovým cukrom budú aj v zime chutiť fantasticky.
„V Borovciach funguje samozber na dvoch parcelách s tým, že sa obdeň striedajú. Novinkou je samozber hrášku, ten je hneď vedľa jahodoviska,“ uviedla usmievavá Lucia Drličková z Rakovíc, ktorá mala na starosti váženie nazbieraných plodov. Samozber sa podľa nej začal v pondelok 21. mája. Na parcelách v Borovciach majú zasadené odrody jahôd, ktoré dobre rodia a plody sú chutné, sladké a šťavnaté.

Jahody zo slovenskej úrody.

Aký je rozdiel medzi tými, čo ľudia kupujú v hypermarketoch? „Ochutnajte a pocítite sami. Rozdiel je v chuti aj vo vôni. Domáce sú domáce. Jahody nepotrebujú nič, len slnko a dážď,“ zdôraznila L. Drličková. A aj keď podľa jej odhadu bude tohtoročná úroda o niečo slabšia ako minulý rok, určite poteší mnohých labužníkov.
V čase, keď sme prišli k jahodovisku, bolo parkovisko vytvorené pri ňom takmer plné. „Oplatí sa sem prísť skoro ráno, okolo siedmej, vtedy je ideálny čas na samozber. Je to i garancia, že jahôd je v tom čase ešte dosť. Zbierajú sa až dovtedy, kým sú v príslušný deň zrelé. Potom zatvárame a na druhý deň idú zberači k druhej parcele, ktorá medzičasom dozrela,“ vysvetlila pracovníčka.
V Borovciach striedajú pestovanie jahôd na jednom mieste vždy po troch rokoch. Aktuálne jahodovisko je podľa našich informácií práve trojročné, takže na budúci rok budú zrieť jahôdky na iných parcelách.
Na jahodovisku to bolo ako na piešťanskom korze. No s výnimkou, že do Broroviec sa nechodí s dámskymi kabelkami, ale s vedrami, prepravkami i prútenými košíkmi. Tam sme sa stretli aj s Oľgou Orviskou z Piešťan. „Som tu dnes s manželom, chodievame na jahody každý rok. A počas zberu každý týždeň. Spravidla si natrháme asi tak desať kíl, aby som to stihla spracovať. Tento rok je jahodovisko troška suchšie, musíme si zvykať na zmeny klímy. Manžel robí z jahôd džem a ja detskú výživu na zimu. Niečo zavarím, niečo schovám do pivnice či do špajze. Zásobujem celú rodinu,“ uviedla O. Orviská.
Zuzana Tekulová z Piešťan určite doma varila aj hráškovú polievku.

So svojou nevestou, ktorá je v očakávaní radostnej udalosti, prišla po sladučké jahody aj Marta Sedláková z Piešťan. Muža Petra poslali zbierať hrach. „Sme tu preto, aby sme si narobili z jahôd džem a papkali ich so šľahačkou. Aj mliečny kokteil robievam, dávam doň iba mlieko, vanilku a jahody, žiaden žĺtok,“ usmiala sa M. Sedláková.
Prezradila i to, že najlepší a najzdravší džem je ten najobyčajnejší: „Jahody večer zasypem cukrom a na druhý deň varím džem na panvici, takto je najzdravší a uchová si živiny aj vitamíny. Horúci džem nalejem do pohárov, tie otočím uzáverom dolu, zakryjem dekou a nechám vychladnúť. Zabezpečím tým aj kvalitné uzatvorenie, môžem teda vynechať sterilizáciu v pare.“
Od počiatku samozberu chodí každoročne do Boroviec a predtým ešte na plantáže do Veselého rodinná partia oberačov z Chtelnice. Babka, dcéra Andrea, jej teta a babkina vnučka si odnášali peknú dávku zrelých jahôd. „Budem robiť džem a ostatné nechám na jedenie,“ skonštatovala mladá Chtelničanka.
Ako z rozprávky o Jankovi Hraškovi – puk a zo struku vyskočí hrášok.

Pri váhe sme náhodou natrafili aj na partiu rodáčok z Piešťan – sestry Katarínu a Dianu. Jedna žije s dcérou na Floride, druhá sa do Piešťan vrátila z Prahy. „Natrhali sme si do košíka pekné jahôdky, ktoré hneď zjeme,“ usmiala sa Katarína.
Najskôr na jahody, potom do hrachu zamierila ďalšia partia oberačov z Piešťan – Zuzana Tekulová s Tatianou Vančovou a mladými posilami. „Máme dnes voľno, tak sme ho využili na zber jahôd. Dokonca máme medzi sebou aj maturanta, ktorý práve včera úspešne zmaturoval,“ tešila sa z jahôd i úspechu Z. Tekulová.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav