Oáza pokoja v najrušnejšom meste

  • Cestovanie
  • 25. mája 2018, 05:55
  • Autor:Gabo Kopúnek

Bratislava v týchto dňoch ponúka svojim návštevníkom množstvo zaujímavých podujatí, ktoré sa naozaj oplatí vidieť.

Hlavné mesto však láka aj svojou atmosférou, históriou či zoologickou záhradou. Ak sa rozhodnete zájsť na starobylý Devín či do zoo, mohli by ste venovať zhruba dve hodinky aj návšteve botanickej záhrady. Je to totiž po ceste.

Botanickú záhradu budovali najskôr ako park.

Hoci sa Piešťanci na nedostatok zelene sťažovať nemôžu, aj pre nich môže byť prechádzka záhradou veľkým zážitkom. Na vyše šesťhektárovej ploche totiž nájdete to, za čím by ste museli cestovať na rôzne kontinenty.
Najväčším lákadlom sú skleníky a kvitnúce orchidey v nich.

Botanická záhrada bola založená v roku 1942 v blízkosti vily Lafranconi, ktorá dala pomenovanie nielen tejto časti mesta, ale aj neďalekému diaľničnému mostu. Hluk z autostrády však ani nepocítite, pohltí ho krása vysadenej prírody.
O čom si šepkajú zvončeky a ľalie?

Aj keď najväčší záujem verejnosti vzbudzujú teplomilné rastliny v skleníkoch, parkový štýl záhrady je ozajstným priestorom na relax. A tiež pastvou pre oči vďaka rozsiahlemu rozáriu, rozkvitnutým záhonom či účelovo vystavaným skalkám, ktoré nielenže návštevníkom približujú život v rôznych zemepisných polohách, ale tiež slúžia študentom a vedcom vo výskumoch.
V rozáriu nájdete až 120 druhov ruží.

A keď už spomíname život, nemyslíme tým len ten rastlinný. Rôzne príbehy sa odvíjajú nielen v parkovom jazere, kde kraľuje japonský brokátový kapor, ale aj v malých jazierkach v srdci záhonov. Tam je najväčším predátorom asi 1,5-metrová užovka, pred ktorou sa musia mať na pozore najmä žaby. A tie v čase párenia kŕkajú ostošesť.
Vidieť slniacu sa užovku je veľký zážitok.

Ako sa tam dostať
Najjednoduchšie je ísť po diaľničnom obchvate smerom na Brno a po „prebrodení“ Dunaja zísť hneď z mosta Lafranconi na prvom výjazde a pokračovať vľavo smerom na Devín. Hneď na prvej svetelnej križovatke odbočte doľava a potom opäť doľava na cestu, ktorá vás zavedie rovno na parkovisko pred botanickou záhradou. Ak bude obsadené, auto môžete odstaviť na bočnej ceste vedúcej k lodenici.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj