Blížiace sa Zlaté stuhy budú výnimočné

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 29. mája 2018, 17:35
  • Autor:Gabo Kopúnek

K tradičným júnovým kultúrno-spoločenským podujatiam v kúpeľnom meste už 26 rokov patrí stretnutie nadšencov historických motorových vozidiel Piešťanské Zlaté stuhy.

Priláka nielen majiteľov veteránov, ale najmä tisícky návštevníkov z celého Slovenska i zo zahraničia. Pritom ešte v úvode tohto roka hrozilo, že sa podujatie neuskutoční.
Ako poznamenal organizátor Ján Horňák, príprava v poradí už 16. ročníka podujatia s prívlastkom Concours D´Elegance bola veľmi náročná a mnohé okolnosti takmer zapríčinili, že sa podujatie neuskutoční. Niektoré problémy sa aj vďaka podpore zo strany primátora Piešťan Miloša Tamajku vyriešili, niektoré však ako otázniky do budúcnosti ostali. Na čo sa však môžu návštevníci tešiť tento rok?
Do Piešťan zavíta 61 účastníkov s historickými vozidlami, posádky tvoria okrem Slovákov tiež Česi, Rakúšania a Nemci. Nováčikom a zrejme aj atrakciou bude posádka z Monte Carla na Cadillacu Series z roku 1951. „Na hostí z Monaka sa veľmi tešíme, rovnako však aj na ostatných účastníkov. Pre všetkých sme pripravili zaujímavý trojdňový program, v rámci ktorého budú spoznávať nielen kúpeľné mesto, ale aj krásu Slovenska,“ poznamenal J. Horňák.

Do Piešťan zavíta 61 účastníkov s historickými vozidlami.

Ako spresnil, tento rok sa na podujatie prihlásilo 16 majiteľov automobilov vyrobených do roku 1918. „Pre sto a viacročných ‚deduškov’ sme premiérovo pripravili samostatnú trasu, kratšiu, ktorá povedie cez Ostrov a Nové Mesto nad Váhom do Beckova a po druhej strane Váhu späť. Pre mladšie veterány je pripravená dlhšia trasa cez Sokolovce, Hlohovec a Nitru do Topoľčianok, odkiaľ po prehliadke kaštieľa a žrebčína sa cez Topoľčany a Radošinu vrátia do Piešťan.“
Kým budú vozidlá na tratiach, návštevníci môžu na Kúpeľnom ostrove obdivovať historické poľnohospodárske stroje či americkú vojenskú techniku, pre najmenších je pripravené detské mestečko. „Novinkou podujatia bude v sobotu popoludní oficiálna dražba historických vozidiel. Aukčná spoločnosť ju robí on-line do celého sveta a do aukcie je prihlásených zhruba 25 vozidiel. Dražba sa uskutoční v hudobnom pavilóne Harmony na Kúpeľnom ostrove a na Slovensku bude prvá tohto druhu,“ uviedol J. Horňák.
Sobotňajší večer už bude tradične patriť defilé účastníkov pred hotelom Thermia Palace, ktoré urobí bodku za podujatím. Medzi nimi by ste márne hľadali členov piešťanského klubu AMK. Tí sa zapájajú každoročne do organizovania. Výnimku dostal Stanislav Vavro ako čerstvý sedemdesiatnik, ktorý za odmenu môže na oficiálnej trati prevetrať svoj Lincoln Continental.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava