Memoriál Vladislava Janovjaka zožal veľký úspech

  • Šport / Ostatné športy
  • 1. júna 2018, 07:11
  • Autor:Viera Dusíková

Námestie v Malom Orvišti sa predminulú sobotu stalo dejiskom slávnostného podujatia – spomienky na rodáka, paralympijského reprezentanta v cyklistike Vladislava Janovjaka.

Okrem rodinných príslušníkov, obyvateľov Ostrova i z okolia sa ho zúčastnili Vladislavovi priatelia a slovenskí paralympijskí reprezentanti, aby si netradične pripomenuli prvé výročie jeho úmrtia.

Na nultý ročník memoriálu nesúceho jeho meno prišlo takmer 90 účastníkov. Tím reprezentantov Slovenska šiel na začiatku pelotónu po veľkom okruhu z Orvišťa cez Ostrov, Očkov, Pobedim a Bašovce nazad do Malého Orvišťa. Na handbike si trať vyskúšal Peter Šeliga zo Senca. Janovjakovi synovci jazdili na pamiatku svojho strýka v tandeme. Malé deti, ktorých bolo neúrekom, si s rodičmi trúfli na menší okruh.

Na prezenčnú listinu sa zaevidovalo 89 účastníkov.

Do Orvišťa zavítali aj úspešní slovenskí reprezentanti, ktorí sa vrátili z majstrovstiev sveta v Kórei. Na bicykli šla takmer celá Janovjakova rodina. Práve rodinní príslušníci spolu s občianskym združením Antistress centrum a obcou Ostrov pripravili nielen peknú spomienkovú jazdu, ale aj popoludnie plné stretnutí i tvorivých dielní.
„Toto je nultý ročník, podujatie chceme zopakovať aj o rok. Vybrali sme trať, ktorú zvládli i priemerní cyklisti. Sám Vladko ju jazdieval často, no on pri svojich tréningoch zachádzal až do Nového Mesta nad Váhom,“ uviedol Vladislavov brat Anton.
V čele pelotónu šliapali v reprezentačných dresoch paracyklisti.

„Hlavnou myšlienkou podujatia je uvedomiť si, že šport má zmysel a my by sme nemali zabúdať na ľudí, ktorí pre slovenský šport niečo významné urobili,“ skonštatoval starosta Ostrova Jozef Tkácz, ktorý šiel v čele pelotónu.
Na svojho priateľa a kolegu si zaspomínal aj slovenský reprezentant v cestnej paracyklistike Ondrej Strečko z Prešova: „S Vladkom sme chodili po súťažiach po celom svete, vážil som si ho. A myslím si, že toto podujatie by sa malo každý rok opakovať, aby sme si uctili Vladkovu pamiatku, pretože to bol veľký človek. Pre nás, športovcov i kamarátov aj pre celú rodinu.“
Organizátori memoriálu pod medailami zavesenými na hojdačke.

Pretože organizátori si viedli podrobnú prezenčnú listinu, bolo im hneď v úvode jasné, kto získa tituly najstarší a najmladší účastník memoriálu. „Najstarším účastníkom sa stal Ervín Blaško z Ostrova, ktorý sa narodil v roku 1944, najmladšou bola desaťmesačná Erika Janovjaková z Nitrianskej Blatnice, neter Vladislava Janovjaka, ktorá šla na bicykli so svojou mamičkou,“ uviedla hovorkyňa podujatia Eva Černoková z Antistress centra.
„Som rád, že prišlo toľko ľudí. Ale to viete, najradšej by som bol, keby bol Vladko medzi nami…“ smutne skonštatoval Vladislavov otec.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj