Pošta vydala známku s motívom piešťanskej Elektrárne

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 18. mája 2018, 23:28
  • Autor:am

Významná historická pamiatka, akou Elektrárňa Piešťany zaiste je, si zaslúži uznanie. Tentoraz sa jej ho dostalo formou vyobrazenia budovy na poštovej známke. Tú slávnostne inaugurovali priamo v Elektrárni v piatok 18. mája.

Vydanie známky s motívom Elektrárne je významná udalosť nielen pre filatelistov, ale aj pre mesto. „Je to druhá známka historickej stavby z územia mesta Piešťany. V roku 2016 to bola známka s motívom poštového úradu a toto je druhá. Budeme sa snažiť, aby sa k nim pridali ďalšie, lebo historické objekty v Piešťanoch sú. Napríklad Ružový mlyn, alebo zrúcanina kláštora na Detvianskej ulici. Námety by boli a uvidíme, čo sa nám podarí. Keď už nie na známke, mohlo by byť čosi aspoň na pečiatke,“ povedal pre Piešťanský týždeň domáci filatelista Milan Vančo.
Ako uviedol Martin Vančo zo Slovenskej pošty, napriek tomu, že pošta pripravuje materiály na rokovanie o motívoch známok, jednotlivé témy odporúča k realizácii námetová komisia, ktorá je poradným orgánom ministra dopravy. A tak sa stalo, že Slovenskej pošte prišiel podnet od Západoslovenskej energetiky, že v Piešťanoch sa nachádza takáto unikátna pamiatka. Napokon tento nápad zrealizovali do dnešnej podoby.

O grafické stvárnenie sa postaral Marián Komáček, ktorý bol žiakom Albína Brunovského. Tento legendárny umelec a pedagóg pritom vytvoril približne 40 československých návrhov poštovej známky a patrí k najrenomovanejším známkotvorcom daného obdobia.
Ako už býva zvykom, aj k tejto emisii poštovej známky bola vydaná obálka prvého dňa – First day cover (3100 kusov). V jej ľavom dolnom rohu sa nachádza prítlač a opečiatkovaná je špeciálnou obrazovou pečiatkou. Je to teda hodnotný zberateľský artikel. Okrem toho Slovenská pošta vydala aj takzvanú carte maximum, respektíve analógovú pohľadnicu (1500 kusov). Na obrazovej strane pohľadnice je motív, ktorý veľmi blízko korešponduje s motívom zobrazeným na poštovej známke.
„Pre Elektrárňu je to ďalší míľnik v histórii. Opäť sa dostáva do povedomia, rovnako aj to, že je to vzácna technická a kultúrna pamiatka. Aj napriek tomu, že už bola raz ocenená, je to pre mňa také akoby novodobé uznanie. Myslím, že aj vďaka tomu sa Piešťanci dozvedia, že niečo ako táto budova tu predsa len existuje, je to skutočný skvost a možno sa vydajú na návštevu a potulky po Elektrárni,“ povedala Blanka Berkyová, riaditeľka Elektrárne. Okrem toho je možnosť poslať túto známku, informáciu o budove, ale aj meste do sveta.

Poštová známka s motívom Elektrárne Piešťany vychádza v náklade 250-tisíc kusov a dostupná bude na pobočkách Slovenskej pošty.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni č. 21, ktoré bude v predaji od utorka 22. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav