Svetový deň včiel neoslavujú, uprednostňujú výchovu mladých včelárov

  • Spravodajstvo
  • 2. júna 2018, 08:11
  • Autor:Viera Dusíková

Včelári vedia, že s poslednou včelou zahynie aj ľudstvo. Nie je to zveličenie, ale holý fakt. Včely majú nezastupiteľné miesto opeľovačov v prírode. Slovenskí ochranári bijú na poplach – v posledných rokoch ubúda včiel aj včelstiev najmä pre ich úhyn vďaka prechemizovanému poľnohospodárstvu, biodiverzite a prudkým klimatickým zmenám.

Aj Slovensko sa tak ocitlo v začarovanom kruhu, z ktorého, zdá sa, niet úniku. Alebo prežijú včely, alebo družstvá. Určite však existuje rozumné riešenie. Zatiaľ je v našom okolí medu dostatok. A zdá sa, že vyrastajú aj noví včelári. Nielen v Drahovciach, ale aj v Piešťanoch. Hoci tí prví aktuálne čelia problémom.
V nedeľu 20. mája bol podľa kalendára Svetový deň včiel. Oslavovali ho i našinci? „So včielkami stále pracujeme a náš priestor náučného chodníka sme ešte vylepšili. Svetový deň včiel neoslavujeme, ale stále sa venujeme propagácii chovu včiel formou prednášok školákom. Teraz sa chystáme podporiť akciu Prechádzka rozprávkovým parkom, ktoré usporiada Materské centrum Úsmev z Piešťan,“ uviedol šéf včelárskeho krúžku v Drahovciach Miroslav Habr z občianskeho združenia Včeloz.

Miroslav Habr s mladými včelármi z Drahoviec.

„Vedieme dva včelárske krúžky dospelých a detský krúžok. Naposledy sme boli na exkurzii v ukážkovej včelnici v Hybe, taktiež sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže Mladý včelár 2018,“ povedal M. Habr. Tam Drahovčania dosiahli pre nich cenný historický úspech – striebro v kategórii jednotlivcov. „Získal ho Kristián Karaba, ktorý by nás mal reprezentovať vo Francúzsku na celosvetovej včelárskej súťaži. Druhé miesta sme obsadili aj v družstvách v rámci korešpondenčnej súťaže a aj v súťaži družstiev starších žiakov,“ dodal M. Habr.
Drahovskí včelári však majú problémy, ktoré si šéf včelárskeho krúžku neželal publikovať: „Už som zrušil akciu plánovanú na 2. júna, keď sa mala konať regionálna súťaž mladých včelárov, a taktiež asi nebudeme organizovať ochutnávku medov spojenú s varením v prírode. A asi zanikne náš celý náučný chodník, teda všetko, čo sme vybudovali.“
Aj včelár Pavol Ištván z Hubiny sa síce aktívne venuje svojej záľube a včelárstvu priúča v rámci krúžku aj študentov Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch, no Svetový deň včiel nejak zvlášť neoslavovali. „Možno pri príležitosti tohto dňa robili nejaké aktivity kolegovia z Banskej Bystrice, kde sa nachádza Stredná odborná škola Pod Bánošom. Tam sa v rámci učebného odboru vyučujú aj včelári a včelárky. Ale dostal som pozvánku na celoslovenské stretnutie včelárov, ktoré sa uskutoční 6. júna pri Nových Zámkoch za účasti predstaviteľov ministerstva pôdohospodárstva, Slovenského zväzu včelárov aj vedenia už spomínanej včelárskej školy. Tam si medzinárodný deň včiel určite pripomenieme aj formou prednášok, pretože sú tam pozvaní odborní lektori,“ skonštatoval P. Ištván.
((image:2.right))
Čo sa týka aktuálnej „úrody“ včelieho medu, P. Ištván a jeho študentskí zverenci už stáčali jarný med. „Ide o zmes kvetov z tŕňových rastlín, repky olejnej, ovocných stromov, agátu a gaštana,“ dodal.
Včelárenie nie je med lízať. Včelári sa sťažujú na slabú osvetu i odpredaj produktov aj nepredvídateľné klimatické podmienky. Práca okolo včiel si vyžaduje celého človeka. Ak ju chce robiť poriadne, včelárči od rána do večera. Podľa našich informácií niektoré včelstvá v okolí Piešťan neprežili, mali totiž problémy s prudkými jarnými výkyvmi teplôt. Včely, ktoré vyleteli za potravou, sa už do úľa, skrehnuté a zmrznuté, nevrátili.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je sobota 27. apríla. Tento deň je Svetovým dňom grafiky. Meniny má Jaroslav.
  • 27.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Piatok 26. apríla 2024 sa zapíše ako deň s viacerými dopravnými nehodami v takmer identickom čase. Okrem klasických piatkových kolón sa medzi…
  • 26.04.2024, 17:10
  • Piešťanský týždeň / Spravodajstvo
sobota, 27. apríla 2024
Meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila