Ocenili osobnosti mesta

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 18. mája 2018, 00:45
  • Autor:Viera Dusíková, Tomáš Horký

Ceny mesta Piešťany za rok 2017 sú rozdané. Prijali ich v sobotu 12. mája z rúk hlavy mesta Miloša Tamajku na slávnostnom galavečere v Dome umenia za svoje aktivity v sociálnej, humanitárnej a charitatívnej oblasti aktívni, charizmatickí, úspešní, ale aj ľudsky bohatí ľudia.

Tí, od ktorých sa môžu ostatní Piešťanci učiť disciplíne, odvahe, ľudskosti, pracovitosti, nasadeniu i pragmatickosti a často zapretiu samého seba. Všetci do jedného oplývajú nesmiernou energiou a majstrovstvom v oblasti, za ktorú ich ľudia všeobecne uznávajú. Nielen doma, ale aj v zahraničí.
Ocenených predstavili vedúci príslušných komisií mestského zastupiteľstva – Martin Cifra, Peter Jančovič, Adriana Drahovská a Jozef Drahovský. Vedúci komisie pre zdravotníctvo, sociálne veci a bývanie M. Cifra predstavil Piešťanca Jozefa Mikuša: „Náš ocenený sa ujal maloletého chlapca v roku 2012, keď ho jeho matka opustila a zanechala v jeho domácnosti. O maloletého neprejavil záujem žiaden príbuzný, Jozef Mikuš sa o neho stará dodnes a z chlapca je úspešný stredoškolák.“
Jozef Mikuš si veľký potlesk neužil, lebo z obavy zviditeľnenia a medializácie sa slávnostného aktu nezúčastnil. „Ďakujeme vám a sme veľmi radi, že dodnes existujú hrdinovia. Nie tí vymyslení, ale skutoční, takí, ktorých na ulici medzi bežnými ľuďmi ani nespoznáte,“ zneli aspoň na diaľku slová moderátora podujatia.

Annamária Halmová získala ocenenie pre trénera a zaslúžilého pracovníka v športe.

Vedúci komisie pre životné prostredie P. Jančovič odovzdal spoločne s primátorom mesta ocenenie v kategórii osobnosť v environmentálnej oblasti šéfke útulku Ľubomíre Bálekovej. Ocenenie dostala za celospoločenský význam činnosti občianskeho združenia Regionálne centrum Sloboda zvierat Piešťany, ktoré úspešne vedie od roku 2007.
Drobná, charizmatická a veľmi ľudská bytosť, ktorá žije a dýcha len pre „svoje“ opustené štvornohé bytosti, podotkla, že cenu si veľmi váži, no zároveň spolu s ňou patrí všetkým dávnym aj súčasným ľuďom, ktorých životy sú spojené s prácou a zanietením pre ochranu zvierat v útulku.
Vedúca komisie kultúry A. Drahovská mala pri odovzdávaní a čítaní životopisu človeka, ktorý zasvätil svoj život práci na poli kultúrnom, vzdelávacom, politickom i ochranárskom slzu na krajíčku. To preto, že ocenenia za kultúrny počin roka sa už nedočkal nestor piešťanskej kultúry Kornel Duffek. Zomrel rýchlejšie, než si ho stihli uctiť – ešte pred dovŕšením svojej osemdesiatky.
Hovorí sa, že každý človek je nahraditeľný, no miesto po K. Duffekovi ostane prázdne, nik ho nedokáže nahradiť. Bol rozhľadeným, kultivovaným človekom, ktorý mal taký rozsiahly diapazón záujmov, že nik podobný v Piešťanoch už nežije. Cenu In memoriam za jeho dlhoročné aktívne pôsobenie a významný prínos ku kultúrno-spoločenskému dianiu v Piešťanoch ako i publikačnú činnosť prevzala jeho manželka.
Kultúrnou osobnosťou roka 2017 sa stal Ján Procházka, dirigent speváckeho zboru Coro Laudamus. Cenu získal nielen za pôsobenie v tomto zbore, ale najmä za prezentáciu mesta Piešťany na koncertoch doma i v zahraničí.
Ocenenia za kultúrny počin sa už nedožil Kornel Duffek, prevzala ho jeho manželka Sylvia. Na galavečere boli prítomná aj dcéra Stella a Kornelov súputník i priateľ v politike aj v environmentalistike František Bača.

Ocenenie pre víťaza kategórie Filantrop roka patrí Jánovi Hornákovi, šéfovi Veteran Car Clubu Piešťany. V krátkom dokumentárnom vstupe sa organizátor prehliadky historických vozidiel Piešťanských zlatých stúh a FIWA World Rally Slovakia poďakoval za významné ocenenie a podobne ako Ľ. Báleková aj on skonštatoval, že bez veľkej podpory svojich kolegov by podujatia takého charakteru nemohli jestvovať.
Športové osobnosti predstavil vedúci komisie pre šport a rekreáciu J. Drahovský. Najúspešnejšou športovkyňou mesta v kategórii dorastencov – jednotlivcov sa stala plavkyňa ŠPK Kúpele Piešťany Sára Niepelová, ktorá v roku 2017 patrila k najlepším slovenským plavkyniam. Okrem zisku medailí na domácich aj medzinárodných pretekoch sa kvalifikovala na európsky i svetový šampionát juniorov a na MS seniorov.
V elitnej desiatke najlepších dorastencov boli okrem Niepelovej podľa abecedného poradia ocenení: Barbora Baranovičová (vodné pólo), Adam Masár (vodné lyžovanie), Alex Nemec (motokáry), Zuzana Oravcová (vodné lyžovanie), Samuel Podhradský (rýchlostná kanoistika), Daniel Rybanský (rýchlostná kanoistika), Andrea Slabá (šach), Juraj Štefanka (futbal) a Annamária Valová (karate).
Kategória dospelých mala jednoznačného víťaza. Ocenenie získala aktuálne najlepšia slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková. Elitnú desiatku okrem Rybárikovej tvoria: Lýdia Drahovská (triatlon), Timotej Filo (vodné pólo), Jozef Glos (futbal), Ondrej Kubo (triatlon), Lukáš Lacko (tenis), Matej Rusnák (kanoistika), Jana Úradníková (atletika), Zuzana Vráblová (wakeskate) a Nicolas Wolf (vodné lyžovanie).
Anketu o najpopulárnejšieho športovca Piešťan, ktorého v hlasovaní určila verejnosť, ovládol futbalista PFK Jozef Glos, ktorý je v posledných dvoch sezónach najlepším strelcom ôsmej, resp. siedmej ligy a patrí k najvýraznejším osobnostiam piešťanského futbalu. Najlepším športovým kolektívom sa stali opäť basketbalistky Piešťanských Čajok, na druhom mieste skončili tenisové družstvá mužov a žien TK Kúpele Piešťany a na treťom atletický oddiel TJ Družba Piešťany.
Ocenenie pre trénera a zaslúžilého pracovníka v športe tentoraz putovalo do rúk Annamárie Halmovej, dlhoročnej atletickej trénerke TJ Družba.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel