Je problém s parkovaním v Piešťanoch fikcia či každodenná realita

  • Spravodajstvo
  • 18. mája 2018, 01:14
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Tvrdohlavá predstava vedenia radnice, že zabetónovaním verejnej zelene pre potreby 30 parkovacích miest vo vnútroblokoch na Kukučínovej a Winterovej ulici vyrieši problém občanov, nás inšpirovala, aby sme si posvietili na problém parkovania v centre Piešťan.

Ďalším dôvodom je, že poslanci majú na najbližšom zastupiteľstve rozhodnúť o zmenách v mestskej autobusovej doprave i o návrhoch riešenia statickej dopravy v meste, hlavne v jeho centre.
Situáciu sme monitorovali počas pracovného i voľného dňa a na fotografiách prinášame naše zistenia.

Winterova, pracovný deň, 8:00 – 9:00: Miesto na parkovanie sa ako tak dalo nájsť.

Winterova, voľný deň, 8:00 – 9:00: V podvečer a vo voľných dňoch parkovisko pred Kolonádou zíva prázdnotou.


Na základe nášho prieskumu vyvstáva otázka: Majú problém s parkovaním obyvatelia bytových domov v centre mesta, lebo im chýbajú parkovacie miesta, alebo je problém v tom, že v pracovný deň nemajú obyvatelia iných častí mesta či cezpoľní inú alternatívu cestovania do práce a najradšej by parkovali pod oknami úradov či prevádzok, kde sú zamestnaní?
Kukučínova, voľný deň, 8:00 – 9:00: Vo večerných hodinách a počas víkendu je miest na parkovanie dostatok.

Kukučínova, pracovný deň, 8:00 – 9:00: Nájsť voľné miesto na zaparkovanie v pracovný deň je takmer nemožné.

Aktuálne majú piešťanskí radní na stole materiál riešiaci efektívnosť mestskej autobusovej dopravy (MAD). Správa konštatuje, že súčasný stav je len plytvanie peňazí a dochádzku obyvateľov do centra mesta nijako nerieši. Táto správa autorizovanej firmy zároveň navrhuje tri návrhy, z ktorých si majú poslanci vybrať.
Nálepkova, pracovný deň, 8:00 – 9:00: Parkovisko je do posledného miesta zaplnené a autá stoja v kolóne pred vstupom doň až po okružnú križovatku na Nitrianskej ulici.

Nálepkova, voľný deň, 8:00 – 9:00: Veľké mestské parkovisko je vyťažené aj počas víkendov návštevníkmi trhoviska i turistami.

Prvý hovorí o škrtaní počtu liniek a autobusov, čo prinesie iba šetrenie mestských financií. Druhá možnosť je kompromisom a aspoň čiastočne by riešila žalostný stav s dochádzaním do centra autobusmi. Tretia síce finančne na mestský rozpočet zaťaží, no podľa autorov koncepcie MAD by priniesla nové linky, trasy aj zástavky.
Námestie SNP, voľný deň, 8:00 – 9:00: Pred mestským úradom je počas víkendov množstvo voľných parkovacích miest.

Námestie SNP, pracovný deň, 8:00 – 9:00: Námestie praská vo švíkoch. Viacerí vodiči nechávajú autá na miestach, kde je zakázané stáť, alebo na chodníkoch.

Rovnako nutnú zmenu frekvencie príchodov autobusov, čo by tento spôsob prepravy zatraktívnilo. S tým však musí ruka v ruke prísť regulácia parkovania v centre. Napríklad zavedením čisto rezidenčného parkovania pre obyvateľov určených ulíc s trvalým pobytom.
Tým by sa zrejme vyriešil problém s parkovaním pre tých, čo v centre bývajú a aj pre víkendových návštevníkov. Tí by, napokon, z krátkozrakého betónovania vnútroblokov aj tak žiaden osoh nemali.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel