Dobré ráno, Piešťany!

  • Spravodajstvo
  • 22. mája 2018, 00:43
  • Autor:red

Dnes je utorok 22. mája. Tento deň je Medzinárodným dňom biologickej rozmanitosti. Meniny má Júlia, Juliana.

Ženské meno Júlia je utvorené z rímskeho rodového mena s významom „vlasatá“, „mladá“. Meno Juliána má zase latinský pôvod, s významom „patriaca rímskemu rodu Júliovcom“. Nositeľky oboch pekných, aj keď starších mien oslovujeme Julka, Julinka. Júlie, Juliány. Sú veľmi pôvabné a vznešené dievčatká a dámy. Mohli by sme ich pokladať za odmerané, kým ony sa boja pripútať k niekomu, alebo ukázať, že sú zraniteľné.
Tieto ženy sú nadmieru spoločenské. Keďže Júlie, Juliány majú silnú vôľu, vedia prekonať aj veľké životné ťažkosti. Nemali by sa dať pohltiť prácou, a preháňať to s opatrnosťou. V jedálničku im prospejú hlavne jablká, maliny a broskyne. Ich životaschopnosť je pozoruhodná. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastnými farbami sú biela a zelená. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, ochranné kamene koral a opál.
Známe osobnosti s menom Júlia: Júlia Hečková – speváčka, spolu s bratom Petrom tvorila spevácku i autorskú dvojicu, známu ako súrodenci Hečkovci, Julia Roberts – americká herečka
V psom kalendári oslavuje meniny Quincey.

Hudobný kalendár


1813 – narodil sa Richard Wagner (Lipsko, Nemecko), skladateľ a dirigent. Úspech mu priniesli opery Blúdiaci Holanďan, Tannhäuser, Lohengrin aj hudobné drámy Tristan a Izolda či Majstri speváci Norimberskí. Zomrel 13. februára 1883 vo veku 69 rokov v Benátkach.
1921 – narodil sa Gustáv Brom (rodený Gustáv Frkal, na Brom si zmenil priezvisko v roku 1945, Veľké Leváre), skladateľ, aranžér a dirigent. Hudobné základy (klarinet, husle) získal na hudobnej škole v Kroměříži. V roku 1939 hral v študentskej kapele, v roku 1940 založil prvý orchester. V priebehu krátkej doby získal orchester pravidelné vysielacie časy v brnenskom rozhlase. Po oslobodení získal angažmán v pražskej kaviarni Vltava. V septembri 1945 nahrali prvé tri platne. Postupne sa orchester rozrástol na big band, ktorý často účinkoval v zahraničí. Gustáv Brom je autorom textu a naspieval skladbu Pocta kozmonautovi, nazvanú aj Dobrý den majore Gagarine ako poctu prvému kozmonautovi Jurijovi Gagarinovi. Orchester Gustáva Broma patrí k špičkovým európskym hudobným telesám, okrem swingu a jazzu hrali aj stredný prúd. Gustáv Brom zomrel 25. septembra 1995 vo veku 74 rokov.
1924 – narodil sa Charles Aznavour (rodený Shahnour Vaghinagh Aznavourian, Paríž), spevák, skladateľ, klavirista a herec. Jeho rodičia prišli do Paríža z Arménska, otec bol hudobníkom a matka herečkou. Kariéru začínal ako divadelný a neskôr filmový herec na začiatku 40. rokov. Popri tom skladal piesne a skúšal aj spievať. Už v 50. rokoch spievali jeho piesne známi francúzski interpreti. V začiatku speváckej kariéry mu pomohla Edit Piaf, keď ho pozvala na svoje turné po Francúzsku a Spojených štátoch.  Vrchol popularity dosiahol v 60. rokoch. Ďalšie desaťročie vystupoval väčšinou mimo Francúzska a úspešný návrat na koncertné pódiá sa mu vydaril v roku 1982. V roku 1991 vystúpil v kongresovom paláci v Paríži s Lizou Minelli. Na svojom konte má viac ako 50 štúdiových albumov a viac ako stovku kompilácií, najnovším je album Encores z mája 2015. Charles Aznavour, označovaný aj ako „francúzsky Frank Sinatra“ hral vo viac ako 60 filmoch, zložil skoro tisíc piesní, predal sto miliónov platní.
1929 – narodil sa Jaroslav Dietl (Záhreb, Chorvátsko), spisovateľ, dramatik, dramaturg, filmový a televízny scenárista aj textár. Vyštudoval dramaturgiu a scenáristiku na FAMU (1956). Jeho televízne seriály mali veľkú popularitu, medzi najúspešnejšie patril Nemocnica na kraji mesta, Najmladší z rodu Hamrov, Okres na severe, Žena za pultom, Traja chlapi v chalupe či Inžinierska odysea. Je o ňom menej známe, že už behom štúdia napísal prvé piesňové texty (Píseň o Praze a pod.). Zomrel 29. júna 1985 v Prahe.
1937 – narodil sa Tomáš Janovic (Bratislava), slovenský básnik, prozaik, dramatik a textár piesní. Vyštudoval filozofickú fakultu UK, odbor slovenčina a dejepis.  Od roku 1960 pracoval v redakcii humoristického týždenníka Roháč. Piesňové texty písal od začiatku 60. rokov, patria k nim skladby Chvála humoru či Verše písané na vodu. Spolupracoval na kabaretoch dvojice Lasica – Satinský, pre túto dvojicu napísal texty piesní Balada o vodných stavoch či Sága rodu Forsytovcov. Janovic je autorom textov muzikálu Plné vrecká peňazí, hudbu zložil Igor Bázlik. Od roku 1992 sa venuje literárnej tvorbe.
1946 – narodil sa Martin Kratochvíl (Praha), skladateľ, aranžér a hráč na klávesových nástrojoch, významný jazzový a jazzrockový hudobník. Vyštudoval odbor psychológia na Filozofickej fakulte UK v Prahe. Jazzu sa venoval už od strednej školy. Spolu s Jiřím Stivínom založil v roku 1964 skupinu Jazz Q. V roku 1970 nahrali LP Coniunctio, v roku 1974 dva albumy Symbiosis a Pozorovatelna. V roku 1976 absolvoval známu Berkley College Of Music. Vystupoval v akustickom jazzovom duu s americkým spoluhráčom Tony Ackermanom, spolu vydali albumy Stará známost, 1986, Spolu, 1990, Chiaroscuro, 1993. Založil hudobné vydavateľstvo Bonton. Je majiteľom známeho nahrávacieho štúdia Budíkov. V marci 2009 vyšiel 8CD Box s názvom Zvukobranie dvojice Martin Kratochvíl a Tony Ackerman. Po dlhých 28 rokoch vydal s formáciou Jazz Q v máji 2013 nový album s názvom Znovu.
1950 – narodil sa Bernie Taupin (Sleaford, Lincolnshire, UK), anglický textár. Známa je jeho spolupráca so spevákom Eltonom Johnom, ktorá začala v júni 1967, prvou ich spoločnou skladbou bola Lord You Made The Night Too Long. Taupin napísal pre Eltona texty na viac ako tridsať albumov, ten prvý výsledok ich spolupráce, album Empty Sky, vyšiel už v júni 1969. Deväť piesní na ňom bolo ich spoločným autorským dielom. Taupin vydal aj tri vlastné sólové albumy.
1955 – narodil sa Iva Davies (Wauchop, Nový južný Wales, Austrália), spevák a gitarista skupiny Icehouse. Túto austrálsku rockovú formáciu, hrajúcu  štýle elektro rocku a new wave založil v austrálskom Sydney v roku 1977 pod prvým názvom Flowers práve Iva Davies. Názov Icehouse si zvolili od januára 1980. V máji 1980 mali v hitparáde prvý singel Can’t Help Myself, v októbri 1980 vydali debutový album Icehouse. Ich tvorbu dokladuje osem vydaných štúdiových albumov. Najúspešnejším z nich bol Man Of Colours zo septembra 1987, ktorý sa dostal na prvé miesto austrálskeho rebríčka. K diskografii patrí aj osem kompilácií, najnovšia s názvom White Heat: 30 Hits vyšla v auguste 2011. V anglickej hitparáde bola najúspešnejšou ich pieseň Hey Little Girl v októbri 1982, v americkej Electric Blue v septembri 1987.


1959 – narodil sa Steven Morrissey (Davyhulme, Urmston, Lancashire, UK), spevák skupiny Smiths. Táto anglická rocková formácia vznikla v novembri 1982 v Manchestri. V máji 1982 vydali debutový singel Hand In Glove. Do svojho rozchodu v auguste 1987 patrili k popredným rockovým skupinám britskej nezávislej scény. V singlovej hitparáde mali 16 skladieb. Vydali štyri štúdiové albumy, najúspešnejším z nich bol v poradí druhý Meat Is Murder, ktorý vyšiel vo februári 1985 a dostal sa na prvé miesto v rebríčku. Úspešné boli aj tie tri ostatné, pretože všetky tri sa rovnako dostali na 2. miesto. Po rozchode skupiny v roku 1987 pokračoval Steven Morrissey na sólovej dráhe, v singlovej hitparáde mal 27 skladieb. Vydal desať albumov, desiaty World Peace Is None Of Your Business je z júla 2014. Tri z nich sa dostali až na prvú pozíciu, debutový Viva Hate, vydaný v marci 1988, Vauxhall and I, vydaný v marci 1994 a Ringleader Of The Tormentors z apríla 2006.


1967 – narodil sa Dan Roberts (Winnipeg, Canada), basový gitarista kanadskej  skupiny Crash Test Dummies. Jeho starší brat Brad je sólovým spevákom skupiny. Táto folk-rocková formácia vznikla vo Winnipegu v roku 1987. V roku 1991 vydali debutový album The Ghost That Haunt Me, na ktorom bol ich prvý hit Superman’s Song. Úspech im priniesol druhý album God Shuffled His Feet, vydaný v októbri 1993, na ktorom bol aj hit Mmm Mmm Mmm Mmm. Album sa dostal do prvej desiatky v Spojených štátoch, v Anglicku obsadil dokonca prvé miesto. Vydali osem albumov, ôsmy OooH La La! Vyšiel v máji 2010, predchádzajúci Songs Of The Unforgiven vydali v októbri 2004. V októbri 2007 vyšiel kompilačný album The Best Of Crash Test Dummies. V kanadskom singlovom rebríčku mali desať, v americkom dve, v anglickom tri skladby.

Lekárenská pohotovosť


Lekáreň pri Ružovom mlyne, Mudroňova 70, 92101 Piešťany 18:00 – 22:00

Lekárska služba prvej pomoci pre dospelých


Služba: MUDr. Zora Fidlerová
Náhradný: MUDr. Dagmar Čunčíková
Dostupné v čase od 16.00 do 7.00 h na prízemí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Lekárska služba prvej pomoci pre deti a dorast


Služba: MUDr. Mária Trebichavská
Náhradný: MUDr. Ľuboš Černohorský
Dostupné v čase od 16.00 do 22.00 h na 3. poschodí Nemocnice A. Wintera, Piešťany

Podujatia, akcie:


Spoločenská sála MSKS:
o 16.30 a 18.00 h
Kurzy jogy
s lektorom Ivanom Malekom

Galéria KSC Fontána:
14. 5. – 30. 5.
Základná umelecká škola Piešťany

Foyer MSKS:
9. 4.- 27. 5.
Z činnosti MsKS Piešťany v roku 2017

DOM UMENIA
Kniha v rozhlase – rozhlas v knihe
X. ročník festivalu rozhlasových rozprávok
15. 5. – 27. 5. 2018
sprievodné výstavy:
Čarovné obrázky majstra Uchnára
 výstava ilustrácií významného slovenského výtvarníka a ilustrátora Petra Uchnára
Čeští ilustrátoři dětem – výstava najnovšej tvorby členov Klubu ilustrátorů
Vystavujúci autori: Jindra Čapek, Lucie Dvořáková, Gabriel Filcík, Olga Franzová, Renáta Fučíková, Aneta Holasová, Johana Hrabíková Vojnárová, Nanako Ishida, Václav Kabát, Marie Kohoutová, Kristýna Košutová, Jindřich Kovařík, Alena Krchová, Zdeňka Krejčová, Karla Kučerová, Barbora Kyšková, Saki Macumoto, Michaela Málková, Jarmila Marešová, Martina Nožičková, Tomáš Řízek, Milan Starý, Eva Sýkorová Pekárková, Barbara Šalamounová, Eva Šedivá, Olga Tesařová, Marie Tichá, Lenka Vybíralová

Výstavy:
2.–27. 5.
Združenie grafikov a Asociácia slovenského umenia
PRVÁ/PRVNÍ REPUBLIKA
Všetky krásy sveta…/Všechny krásy světa… Podľa Jaroslava Seiferta
K stému výročiu založenia Československej republiky

3.-27. 5.
MINOTAUROVO TAJOMSTVO
Renáta Sládková – plastika

Stála expozícia
Foyer, 2. poschodie
Akademický maliar Jozef Bubák
SYMFÓNIA O ČLOVEKU
Maľba – akryl

Prízemie DU
GALÉRIA Alojz Majerník
Výstavy sú otvorené: utorok – piatok: 14.00 – 17.00 h, sobota – nedeľa: 14.00 – 18.00 h, pondelky: zatvorené

ELEKTRÁRŇA
8.00 – 12.00 h
VZDELÁVANIE PRE ZÁKLADNÉ A STREDNÉ ŠKOLY
Elektrárňa Piešťany ponúka študentom ZŠ a SŠ vzdelávacie programy v oblasti ekológie, trvaloudržateľného rozvoja, využívania prírodných zdrojov a energií, popularizácie fyziky a prírodných vied. Podrobnú ponuku vzdelávacích programov nájdete na www.elektrarnapiestany.sk/vzdelavanie.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava