Novinky v piešťanskej nemocnici

  • Spravodajstvo
  • 29. mája 2018, 17:25
  • Autor:am

Nemocnica Alexandra Wintera v Piešťanoch začína „dýchať“ novým životom. Vedenie nemocnice zavádza pre pacientov nové moderné možnosti diagnostiky.

Prvou novinkou je genetické vyšetrenie výterom z dutiny ústnej. Doposiaľ sa vykonávalo len profesionálnym športovcom, teraz je dostupné aj amatérom či deťom. Pomocou neho sa dá totiž zistiť, na aký šport má človek nadanie, či na vytrvalostný, alebo rýchlostný.
Výter môže pomôcť pri chudnutí či vtedy, ak pacientovi nezaberajú lieky. Výsledky totiž poskytnú detailný obraz o fungovaní organizmu jednotlivca, ako vie človek spracovávať cukry, tuky, bielkoviny, tiež na aké ochorenie má vrodené predispozície. Vyšetrenie sa vykonáva výterom z úst, po ňom treba štetinku nechať zaschnúť, zabaliť a odoslať do zahraničia.
Druhým špeciálnym vyšetrením je EKG, ktoré zaznamenáva a zapamätáva si údaje, čiže lekár dokáže z niekoľkých záznamov zistiť, či má daný športovec nábeh na ochorenie srdca, či môže naplno vykonávať šport v intenzite, akú si zvolí, alebo má radšej zmierniť „tempo“, pretože mu hrozí kolaps. Pacient by tak mal mať lepší prehľad o svojom zdraví.
No napriek tomu, že nemocnica sa snaží urobiť „krok vpred“ a aj s výsledkom hospodárenia sa za minulý rok dostala do zelených čísiel, stále jej narastá dlh v Sociálnej poisťovni. Kým za rok 2015 to bolo niečo cez 1,2 milióna eur, v súčasnosti je to už takmer 1,7 milióna. Či sa teda k novinkám časom zaradí aj vyrovnávanie dlhu, uvidíme.
A aké inovácie v Nemocnici A. Wintera by ste prijali vy?

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 3. mája. Tento deň je Dňom Slnka a Svetovým dňom slobody tlače. Meniny má Galina, Timea.
  • 03.05.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 3. mája 2024
Meniny má Galina, zajtra Florián