Od dinosaurov až po hospodárske zvieratá

  • Cestovanie
  • 29. mája 2018, 17:59
  • Autor:Gabo Kopúnek

V rámci potuliek po južnej Morave sme vás zaviedli predovšetkým do hradov a zámkov. Ak by ste niekedy išli navštíviť zámky v Slavkove u Brna či v Bučoviciach, zájdite si o niekoľko kilometrov ďalej – do mesta Vyškov. Známe je nielen svojou históriou či kasárňami, ale predovšetkým je lákadlom pre deti vďaka jedinečnému zooparku a DinoParku.

Podobnú kombináciu síce nájdete aj v bratislavskej zoo, ale vo Vyškove sa nám to zdá akosi viac útulnejšie. Možno preto, že sa pred vami zvieratá neskrývajú a pre malé deti je zoopark viac interaktívnejší. A to nielen pre voľný výbeh s domácimi zvieratami.
(äimage:1:left))
Malí i veľkí sa napríklad v hanáckom sedliackom dvore dozvedia viac o včelách i o prácach, ktoré sa na hospodárstvach museli vykonávať. Spoznajú tiež rôzne druhy domácich zvierat nielen z Európy, ale aj z Ázie či Afriky a získajú základy environmentálnej výchovy.
Zoopark nie je „výdobytkom“ dnešných dní, má za sebou bohatú históriu, na začiatku ktorej stála partia nadšencov. Ako mnohé stavby za socializmu vznikol v rámci akcie Z ešte v roku 1965. Pôvodne sa v ňom učili školáci biológiu, určité obdobie slúžil aj ako zimovisko pre cirkusové zvieratá. Po rokoch nezáujmu úradníkov, keď sa doslova menil na ruiny, mu od roku 1991 svitá na lepšie časy. Dnes tu chovajú viac ako tisícku zvierat 123 druhov či plemien. Z tých exotických spomenieme ťavy, lamy, watusi, malpy či lemury.

Babičkin dvorček je plný mláďat – aj ľudských.

Najväčší záujem návštevníkov je však aj tak o zvieratá, ktoré mnohí poznajú buď ešte z detstva, alebo z rozprávkových kníh. Rôzne druhy hydiny, zajacov, oviec či kôz nájdete takmer všade. Našťastie, majestátne býky sú za ohradou, nanešťastie, aj rôzne druhy koní, takže si akurát tak môžete pohladkať oslíky zo Sicílie ešte pred vstupom do zooparku.
Dokonca aj moriaky sa tu cítia ako doma. Sedia na konároch a je im dobre.

Od roku 2006 je súčasťou zooparku aj DinoPark s 28 prehistorickými zvieratami v životnej veľkosti. Priamo od vstupu do zooparku vás tam zavezie štýlový vláčik, keďže je situovaný v prírodnom prostredí Marchanického hája. Tu dokonca nájdete aj malý bonus – vyškovskú hvezdáreň.
Hanácky statok z prelomu 19. a 20. storočia zaujme každú generáciu.

O dinosauroch sa viac dozviete aj v panoramatickom 4D kine a unikátny zážitok vám zaručí originálna visutá lanová dráha, z ktorej sa môžete na vyhynuté jaštery pozerať pekne z výšky ako vo filme Jurský park. Dokonca sa môžete zahrať na paleontológov a vyhrabať si vlastného dinosaura z piesku.
Lemur kata je jedným z najstarších obyvateľov našej planéty, ktorý vo voľnej prírode žije iba na Madagaskare. Názov dostali z rímskeho slova lemuros – duchovia mŕtvych, pretože sa v noci ozývajú pekelným krikom a plačom.

Ako sa tam dostať
Keďže sa aktuálne väčšina ciest na Morave rekonštruuje, aj tá z Bučovíc do Vyškova, najlepšie je ísť cez Hodonín na Čejč a Slavkov u Brna. Odtiaľ na Rousínov a potom po ceste č. 430 sa dostanete rovno k zooparku.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava